Türkiye, Suriye'ye karşılık verdi

Türkiye hükümeti, Suriye'den gelen ve Akçakale'de beş kişinin ölümüne neden olan top ateşine "nokta atışıyla" yanıt verdiğini açıkladı.

Türkiye, Suriye'ye karşılık verdi
Başbakanlıktan yapılan açıklamada "Bugün saat 16.30 sularında Suriye rejim güçlerince açılan top ateşi sonucunda, Şanlıurfa’ya bağlı Akçakale ilçemizde 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 vatandaşımız da yaralanmıştır." deniyor ve şöyle devam ediliyor:
"Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki silahlı kuvvetlerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş; radarla tespit edilen Suriye’deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur."

"Türkiye, angajman kuralları ve uluslararası hukuk çerçevesinde, Suriye rejiminin ulusal güvenliğimize yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacaktır."
NATO 4. maddeyle toplandı

Hükümet ayrıca olayla ilgili olarak BM ve NATO'ya da başvurdu.

Çağrı üzerine acilen toplanan NATO elçileri Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti.

Açıklamada "NATO, müttefikine düzenlenen bu tür saldırgan eylemlerin derhal durmasını talep eder ve Suriye rejimini uluslararası hukuku alenen çiğnemeye son vermeye teşvik eder." deniyor.

Bir NATO yetkilisi, toplantının örgüt anlaşmasının 4. maddesi çerçevesinde yapıldığını açıkladı.

Dördüncü madde, bir NATO üyesinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliği tehlikeye girerse danışmalar yapılmasını öngörüyor.

Beşinci madde ise bir üye ülke saldırıya uğradığında topluca savaşa gidilmesini öngörüyor.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon da Şam'dan komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istedi.

Ban olayın "Suriye'deki krizin yalnızca Suriye halkının güvenliğine tehdit oluşturmadığını, giderek komşularına da zarar verdiğini gösterdiğini" söyledi.

Öte yandan TBMM'nin de sabah özel gündemle toplanacağı açıklandı.
Akçakale'de neler oldu?

Suriye'den ateşlenen top mermileri, Türkiye'nin Şanlıurfa kentinin Akçakale ilçesinde 5 kişinin ölümüne, 9 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.

Ölenler arasında bir kadın ile üç çocuğunun da olduğu bildiriliyor.

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, sınırın Suriye tarafından 2 ayrı top atışı yapıldığını belirterek, ''Mermi bir eve isabet etti. 5 vatandaşımızı kaybettik; ailelerine bağsağlığı diliyorum" dedi.

Anadolu Ajansı'nın belirttiğine göre, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlendiği sanılan top mermileri ilçe merkezindeki Yeni Mahalle'yi vurdu.

Yaralanan 9 kişi hastanelere kaldırılırken, Belediye Başkanı, Türk medyasına yaptığı açıklamalarda, hayatını kaybedenlerin bir anne ile üç çocuğu olduğunu duyurdu.

Konuyla ilgili ilk resmi açıklama, Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi: "Son olay bardağı taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatını kaybetmiştir. Bunun uluslararası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır."

Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu, olayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'den aldığı bilgileri, BM ve NATO Genel Sekreterleri, Arap Birliği yetkilileri ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi'ye iletti.

Davutoğlu daha sonra, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmeye gitti. Erdoğan'ın programını iptal ederek, Başbakanlık Konutu'nda kaldığı belirtiliyor.

Türkiye-Suriye sınırındaki birçok nokta, bir buçuk yıldır Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan isyancıların kontrolünde.

Sınır bölgesinde isyancılarla Suriye güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği geçen aydan beri, seken mermi ve bomba parçalarının sıçradığı Akçakale'de okullar sık sık tatil edildi.
Tepkiler

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye güçlerinin sınır ötesini vurmasını öfkeyle karşıladıklarını, Türkiye'deki can kayıplarından da üzüntü duyduklarını belirtti.

Clinton durumu "çok çok tehlikeli" diye niteleyerek, "Bütün sorumlu ülkeler, Esad rejimini ateşkese, kendi halkına saldırmayı bırakmaya ve siyasi geçişi başlatmaya ikna etmek için bir araya gelmek zorunda."

Ticari ve diplomatik bir ziyaret için Türkiye'de bulunan İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de Akçakale'deki kayıplardan "derin kaygı" duyduklarını belirtti.

Clegg, Türkiye'nin nokta atışı açıklamasından önce verdiği demeçte "Suriye rejiminden gelen her türlü şiddeti kınıyor ve Türkiye sınırında bugün yaşanan olayın tekrarından kaçınmasını talep ediyoruz. Türkiye'nin sınırlarında cereyan eden olaya şu ana dek verdiği ölçülü tepkiyi memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.
bbc

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2012, 00:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER