İnternette oto alım satımı tarih mi oluyor?

Bursa Oto Galericiler odası Başkanı Hakan Yanık, internetten oto alım-satımı konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

İnternette oto alım satımı tarih mi oluyor?
İnternette oto alım satımı tarih mi oluyor?

Bursa Oto Galericiler odası Başkanı Hakan Yanık, internetten oto alım-satımı konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

2014 yılında 3,5 milyon aracın vergisiz satıldığını ifade eden Yanık, araç alım satımı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını ve internetten araç alışverişinin tarih olacağını söyledi. Yanık, noterlerdeki veri tabanlarında kişiler kimliklerini ibraz ettiklerinde noter kişinin fotoğrafını ekranda görürse dolandırıcılık olayının yüzde 90 düşeceğini kaydetti.

Bursa Oto Galericiler odası Başkanı Hakan Yanık, internetten araç alım satımlarında vatandaşların çok dikkatli olması hususunda sürekli uyarılarda bulunduklarını belirterek, “Artık dolandırıcılık öyle bir had safhaya geldi ki, kişiler her türlü bilgiyi kullanarak oto alım-satımlarında dolandırıcılığa başlamışlar. Kesinlikle elinizle dokunmadığınız, gözünüzle görmediğiniz, ekspere götürmediğiniz bir araca hiçbir şekilde kaparo dahi göndermeyin. İnternetten aracını satmak isteyenler de, kesinlikle aracınız ile ilgili plaka, motor ve şase numaraları gibi rakamsal bilgileri karşı tarafa vermeyin” dedi.

DOLANDIRICILARA ARAÇLARINIZI KAPTIRMAYIN

Dolandırıcıların internet ve telefon üzerinden laf oyununa getirerek vatandaşları mağdur ettiğini ifade eden Yanık, “Geçtiğimiz gün internette vatandaşımız, motor ve şase numaralarını vermek suretiyle aracına ikinci bir ruhsat çıkartılması ve aracın noterden işlem görerek satılması sonucu mağdur oldu. Vatandaşlarımız mümkün olmadıkça internetten araç alışverişi yapmasınlar. Araç pazarlarına ya da oto galerilere giderek buralardan ikinci el araç alım satım işlerini yapmalılar” diye konuştu.

Araç alım satımlarında dolandırıcıların önüne geçmek için devlete önemli görev düştüğünü ifade eden Hakan Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü; “İnternet dolandırıcılığının önüne geçmek zor görünse de bize göre basit. Bu konuda en büyük görev devlete düşüyor. Noterlerdeki veri tabanlarında kişiler kimliklerini ibraz ettiklerinde noter kişinin fotoğrafını ekranda görür ise, dolandırıcılık bize göre yüzde 90 düşer.”

“2014 YILINDA 3,5 MİLYON ARAÇ İNTERNETTEN VERGİSİZ SATILDI”


İnternetten araç alım satımlarının Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Yanık, “2014 yılında noterlerde 5 milyon adet araç satış işlemi görülmüş. Türkiye’de toplam 60 bin civarında oto galerici esnafı, bin 600’e yakın bayi var. Bunların 2014 yılında noterden yaptıkları araç satış işlemi toplam bir milyon 500 bin adettir. Oto galerici ve bayilerin araç satış işlemlerinden devletimiz vergi almış, geriye kalan 3 milyon 500 bin adet araç satış işleminden devletimiz vergi alamamıştır. İnternetten araç alım satımlarda en büyük zararı galerici ile birlikte devletimiz görmektedir” ifadelerini kullandı.

İNTERNETTEN ARAÇ ALIM-SATIM TARİH Mİ OLUYOR?

İkinci el oto alım-satımlarına yeni bir düzenleme getirileceğini anlatan Yanık, “Çünkü, Perakende Yasası’nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ikinci el oto alım-satımı ile ilgili düzenleme yapılması hususunda bir yetki verildi. İç Ticaret Genel Müdürü, Esnaf Genel Müdürü ve diğer bürokrasi ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Seçimden önce bu konuya bir çeki düzen verip yetki belgesi olan insanların araçları alıp satması yönünde bir düzenleme gelecek” diye konuştu.
Kaynak/turkiyegazetesi.com

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2015, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109