“Rumlar petrol bulursa ne olacak” işte en yetkili ağızdan cevabı

Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı sordu: “Rumlar petrol bulursa ne olacak” işte en yetkili ağızdan cevabı: “Eğer Rumlar petrol bulursa engellemeyiz. Ama gider oradan biz de petrol çıkarırız.”

“Rumlar petrol bulursa ne olacak” işte en yetkili ağızdan cevabı
Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı sordu:  “Rumlar petrol bulursa ne olacak”
işte en yetkili ağızdan cevabı:
Kıbrıs açıklarında Rumlarla Türkler arasındaki doğalgaz ve petrol krizinde en çok merak edilen soru şuydu: “Rumlar petrol bulursa ne olacak? Türkiye müdahale edecek mi, Rumları engelleyecek mi?”

“Rumlar petrol bulursa ne olacak”

İşte bu soruyu sorduk bugün KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’e.

Yanıt açık ve net oldu: “Eğer Rumlar petrol bulursa engellemeyiz. Ama gider oradan biz de petrol çıkarırız.”

Özgürgün Türk tarafının krizin başından beri tavrının “engellemek değil mütekabiliyet” olduğunun altını çizdi ve ekledi: “Kesinlikle engellemeyiz. Biz de gider oradan petrol ve doğalgaz çıkarırız”

Kısacası eğer Rumlar olur da Afrodit bölgesi ya da Kıbrıs adası etrafında herhangi bir yerde petrol ya da doğalgaza ulaşırlarsa Türk tarafı da aynı noktaya petrol çıkarmak için gemileri gönderecek.

Gemiler karşılaşırsa ne olur? Onun cevabı ise yok. Özgürgün, “Biz TPAO’ya adanın dört bir tarafında, doğusunda batısında, kuzeyinde güneyinde petrol arama izni verdik. Eğer gemiler karşılaşırsa ne olur bilmiyorum. Onu da o zaman görürüz. Ancak şu gerçek ki böyle bir karşılaşma olursa geri adım atmayız” dedi.

KIBRIS MUHALEFETİNE ELEŞTİRİ

KKTC ile Türkiye arasındaki anlaşma TPAO’nun petrol ve doğalgaz aramasıyla sınırlı. Eğer Akdeniz’de, Ada etrafında rezerv bulunursa o zaman ikinci bir anlaşma gerekecek. Özgürgün, “Mevcut anlaşma TPAO’ya ya kendisi ya da başka bir şirkete petrol ve doğalgaz arama ve aratma izni veriyor. Ancak bulunursa o zaman tabi Türkiye ile yeniden masaya oturup yeni bir anlaşma yapmamız gerekecek. Anlaşmalar hem KKTC hem de Türkiye meclislerine sunulacak” dedi.

Özgürgün her iki tarafta da anlaşmanın geçeceğini tahmin ediyor ancak KKTC ana muhalefete partisi CTP bugün yaptığı açıklamada anlaşmaya mecliste hayır oyu vereceğini bildirdi.

Özgürgün bu tavra sert çıktı. Rumların daha önce Mısır’la, Lübnan’la ve İsrail ile anlaşmalar imzaladığını ve bunların tümümün Rum meclisinden oy birliği ile geçtiğini hatırlatan KKTC Dışişleri Bakanı, “Keşke bizde de oy birliği olabilseydi. Sonuçta bu anavatanla yapılan bir anlaşma oybirliği ile geçmesi gerekirdi. Ancak ana muhalefet hayır oyu verse de anlaşma geçecektir” dedi. Hatta mevcut takvim uyarınca KKTC meclisinin onayının önümüzdeki hafta çıkacağını söyledi.

“HIRİSTOFYAS’IN PSİKOLOJİSİ İYİ DEĞİL”

Kıbrıs’ta görüşme sürecine de değinen Özgürgün güneyde elektrik santralinde meydana gelen ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından Rum lider Hıristofyas’ın zor günler geçirdiğini söyledi. Özgürgün, “Hıristofyas’ın psikolojik durumu hiç iyi değil. mental olarak da yorgun durumda. Güney’de her gece sarayı taşlıyorlar. Rum başsavcısı Hıristofyas’ın dokunulmazlığının kaldırılması konusunda araştırma başlattı. Bu sondaj krizi nedeniyle 15 gün kadar rahat etti. Ancak şimdi yine sıkıntıda. Hıristofyas’ın bundan sonraki amacı direnebildiği kadar direnmek. 2012 temmuzunda başlayacak Rumların AB dönem başkanlığına kadar görevde kalmak. Onun için görüşme sürecinde oyalamaya çalışıyor” dedi.

Ancak Özgürgün mevcut koşullarda yıl sonuna kadar Kıbrıs barış sürecinde bir ilerleme beklemediğini de sözlerine ekledi.  (Hürriyet)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER