Dev bir asteroit, gelecek hafta Dünya’ya ‘selam çakıp’ yanından geçecek.  4179 Toutatis adlı asteroitin, Dünya’ya bir tehdit oluşturmayacağı  söylense de, bir çok insan bunun Mayaların 'dünyanın sonu' kehanetiyle  ilgisi olup olmadığını sorgulamaya başladı. Gök bilimciler ise, 4.46 km  uzunluğunda ve 2.4 kilometre genişliğindeki dev asteroiti, gözlemlemek  için son hazırlıklarını yapıyor. Bunun sebebi, 4179 Toutatis’in Güneş  Sistemi’nin oluşumu hakkındaki sırları da beraberinde getiriyor olması.
Yer fıstığı şeklindeki kozmik kaya, 12 Aralık günü Dünya ile arasındaki  mesafeyi en aza indirecek. 4179 Toutatis, bu tarihte 6.9 milyon  kilometre uzaklıkta bulunacak. Bu mesafe, Ay ile Dünya arasındaki  mesafenin 18 katına denk geliyor.
Gök bilimciler, 4179 Toutatis’in ilk olarak kimyasal yapısını anlamak  istiyor. Bileşiği ortaya çıkarıldığı zaman, Güneş Sistemi’nin ilk  zamanlarına ve oluşum sürecine ait ipuçlarına ulaşılacak. İkinci olarak,  asteoritin yörüngesi tespit edilerek, oluşumunda etkisi bulunan  maddelerin orijini anlaşılmaya çalışılacak.
TAKLALAR ATARAK GELİYOR
ABD’nin Ulusal Rasyo Astronomi Gözlemevi’nden (NRAO) Michael Busch, her  dört yılda bir Dünya’yı ziyaret eden 4179 Toutatis’in geçmişte radar  görüntülerini incelemiş olan Michael Busch, asteroitin nasıl  ilerlediğini anlamaya çalışıyor.
Kozmik kayanın ‘taklalar atarak’ geldiğini söyleyen Busch, “Uzun ekseni  üzerinde dönüyor, aynı zamanda bir daire içinde deviniyor, tıpkı bir  jiroskop gibi” dedi. ABD’li gök bilimci, 2000, 2004 ve 2008 yıllarında  çekilen radar görüntüleriyle, 4179 Toutatis'in 1996’da oluşturdukları  modelini güncellemeyi istiyor. Busch bu aşamada, “Sandığımızdan daha zor  bir iş. çekimsel güçler asteroitin dönüşünü etkiliyor” dedi.
4179 Toutatis, ne zaman Güneş’e veya Dünya’ya yakınlaşsa, çekim kuvveti  asteoiti yavaşça etkilemeye başlıyor ve oluşturulmak istenen model için  düzenli bir dönüş şekli kaybedilmiş oluyor
ÇARPIŞMAYLA MI DOĞDU?
Gök bilimciler, 4179 Toutatis'in iç yapısını daha küçük bir asteoritle  çarpışmasıyla elde etmiş olabileceğini düşünüyor. Busch, “Daha küçük bir  cisimle çarpışması, yüzeye vurulan bir çekiç etkisi yapmış olabilir”  dedi.
Bir diğer teori, 4179 Toutatis’in YORP etkisiyle oluşmuş olabileceği. Bu  etki, kozmik cisimlerin sadece Güneş ışınlarının etkisi altında yön  kazanabileceğini savunuyor. 4179 Toutatis üzerinde neredeyse 20 yıldır  çalışmalar yapan ABD’nin Colorado Üniversitesi’nden astrodinamik  profesörü Dan Scheeres, “Rüzgar, pervaneleri harekete geçirir... Buna  benzer olarak fotonlar düzgün olmayan bir yüzeye çaptıklarında, o cismin  daha hızlı hareket etmesini sağlayabilir” dedi.
Scheeres’a göre, 4179 Toutatis ilk başta çok hızlı dönen ve Uzay’a madde  saçan bir cisimdi. Hızı nedeniyle bir süre sonra ikiye ayrıldı,  ardından bu iki parça tekrar bir araya geldi. Böylece, ikiye bölünmeyle  sonuçlanan süreç yeniden başladı.
Scheeres ve Busch, düşüncelerini değerlendirmek için gelecek hafta  Dünya’nın yanından geçip gidecek asteroiti yakından gözlemleyecek. Yeni  radar görüntüleri elde edilecek ve gök cisminin hareketine ait yeni bir  model çıkarılacak.
İki gök bilimci, “Çıplak gözle görmek için çok uzakta olacak ama 4179  Toutatis'i arka bahçenizdeki teleskopla gözlemleyebilirsiniz” dedi.                                    
            
              Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2012, 19:38
            
            
                      
                             
                          
                    
Yoksa Mayalar haklı mı?
Dev bir asteoroit, gelecek hafta Dünya’ya ‘selam çakıp’ yanından geçecek. 4179 Toutatis adlı asteroitin, Dünya’ya bir tehdit oluşturmayacağı söylense de, bir çok insan bunun Mayaların 'dünyanın sonu' kehanetiyle ilgisi olup olmadığını sorgulamaya başladı.
                        YORUM EKLE
    
              
          1
          3 TL'ye zengin oldu
        
            
          2
          Diyanet, `Maya Takvimi` uyarısında bulundu
        
            
          3
          ALES sonuçları belli oldu
        
            
          4
          Formula 1'in Devleri İstanbul'daydı
        
            
          5
          'Türk-Rus savaşı çıkabilir'
        
            
          6
          TAYLAND’DA OSMANLI İZLERİ
        
            
          7
          iPhone 5'in Türkiye fiyatı
        
            
          8
          KARTAL POLYESTER CİLA ATÖLYESİ
        
            
          9
          Sokak kedilerine kombili köşk 
        
            
          10
          CHP Ataşehir’de Danışma Kurulu Toplantısı Yaptı
        
        
  SON DAKİKA HABERLERİ
  ANKETTüm Anketler
  SIRADAKİ HABER