Şeker hastalığına ameliyatlı tedavi

Beyoğlu’nda özel bir hastanede şeker hastası bir kadın, Metabolik Cerrahi yöntemi ile ameliyat edildi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Çelik ve Japonya’dan İstanbul’a gelen Dr. Kazunori Kasama’nın birlikte yaptığı ameliyat başarılı geçti. Türkiye’ye geldiği sırada kimsenin kendisine inanmadığını anlatan Doç. Dr. Çelik, toplum nezdinde şeker hastalarının ameliyat edilemeyeceği ön yargısını yıkmak istediklerini dile getirdi.

Tip 2 Diyabet hastalığına çözüm olarak gösterilen ameliyat, Taksim Alman Hastanesi’nde gerçekleşti. 45 yaşındaki Sevgi Çakır isimli kadın hastaya uygulanan ameliyat başarılı geçti. Bu yöntemin Türkiye için yeni bir tedavi yöntemi olma özelliğine sahip olduğu belirtiliyor. Metabolik Cerrahi adı verilen ameliyat ile diyabetin yanı sıra kilo fazlalığı, kolesterol ve tansiyon yüksekliğinden de tek bir ameliyat ile kurtulmak mümkün olabiliyor.

2007 yılından bu yana 88 hastayı Metabolik Cerrahi uygulamaları ile tedavi eden Doç. Dr. Alper Çelik, ameliyat sonrası basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını yanıtladı. Türkiye’ye geldiğinde bu yöntemi anlattığında kimsenin kendine inanmadığını belirten Çelik, “Ben bir hayalin peşinden gittim. Erişkinlerde görülen şeker hastalığının yani Tip 2 Diyabet hastalığının cerrahi müdahale ile tedavi edilebileceğini bundan 4 yıl önce Japonya’da öğrendim. Daha sonra bu ameliyatların yapıldığı ülkelerde eğitim aldım. Sonra bu uygulamanın hayal değil bilimsel bir gerçek olduğunu idrak ettim. Metebolik sendrom olarak adlandırılan kilo fazlalığı, şeker hastalığı, kolestirol yüksekliği ile seyreden ameliyat yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesine Metebolik Cerrahi adı verilir.” diye konuştu.

Ameliyat sonrası kesin çözüm olabileceği gibi ilaç azaltmak gibi çözümlerin de olabileceğini dile getiren Çelik, “Bu ameliyatlardan sonra hastalık derecesine hastanın hormon düzeyine eşlik eden hastalıklara ve diğer parametrelere bağlı olmak üzere şeker hastalığında tam bir iyileşme ciddi anlamda bir iyileşme mümkündür. Bazen hastalığı tamamen de ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Ancak ilaç sayısı ve dozunda azalmanın yanı sıra pek çok hastada insülin ihtiyacının ortadan kalkması kişisel aktivitelerin artırılması mümkün olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Ön yargıların kırılmasının bazen zor olduğunu, şeker hastalığında da ameliyatlı çözümlerde büyük bir ön yargı olduğunu ifade eden Çelik, “Bazen ön yargıların kırılması çok zor olabiliyor. ‘Şeker hastasına bıçak vurulmaz çünkü yarası iyileşmez’ ya da ‘şekerin ameliyatı mı olur?’ ön yargısı aşılması zor bir ön yargı. 2007 yılında Japonya’dan döndükten sonra tam altı ay hasta aradım. Çünkü kimse bana inanmadı. Burada bulunan insanlar bana inandı ve güvendi. Çevrelerindeki herkes farklı şeyler söylemelerine rağmen bana inandılar. Biz burada bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Şeker hastalığının ameliyatla tedavi edilmesinin mümkün olduğunu toplum nezdinde kabul edilmesini sağlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
serdem
serdem - 12 yıl Önce

mrb ben ankaradan serdem bu habelrle ilğilendiğimi belirtiyorum ancak ssk hastanelerinin böyle bir ameliyatı kabul edip etmediğini ve extra ücret çıkıp çıkmadığıı doktor alper çelik 'İn buradaki bir hastanedemi yoksa kendi bağlı olduğu hastanedemi ameliyat ettiği konusunda bilgi almak istiyorum bana yardımcı olursanız minnettar olurum sevgiler

SIRADAKİ HABER