Taksi Şöförlerine 65 Yaş Sınırlaması

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, taksici esnafından görgü kurallarına dikkat etmesini istedi. Yüksel, "Bana göre şoför esnafının en kötü profili, saldırgan sürücülük başlığıdır" dedi.

Taksi Şöförlerine 65 Yaş Sınırlaması
Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası'nın taksicilere yönelik başlattığı eğitim semineri nedeniyle, oda binasında tören düzenlendi.

Törende konuşan Vali Yüksel, valinin kente karşı sorumluluğu ile şoför esnafının sorumluluğunun hemen hemen aynı olduğunu bildirdi.

Trafikte "eğitim, altyapı ve kurallara uymanın" çağdaşlığın göstergesi ve çok önemli olduğunu belirten Yüksel, kılık kıyafetle, hareketlerle ve konuşmalarla görgü kurallarının Ankara'da bütün ilişkilerin esasını oluşturduğuna dikkati çekti. "Bana yapılmasını istemediğimi, başkasına yapmamak ve bana söylenmesini istemediğimi başkasına söylememek" yaklaşımının çok önemli olduğunu belirten Yüksel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bana göre şoför esnafının en kötü profili, saldırgan sürücülük başlığıdır. Saldırgan sürücülük 2 açıdan ortaya çıkar ve şehirde herkesi rahatsız eder. Bir tanesi duygusal saldırganlık. Sabah işe başlar, her önüne gelene eliyle, koluyla başlar harekete. Duygusal saldırganlığı mutlaka önlemek gerekiyor. Duygusal saldırganlığı asla kabul edemeyiz. Bir de araçsal saldırganlık var. Işık ihlali yapma, sık sık şerit değiştirme. Sağ şeritte yolcuyu indirdikten sonra 90 dereceyle üç şerit sola geçmek. Bu Afrika ülkelerinde de olmaz. Devamlı önde gitme, istediği yerde durma ve dönme. Kural ve kaideler herkese hitap ediyor."

-"Kentin aynası taksi şoförleridir"-

Şoförlere Atatürk'ün, "Siz bir asil duygunun timsalisiniz" sözüyle seslenen Yüksel, taksicilerin ince, nazik, duygusal, mert, vefalı olduklarını söyledi.

"Bu kentin aynası taksi şoförleridir" diyen Yüksel, "turizm elçisi" olarak nitelendirdiği taksicilerden, turistle davranışlar konusunda dikkatli olmalarını istedi.

Taksicileri, "kurallara uymaları, ışıklara dikkat etmeleri, yaya geçitlerinde daha hassas olmaları, kılık kıyafetlerine dikkat etmeleri, görev sırasında sigara içmemeleri, zorunluluk dışında cep telefonuyla konuşmamaları, alkollü işe gelmemeleri, araçlarda el ve kol hareketleri ile yüksek sesle konuşmamaları ve müzik çalmamaları" konusunda uyaran Yüksel, taksici esnafına Ankara Kalesi'ni kimin yaptığını sorduğunu ancak cevap alamadığını anlattı ve şoförlerden Ankara'nın tarihi yerleriyle ilgili bilgi sahibi olmalarını, mekan bilgisini artırmalarını istedi.

Yüksel, taksici esnafının güvenlik ve durak başta olmak üzere sorunlarını bildiğini ve çözmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

-Taksi şoförlüğüne 65 yaş sınırı getiriliyor-

Törende bir konuşma yapan Ankara Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, eğitimin amacının Ankara halkına ve Ankara'ya gelen turistlere en iyi şekilde hizmet olduğunu bildirdi.

Taksici esnafının bireysel gelişimini sağlayarak, meslek standardını en üst seviyeye çıkarmak istediklerini belirten Yiğiner, Ankara'da 7 bin 700 taksi ve çalışanlarla birlikte 15 binin üzerinde taksici olduğuna dikkati çekti. Ehliyeti olan herkesin taksici olabildiğini ifade eden Yiğiner, bunların içinde kötü niyetli kişilerin de bulunabileceğini belirtti.

Taksici esnafına bazı standartlar getirmek istediklerini belirten Yiğiner, bu standartları şöyle açıkladı:

"Taksilerde çalışacak arkadaşlarımızın en az 10 saat eğitim alması gerekiyor. Bu eğitimlerin içinde, halkla ilişkiler, iletişim, stres yönetimi, kültür ve turizm dersleri yer alıyor. Trafik ve Ankara'yı tanıtma eğitimi vereceğiz. Taksici güvenilir, güler yüzlü olmak zorundadır. Eski araçlarımızla taşımacılık yapmayacağız. Araçlarımız 10 yaşından büyük olmayacak, konforlu, klimalı olacak. Araçlarda çalışan 80 yaşın üzerinde gözü görmeyen, kulağı duymayan dedelerimizi çalıştırmayacağız. 65 yaş üzerinde çalışan olmayacak. Sağlık raporu ve sabıka kaydını da arayacağız"

-15 bin taksici eğitimden geçecek-


Bu yıl içinde 15 bin taksicinin eğitiminin tamamlanacağını kaydeden Yiğiner, bu çalışmanın Türkiye'ye örnek olacağını söyledi. Yiğiner, "Kursa gitmeden, Mehmet Yiğiner de olsa, kimse ticari taşıt kullanma belgesini alamayacak. Araç tanıtım kartları yaptık. Duraksız araçları tespit edeceğiz. Bu kartlarda araç sahibi ve durağıyla ilgili bilgiler yer alacak. Bu belgeler olmadan kimse taksicilik yapamayacak" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yüksel, Yiğiner'e Ankara Valiliği şildi, Yiğiner de Yüksel'e plaket verdi.

ATAŞEHİR TAKSİ DURAKLARI İÇİN TIKLA

81 İL TÜRKİYE TAKSİ DURAKLARI İÇİN TIKLA

www.taksiduraklari.net

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2012, 08:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER