Eşek sütünün faydaları nelerdir, Eşek Sütü neden çok pahalı, Eşek Sütü Nasıl Üretilir

Eşekler tarih boyunca hep bir şekilde kendilerinden söz ettirmeyi başarmışlardır. Bazen gözlerinin güzelliği, bazen inatçılığı bazense dayanıklılığı hep hikayelere konu olmuştur.

Eşek sütünün faydaları nelerdir, Eşek Sütü neden çok pahalı, Eşek Sütü Nasıl Üretilir
 Eşek sütünün faydaları nelerdir, Eşek Sütü neden çok pahalı, Eşek Sütü Nasıl Üretilir

Eşekler tarih boyunca hep bir şekilde kendilerinden söz ettirmeyi başarmışlardır. Bazen gözlerinin güzelliği, bazen inatçılığı bazense dayanıklılığı hep hikayelere konu olmuştur.

Son zamanlarda eşek bu defa sütünün faydalarından söz ettirmeye başladı. Pahalılığıyla ünlenen eşek sütü üretimi yapabilmek için eşek çiftlikleri açılmaya başlandı. Eşek sütüyle ilgili tüm ayrıntılı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Eşekler tarih boyunca hep bir şekilde kendilerinden söz ettirmeyi başarmışlardır.Bazen gözlerinin güzelliği, bazen inatçılığı bazense dayanıklılığı hep hikayelere konu olmuştur. Son zamanlarda eşek bu defa sütünün faydalarından söz ettirmeye başladı. Pahalılığıyla ünlenen eşek sütü üretimi yapabilmek için eşek çiftlikleri açılmaya başlandı. Eşek sütüyle ilgili tüm ayrıntılı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Eşek sütü son zamanlarda yararları anlaşılmış bir besin maddesi, özellikle astım hastaları için çok faydalı. Astım hastaları eşek sütünü çiğ içiyor.

Her zaman bilinen ama önemsenmeyen, eşek sütü kozmetik yıldızı olarak yeniden keşfelere büyük faydalar ve harika sonuçlar vaat ediyor. Eşek Sütü biyokimyasal bileşiminde anne sütüne en yakın süte sahip memeli. İçeriğinde Cassein ( kazein, kas yapıcı bir protein ), Albümin, Yağ, Laktoz, Tuz ve Su içerir. Eşek sütü çeşitli vitaminlerin (A, B1, B2, B6, D, C ve E: ) yanı sıra zengin mineraller ve elementlerle (kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, demir, çinko  ) biostimulines (immünoglobülinler) ve Gliserol alkil içermektedir. Sayesinde zengin bir bileşime, bir anti-yaş anti-aging, rejeneratif ve iyileştirici özellikleri içeren esansiyel yağ asitlerine sahiptir. Bu süt çok etkili bir nemlendiricidir.


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr.Zübeyde Öner, şöyle konuştu: “Eşek sütü kullanımı yaygınlaşmaya başladı bunun en önemli nedeni anne sütüne çok yakın özellik göstermesi.Şeker ve protein açısından anne sütüne çok benziyor. Eşek sütünde lizozim ve laktozi dediğimiz maddeler var. Bu maddeler vücudun savunma sistemini güçlendiriyor dolayısıyla vücutta tümör oluşumunu engelleyici faktör olduğu da yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş durumda. En önemli özelliği kuru madde açısından anne sütüne yakın olmasıdır. Protein değeri anne sütüne yakın. Yağ değeri anne sütünden daha düşük. Eşek sütünde çoklu doymuş yağ asitlerinin daha fazla olduğunu görüyoruz.” Eşek sütünün kolesterolü düşürdüğünü belirten Prof.Dr.Öner, “Ayrıca, probiyotik özelliği var. Bu bakımdan eşek sütü daha çok bilimsel çalışması yapılması gereken yeni bir konu bizim için” 


"Sağlıklı hücrelere zarar vermeyen dozlarda kanserli hücrelerin apoptoz yoluyla intihar ettiğini gördük. Yani deneylerimizde, eşek sütü, kanserli hücreleri %50-55 ölüme sürükledi. Bunu diyebiliriz. Bilimsel ilk veri, bu çalışmalarımızda ortaya konuldu. Akciğer kanseri ve sağlıklı akciğer hücreleri hatları üzerinde bu çalışmayı yaptık, güzel sonuçlar aldık."


Eşek Sütünün Faydalarını şu şekilde maddeleyebiliriz:

Mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kansere karşı direnç sağlıyor.
Astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geliyor.
Bazı cilt hastalıklarına çare olduğu biliniyor.
İçerisindeki yüksek kaliteli omega-3 sayesinde kalbi koruyor.
Kemik gelişimini arttırıyor.
Yağ yakımını hızlandırıyor ve vücudu formda tutuyor.
Küçük yaştaki çocuklara ve bebeklere tavsiye ediliyor.


Eşek Sütü Neden Pahalı?

Eşek sütünün yapılan araştırmalara göre şifa deposu olduğu belirtildi. Ortaçağlardan beri insanın en iyi dostu olarak bilinen, gözlerinin güzelliği ile nam salan eşekler artık sütü ile de anılır hale geldi. Bir zamanlar şarkılara bile konu olan eşekler şimdilerde yine oldukça ünlü. Eşeklerin şimdi de sütü konuşulmaya başlandı. Yapılan araştırmalar sonucu eşek sütünün çok yararlı olduğunun ortaya çıkmasıyla beraber eşşek sütü oldukça pahalılandı. Pahalı olmasının bir diğer nedeni ise eşşek sütünün faydalarının henüz yeni anlaşılması ve yeterli miktarda eşşek çiftliği bulunmamasıdır.

Eşek Sütü Nasıl Üretilir?

Eşşek sütü genelde kurulan eşek çiftliklerinde üretilmektedir. Dişi eşeklerin sağılması ile elde edilen sütün, çiğ olarak , herhangi bir pastorize işlemi olmadan içmek gerekir. Eşekten sağılımı yapıldıktan sonra 72 saatlik bir ömrü olan eşek sütü, diğer sütler gibi saklama ortamında bulundurulması gerekir.Eşek sütü pişirme,kaynatma yada ısıtma işlemine tabi tutulmaz.Kesinlikle çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109