Sirkeci'den Tren yine Almanya'ya kalkıyor

Göçün 50. yılı nedeniyle Almanya'ya bu kez nostalji treni kalkıyor. Bakanlar, işçi aileleri, sanatçılar ve gazetecilerin yolcusu olacağı tren 26 Ekim'de Sirkeci'den hareket edecek.

Sirkeci'den Tren yine Almanya'ya kalkıyor

Göçün 50. yılı nedeniyle Almanya'ya bu kez nostalji treni kalkıyor. Bakanlar, işçi aileleri, sanatçılar ve gazetecilerin yolcusu olacağı tren 26 Ekim'de Sirkeci'den hareket edecek

Sirkeci'den Tren yine Almanya'ya kalkıyor

Türkiye-Almanya İşgücü Değişim Anlaşması kapsamında ilk kez 1961'de Sirkeci'den Almanya'ya kalkan tren, 50 yıl sonra yeniden yola çıkıyor. 26 Ekim'de Sirkeci'den yola çıkacak trende bu kez programı uygun olursa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tüm partilerden 10 milletvekili, Almanya'ya göç eden 40 işçi ailesi, gazeteciler ve sanatçılar olacak. Tren, Plovdiv, Belgrad, Zagreb, Salzburg güzergahıyla 30 Ekim'de Münih'te olacak.

ÇİÇEK BELGRAD'DAN BİNECEK

Almanya'ya ilk göçü simgelemek için gerçekleştirilen nostalji treni, 8 vagonundaki, yaklaşık 100 misafiriyle yolculuğunu gerçekleştirecek. Bakanlar programlarına göre bazı duraklarda trene katılacak ya da belli bir şehre kadar eşlik edecek. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Belgrad etabına eşlik edecek isimlerden. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Uyum Bakanı Guntram Schneider  programa Salzburg noktasından katılacak.

BELGESEL NİTELİĞİNDE

Ulus'taki TRT binasında konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Avrupa'da 5.5 milyon Türk'ün yaşadığını, bu rakamın 3.2 milyon kadarının Almanya'da olduğuna dikkat çekerek, 'Bu proje aslında belgesel niteliğinde. Bunu sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor ve kamu yayını yapan televizyonun yapması gereken bir proje olduğuna inanıyorum' dedi.

ŞARKILI TÜRKÜLÜ 5 GÜN

5 günlük Almanya treni yolculuğuna Almanya üzerine şarkı, türkü yazmış, bestelemiş sanatçılar, yazarlar da eşlik edecek. Yolculuk, TRT Türk kanalından 5 gün canlı yayınlarla ekrana getirilecek. Aralarında Burhan Öçal, Serkan Çağrı, Erdem Dalkıran'ın da yer aldığı sanatçılar Münih'te konser verecek. Münih'teki karşılama töreninden sonra plaket çakılacak. Bu tören Alman BR Televizyonu ile TRT Türk tarafından canlı olarak yayınlanacak. Münih Belediyesi tarafından resepsiyon da verilecek. 29 Ekim'de ise, Salzburg'daki Türk Elçiliği tarafından Cumhuriyet resepsiyonu gerçekleştirilecek. Resepsiyona Bekir Bozdağ ve trenin yolcuları katılacak.    (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER