Türkiye'de yapılan 'Ford Transit Connect' şimdi de, New York'ta taksi oldu

Türkiye'de yapılan 'Ford Transit Connect' şimdi de, New York'ta taksi oldu

Türkiye'de yapılan 'Ford Transit Connect' şimdi de, New York'ta taksi oldu
New York Taksi ve Limuzin Komisyonu'nun yaptığı toplantıda, bir sonraki modele geçene kadar bu günkü taksilerini yenileme kararı çerçevesinde, Gölcük'te yapılan Transit Connect, New York'ta taksi olarak kullanılmak üzere onay aldı. Firma, 200 taksiyi de New York'un ihtiyacına göre hazırladı. Daha önce ABD'nin diğer eyaletlerine iharacat yapan firma, bu güne kadar binin üzerinde taksi üretmişti.
Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, ''Yaz sonu, son bahar gibi, New York'ta Türk malı, Gölcük'te üretilen, Türk mühendisinin dizayn ettiği taksiye binmek herkese nasip olacak'' dedi.

Otay, Ford Transit Connect'in, New York'ta taksi olarak kullanılmak üzere onay almasıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Transit Connect'in 2010 yılında Amerika'da yılın aracı seçildiğini anımsatarak, 2009 yılında başlayan ihracatın ardından 2010 yılında alınan ödülün önemli bir başarı olduğunu savundu.

Yıl içinde kamuoyunu çok ilgilendiren New York taksi tartışması yaşandığına dikkati çeken Otay, New York taksi projesinin iki aşamalı olduğunu, Türkiye'de tartışılan, görüşülen kısmının ''Geleceğin Taksisi'' aşaması olduğunu, bu yarışmanın farklı bir markanın kazanmasıyla sonuçlandığını kaydetti.

Transit Connect'in New York'ta taksi olarak kullanılması durumunun ise farklı bir konu olduğuna değinen Otay, New York Taksi ve Limuzin Komisyonu'nun yaptığı toplantıda, bir sonraki modele (Geleceğin Taksisi) geçene kadar bu günkü taksilerini yenileme kararı aldığını bildirdi.

Otay, şöyle konuştu:

''Transit Connect, New York'ta taksi olarak kullanılmak üzere onay aldı. Bu çok gurur verecek bir konu. Zaten diğer eyaletlerde bu güne kadar önemli çalışmalar yapmış, binin üzerinde taksi üretmiştik. Son 200 taksiyi de New York'un ihtiyacına göre hazırladık.

Avrupa'ya ihracatı yıllardır yapıyoruz ama otomotivin ana vatanı olan Amerika'ya ihracat zaten başlı başına bir ilk olarak Ford Otosan'a, Kocaeli'ye nasip oldu. Şimdi New York'un taksilerini ilk Türk üretici olarak yollamak da bize nasip oldu.

Temel onay alındıktan sonra oradaki taksi şirketlerine pazarlama hakkı kazandık. Bir kaç marka bunu elde etti. Pazara baktığımızda 13 binin üzerinde taksi var, her yıl 2 bin-2 bin 500'ü yenileniyor. Bunun ne kadarını biz satarız bilemem ama önemli bir miktarını karşılarız.

Taksiler hafta içinde New York'a götürülmek üzere ara liman olan Baltimor'a yola çıktı. Yaz sonu, son bahar gibi, New York'ta Türk malı, Gölcük'te üretilen, Türk mühendisinin dizayn ettiği taksiye binmek herkese nasip olacak.''

NEW YORK'A ÖZEL DİZAYN

Nuri Otay, New York'a gönderilen Transit Connect'lerin normal Connect'lerden en büyük farkının uzun şasi, yüksek tavanlı olması olduğunu bildirerek, iç donanımında, ön ve arka bölme arasında özel bir takım ayraçlar bulunduğunu, elektronik aksamlarının, izleme cihazları, taksimetreler, kredi kartı post makinelerinin bağlanabileceği özel yapıda üretildiğini dile getirdi.

''Bu taksilerin bir diğer özelliği de arka koltuklarının biraz daha arkaya çekilerek geniş bir alan yaratmasıdır'' diyen Otay, ''Konforu ön planda tutan taksi müşterisinin beklentilerine uygun üretilmiştir. Engelliler için de rampalı otomobiller özel sınıf kategorisinde bulunuyor. Sipariş geldiğinde yapmamız mümkün ancak şu an gönderilenlerde böyle bir özellik yok. Ancak engelli kişinin sandalyesi arka bagaj kısmına rahatlıkla yerleştirilebilir'' diye konuştu.

TÜRK MALINA OLAN GÜVEN

New York'a taksi satabilmenin reklam değeri yüksek bir konu olduğuna vurgu yapan Otay, şöyle devam etti:

''Türkiye'den Amerika'ya ihracat yapmak, Amerika'da diğer eyaletlere taksi satmak ilklerdendi. Çok tartışma konusu olan New York'a da ilk taksi satışını sağlamanın getireceği reklam değeri, Türk malına olan saygının artması, Türkiye'nin mühendislik ve üretim, emek gücü ile teknolojisine saygıyı artıracaktır. Türkiye'den satacağımız diğer ürünleri de pozitif etkilemesi beklentimizdir.''

Otay, Amerika'nın Chicago, Illinois, Boston, Massachusetts, Washington, Ohio, Pennsylvania, Missouri, Florida gibi eyalet ya da şehirlerininde Ford Otosan ürünlerinin kullanıldığına işaret ederek, Amerika'ya yapılan ihracata ilişkin şunları söyledi:

''Amerika'ya ihracatımız, nazar değmesin her yıl artarak geçti. Bu yıl 35 bini geçeceğini düşünüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'ne 35 bini geçen Transit Connect ihracatımız olacak, Türkiye'de de yüzde 20'ye yakın pazar payıyla önemli bir ürün. Avrupa'ya da satışlarımız artarak devam ediyor. Avrupa'da otomobil satışlarında düşüş varken, ticari araç satışlarında gerek Transit, gerek Transit Connect'de artış var. Temmuz ayında da bu artışın devam ettiğini görüyoruz.''

CONNECT TAKSİLERİN TÜRKİYE'DE KULLANIMI

Otay, Transit Connect'lerin Türkiye'de taksi olarak kullanılması yönünde de görüşlerini şöyle açıkladı:

''New York'ta kimin taksi satacağını çok tartıştık, niye İstanbul'a, Ankara'ya böyle bir taksi projesi yapmadık? Bunu tartışmadık. Bir de bunun tartışılmasını bekliyorum. İstanbul'un taksisini aramasına da gerek yok. Taksi var zaten. Bunun vergilendirme modelinin yapılması, güvenlik şartnamelerinin hazırlanması ve ardından uygulanması gerekir.

Bu konuda çok fazla ince eleyip, sık dokumanın gereği yok. Bu standardı sağlamış, kendini ispat etmiş, New York'un bile kabul ettiği bir ürün varken daha fazlasını aramanın gereği yok. Yurt dışında bir şehre standardı, güvenliği yüksek bir taksiyi tartışıyoruz, ama kendi göz bebeği şehrimizin insanlarının konforunu, standardını, güvenliğini göz ardı ediyoruz.''

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, 300 bin kapasiteli bir firma olduklarını, bu yıl 290 binin üzerinde üretim yapacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Üretimimizin yüzde 75'ini ihraç ediyoruz. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda, adetten daha önemlisi, bunun sağlayacağı itibardır. Türkiye'de üretilmiş, geliştirilmiş bir aracın New York caddelerinde gezebiliyor olması, dünyanın en zor beğenen, en fazla tüketimi olan ülkesinin, en önemli şehrinde endam ediliyor olmasının, Ford Otosan ve Türk Malı araçlara önemli bir itibar sağlayacaktır. Bu yönüyle çok daha gurur verici. Yoksa konu sadece 1000 - 2 bin aracın ihracatı değil.
turkis journal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER