SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Günlük faaliyetlerimizde özen gösterip basit bir takım önlemler alırsak, hem su israfını hem de su faturamızın kabarık gelmesini önlemiş oluruz.

SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Günlük faaliyetlerimizde özen gösterip basit bir takım önlemler alırsak, hem su israfını hem de su faturamızın kabarık gelmesini önlemiş oluruz.

İSKİ SU ARIZA : 185

1. Banyo Yaparken

Evlerimizde suyun miktar olarak en çok kullanıldığı yer banyodur. Banyo sırasında sıcak suyun gelmesini beklerken musluğunuzu çok az açarsanız, kullanılan su miktarını azaltmış olursunuz. Banyo yapmak yerine duş alınız. Böylece yüzde 30 daha az su kullanırsınız. Banyo yaparken ayarlanabilir duş başlığı kullanınız. Bu duş başlığı dakikada en fazla 9-12 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir. Böylece, 5-6 dakikalık banyo sırasında 50-100 litre sıcak su ve o oranda da enerjiyi tasarruf edersiniz. 4 kişilik bir aile günde 3 defa duş yapsa yılda 55 ton su tasarruf eder. Duş alırken sabunlanma esnasında suyu mutlaka kapayınız, çünkü sabunlanırken suya ihtiyacınız yoktur. Bu sayede sudan bir hayli tasarruf edilecektir.

2. Bulaşık Yıkarken

Bulaşık yıkarken eğer elde yıkıyorsanız, bulaşık sırasına uyarak (önce az yağlıları, sonra yağlılar olacak şekilde) bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra, durulama için büyükçe bir bulaşık teknesini tercih ediniz. Böylece musluğu açık tutarak yapılan durulama işleminden çok daha az miktarda su tüketmiş olursunuz.

Bulaşık makinesi kullanıyorsanız, su ve elektrik tüketimi minimum olan bir model seçiniz. Kısa süreli yıkama ve durulama özellikli bulaşık makinesi satın alınız. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırmayınız. Az kirli bulaşıklar için kısa veya ekonomik, düşük sıcaklıklı programı kullanınız. Bulaşıkları 50°'de yıkamanız da mümkündür.

Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta su kullanmamaya çalışın.

3. Çamaşır Yıkarken

Çamaşır yıkamada doğru programı kullanmak su tüketimini azaltacaktır. Çamaşır makinelerinin günümüzde su tüketim miktarı modeline göre değişmektedir. Satın alırken enerji ve su tasarrufu sağlayan, çamaşır yüküne göre su ve enerji kullanan modelleri tercih ediniz. Makinenizi tam dolu iken çalıştırınız. Makineyi tam doldurup çalıştırmak iki kez yarım doldurup çalıştırmaktan daha az su harcar.

4. Tuvalette Su Tüketimi

Öncelikle, evde su kaçağı olup olmadığını tespit ediniz. Banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı, evde tüketilen toplam suyun yüzde 70'ini oluşturuyor. 4 kişilik bir aile, 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik tuvalet rezervuarı ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2,5-3 tona düşürmek mümkündür. Piyasada satılan biri az, diğeri çok su alan, iki hazneli rezervuarlar da su tüketimini azaltır. Rezervuarınızı değiştirmek istemiyorsanız içine su dolu bir şişe koyarak su tüketimini azaltabilirsiniz. Su sızdıran bir rezervuarın harcadığı su sizin harcadığınız sudan fazla olabilir. Bu nedenle rezervuarlarınızda su kaybı olup olmadığına dikkat ediniz.

İSKİ SU ARIZA : 185

ONLİNE ARIZA KAYDI,

ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ,


ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ İÇİN TIKLA

BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI İÇİN TIKLA

İSKİ, SU BİRİM FİYATLARI  İÇİN TIKLA


İSKİ, SU ABONELİK İŞLEMLERİ İÇİN TIKLA


İSKİ, SU ÖDEME NOKTALARI İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2014, 22:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER