Soma faciasının üzerinden tam 1 yıl geçti

Soma faciasın bundan tam 1 yıl önceki Türkiyenin yüreğini yakan 301 madencimiz unutulmadı, yaşamını yitirenler, bugün çeşitli törenlerle tüm yurtta anılacak. Soma maden kazası ne zaman oldu, soma faciası ölüm yıl dönümü ne zaman

Soma faciasının üzerinden tam 1 yıl geçti
Soma faciasının üzerinden tam 1 yıl geçti

Soma faciasın bundan tam 1 yıl önceki Türkiyenin yüreğini yakan 301 madencimiz unutulmadı, yaşamını yitirenler, bugün çeşitli törenlerle tüm yurtta anılacak. Soma maden kazası ne zaman oldu, soma faciası ölüm yıl dönümü ne zaman

Soma'nin üzerinden tam 1 yıl geçti ve madencilerimiz unutulmadı

Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl (13.05.2014) 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için facianın birinci yılında tören düzenlenecek ve şehitlerimiz unutulmayacak,

Facianın acılarının halen taze olduğu Soma'da şehit madenciler bugün, Manisa Valiliği öncülüğünde, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı, Soma Belediyesi ve Manisa Müftülüğünce hazırlanan programla anılacak.

Manisa Büyükşehir Belediyesince Soma Mezarlığı'nda defnedilen 39 madencinin kabri ile başka yerlerde toprağa verilen 262 madenci için siyah mermer kullanılarak yapılan, üzerinde Türk bayrağı ve madenci feneri bulunan mezarlardan oluşan şehitlik, günün ilk saatlerinden itibaren madencilerin aileleri ve Somalılar tarafından doldurulmaya başlandı.

Kabri burada bulunan şehit madencilerin ailelerinin yanı sıra Soma dışında defnedilen madencilerin ailelerinin de anma töreni için geldiği şehitliğe gelenler, kabirler ve mezar taşlarının üzerini silerek, dualar okudu.

Şehitlikte saat 11.00'de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın seslendirilmesiyle başlayacak anma programında, şehitler anısına sala ve Kur'an-ı Kerim okunacak, ayrıca tasavvuf müziği icra edilecek. Anma programında ayrıca, Parkaltı Camisi'nde mevlit okunacak.

Sosyal Toplum Kuruluşları STK lar da faaliyette

Facianın yıl dönümü dolayısıyla ayrıca Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından anma etkinliği yapılacak.

"Emek ve Demokrasi Güçleri" adı altında düzenlenecek anma etkinliğinde, Soma'daki Madenci Anıtı önünde saygı duruşunda bulunularak, karanfiller bırakılacak.

Soma Madenci Şehitliği'nin de ziyaret edileceği programda, facianın meydana geldiği ve halen kapalı durumdaki maden ocağının girişinde de saygı duruşunda bulunulması planlanıyor.

Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkisindeki Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde, 13 Mayıs 2014'de çıkan yangın sonucunda, dünya madencilik tarihinin en büyük facialarında birisi yaşanmıştı.

Toplam 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlikteki ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galerileri duman doldurmuş, bu sırada madende bulunan işçiler mahsur kalmıştı. Olayın hemen ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, AFAD ve TKİ'ye bağlı tahlisiye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile Sağlık Bakanlığına bağlı 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatılmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, facianın yaşandığı gün maden sahasına gelerek koordinasyonunu üstlendiği arama kurtarma çalışmaları, aralıksız olarak 96 saat sürmüş ve ilk anda kurtarılan 162 işçi dışındaki 301 madencinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

-301

İlçenin girişindeki nüfusu belirten tabelanın altına -301 yazdığı görüldü. 

AİLELER ŞEHİTLİKTE

Acının yıldönümünde aileler sabah erken saatlerden itibaren maden şehitliğine gelerek, madencilerin mezarları başında dua etti.

SOMA FACİASININ YIL DÖNÜMÜNDE HAYATLARINI KAYBEDEN MADENCİLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ.


Soma faciası

Soma faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen kömür ocağında meydana gelen ve Türkiye tarihinin en çok can kaybına sebep olan madencilik kazasıdır. 15 Mayıs 2014 sabahı saat 08.00 itibarıyla ölü sayısının 282 olduğunu duyuruldu.

Türkiye, tarihindeki en büyük maden faciasını yaşandı...Ölü sayısı 282'ye yükseldi. İşte Soma faciasıyla ilgili detaylar...

Tarih: 15.05.2014

08.19: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki madenden son 12 saatte canlı çıkarılan işçinin bulunmadığını söyledi

08.15: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma'daki maden faciasının ardından şu anda hastanelerde 27 yatan hasta bulunduğunu, durumu iyi olanların taburcu edilebileceğini belirtti.

08.10: Bakan Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında ölenlerin sayısının 282 yükseldiğini bildirdi. Yıldız, ölenlerden 217'sinin cesedinin ailelerine teslim edildiğini söyledi.

Tarih: 14.05.2014

22.19: Taner Yıldız: "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 274 işçi kardeşimize ulaştık. 196 içi kardeşimizin naaşını ailelerine teslim ettik"

21.00: Bakan Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında çocukların çalıştırıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

19.50: Bakan Yıldız, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 245'e yükseldiğini bildirdi.

18.45: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Kayıt dışı bir çalışma olduğuyla ilgili bize bir bilgi gelmedi. 15 yaşındaki çocuğun çalıştırıldığı yönünde bir bilgi geldi. Arkadaşlarımıza talimat verdik. Soma'da bir kriz merkezi kurduk. Bu konuda müsteşarımızla birlikte biz sürekli irtibatlıydık. Gelişen tüm olaylara anında müdahale ettik. 15 yaşında değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik."

16.57: Soma maden faciasında hayatını kaybedenler için ilçe mezarlığında yan yana 110 mezar hazırlandı.

16.10: Erdoğan: 120 civarında madenci halen madende

15.58: Başbakan Erdoğan: "Soma'daki maden faciasında ilk belirlemelere göre 238 işçimizi Hak'ka uğurladık. 80 yaralımız var."

14.55: TBMM Genel Kurulu, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciası nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Genel Kurul'da, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

14.43: Maden faciasında hayatını kaybeden 232 kişiden 124'ünün kimlik tespiti yapıldı. Bazı madencilerin cesetleri yakınlarına teslim edilirken, soğuk hava deposuna çok sayıda tabut getirildiği görüldü.

14.29: Soma'da incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan, madendeki yangında ölenlerin sayısının 232 olduğunu açıkladı.

13.25: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağı bölgesine geldi.

12.22: Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi. Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi.

12.07: TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Soma'daki maden faciayla ilgili, "Milletçe yas içindeyiz. Yüreğimize ateş düştü. Şu an için 205 vatandaşımız hayatını kaybetti. İnşallah bu sayı artmaz" dedi.

11.28: Madenden 3 yaralı çıkarıldı... Yaralının durumun ağır olduğu, vücutlarında ileri derecede yanıkların olduğu belirtiliyor..

10.24: Bakan Taner Yıldız: 3 günlük milli yas ilan edildi. Ağır yaralıların sağlık durumu iyiye gidiyor. Acı beklediğimizden büyük oldu. En fazla işçi kaybının yaşandığı faciaya doğru gidiyoruz. İlerleyen saatlerde ölü sayısı artabilir. 7 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Her türlü adli ve idari soruşturma yapılacaktır. Ölü sayısı 205 oldu... Bakan Yıldız gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen içeride kaç işçi kaldığını ve tahmini ölü sayısını açıklamayı reddetti.

10.22: Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edildi.

09:46 Dumanın azalmasıyla kurtarma ekipleri yeniden galerilere girdi. Saat 09.00 sıralarında da bazı yaralı ve cesetler ocaktan çıkarıldı. Bu sırada heyecanla bekleyen işçi yakınlarıyla görevliler arasında hüzün ve sevinç birarada yaşandı.

09.00 Bakan Taner Yıldız: 'Ümitler azaldı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Kurtarma faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım" -'Ölü sayısı ikiye katlanabilir" "En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı." "Yangın devam ediyor"

05.08: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağındaki yangında 201 işçinin hayatını kaybettiğini, 80'inin yaralandığını söyledi.

04.03: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında hayatını kaybeden işçi sayısının 166'ya yükseldiğini, 4'ü ağır 80 yaralının olduğunu söyledi.

03.26: Taner Yıldız, Soma'da maden ocağındaki yangında şu ana kadar 156 kişinin hayatını kaybettiğini, 4'ü ağır, 80 yaralının olduğunu açıkladı.

02.55: Bakan Yıldız: "UMKE ve AFAD rakamlarına göre şu ana kadar 151 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği belirlendi. Kendi imkanlarıyla ya da ilk müdahalede 363 işçi de tahliye edildi" - "İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı bu ölümü yaşadı"

01.50: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında çıkan yangında 151 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi

00.00: Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, yaptığı açıklamada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen faciada resmi olmayan bilgilere göre 157 madencinin yaşamını yitirdiğini, 75 yaralının bulunduğunu öğrendiğini açıkladı.

Tarih: 13.05.2014


22.00: Mahsur kalan işçilerden 3'ünün daha cesedi çıkarıldı, 10 yaralı hastaneye sevk edildi. 21 işçi ise madendeki sağlık biriminde ayakta tedavi edildi.

20.09: Soma'da maden ocağındaki yangın sonrası mahsur kalan bazı işçiler, madenden çıkarılmaya başladı

19.56: AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma'daki bir madende elektrik panosunda çıkan yangının ardından ilk etapta kendisine 20 kişinin vefat ettiği bilgisinin geldiğini ancak bu bilginin yanlış olduğunu ve ölü sayısının 3 olduğunu bildirdi.

17.55: Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söyledi.

15.30: Soma'da özel bir şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangında dumandan etkilenen 4 işçi hastaneye kaldırıldı.


Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 22:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109