Petrol 110 Dolara Dayandı, 43 Yılın Rekoru Kırıldı!
KÜRESEL ENERJİ ŞOKU: Petrol 110 Dolara Dayandı, 43 Yılın Rekoru Kırıldı!
Hürmüz Boğazı'ndaki tıkanıklık ve Orta Doğu'da yayılan savaş, dünya ekonomisini darboğaza soktu. 9 Mart 2026 Pazartesi itibarıyla Brent petrol 109 doları aşarken, arz zincirindeki kopuş son 43 yılın en büyük haftalık artışını getirdi.

Küresel piyasalar, Hürmüz Boğazı’ndan sevkiyatın durmasıyla tarihin en sancılı enerji krizlerinden birine uyandı. İran ile yaşanan gerilim ve tanker trafiğine yönelik tehditler, dev üreticileri üretimi durdurma noktasına getirdi.
📈 Piyasalarda "Kara Pazartesi": Fiyatlar Uçuşa Geçti
Haftanın ilk işlem gününde rakamlar korkutucu bir tablo çizdi:
-
Brent Petrol: %17,08 artışla 109,31 Dolar (16,01 $ sıçrama).
-
WTI (ABD Hafif Petrolü): %19,37 artışla 108,77 Dolar (17,31 $ sıçrama).
Geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan toplam artış %35'e ulaşarak, 2022'deki Rusya-Ukrayna krizinden bu yana görülen en büyük kaosu yarattı.
📉 Dev Üreticiler Kontak Kapatıyor: Arz Çöküyor!
Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalması, sadece nakliyeyi değil üretimi de vurdu:
-
Irak: Güneydeki üç ana sahada üretim %70 oranında düştü. Günlük 4,3 milyon varilden 1,3 milyon varile gerileyen üretim, piyasadaki açığı büyütüyor.
-
Kuveyt: İran'ın tehditleri üzerine üretimi düşürme kararı aldı.
-
BAE: İhraç edilemeyen petrolü koyacak yer kalmadığı için (depolama kapasitesinin dolması) üretimi "tedbirli" olarak azalttığını duyurdu.
🗺️ Hürmüz Boğazı: Dünyanın Enerji Şahdamarı Kesildi
Enerji uzmanları, küresel petrol ticaretinin yaklaşık %20'sinin geçtiği bu dar su yolunun kapalı kalmasının "ekonomik bir kıyamet senaryosu" olduğunu vurguluyor. Depolama kapasitelerinin dolması, üretimin tamamen durması riskini de beraberinde getiriyor.





