California'da sünnet yasağı referanduma gidiyor

California'da sünnet yasağı referanduma gidiyor

California'da sünnet yasağı referanduma gidiyor
San Francisco şehrinde, Kasım ayında yapılacak referandumda, halka, 18 yaşından önce ‘sünnet’in yasaklanmasını isteyip istemediklerinin de sorulması talebi resmen kabul edildi. Sünnet karşıtları Santa Monica'da da benzeri referandum için imza toplamaya başladı.

San Francisco şehrinde, Kasım ayında yapılacak referandumda, halka, 18 yaşından önce ‘sünnet’in yasaklanmasını isteyip istemediklerinin de sorulması talebi resmen kabul edildi. Eğer, referandumda çoğunluk yasaktan yana tavır alırsa, San Francisco, sünneti yasaklayan ilk belediye olacak. Sünnet yasaklanırsa, 18 yaşından küçükleri sünnet ettiren ebveyn hakkında 1000 dolara kadar para ve 1 yıla kadar hapi cezası istenebilecek. ‘’Sünnetin çocuğun fiziksel sağlığı için gerekli’ olduğuna dair doktor raporuyla yapılacak sünnetler yasak kapsamı dışında olacak.

Öte yandan, San Francisco’da, sünnet yasağı talebinin resmen referendum oy pusulasına dahil olmasından sonra, sünnet karşıtları California’nın bir başka şehri Santa Monica’da da imza toplamaya başladı.

İnançları gereği erkek çocuklarını sünnet ettiren Müslüman ve Yahudiler, ortak bir kampanya ile yasağa karşı mücadele veriyor. Bu çevreler, referandumun geçse bile bunun ABD Anayasasının din ve ifade hürriyetini garanti altına alan Birinci Tashih Maddesine (First Amendment) aykırı olduğu için mahkemelerde iptal olacağını savunuyor. Ancak sünnet yasağına karşı çıkanlar, Yüksek Mahkeme’nin daha önce Mormon inancındaki ‘çok eşliliği’, din ve vicdan hürriyeti kapsamında görmeyerek yasakladığına dikkat çekiyor.

ATAŞEHİR HASTANE VE TIP MERKEZLERİ İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER