Okul sütü çocukları zehirledi!

Bugün yurt genelinde başlatılan ''Okullarda Süt Dağıtım Projesi'' skandala dönüştü. Diyarbakır, Samsun, Sivas, Adana, Konya, Kırıkkale, Edirne ve Antalya'da dağıtılan sütlerden yüzlerce çocuk zehirlendi.

Okul sütü çocukları zehirledi!

Okul sütü zehirledi!
Bugün yurt genelinde başlatılan ''Okullarda Süt Dağıtım Projesi'' skandala dönüştü. Diyarbakır, Samsun, Sivas, Adana, Konya, Kırıkkale, Edirne ve Antalya'da dağıtılan sütlerden yüzlerce çocuk zehirlendi...

DİYARBAKIR’da ’Okul sütü programı’ kapsamında ilköğretim okullarında bugün dağıtımına başlanan sütlerden içen 158 öğrenci rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Vatan Gazetesinin Haberinne göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ’Okul sütü programı’ projesi kapsamında ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5’inci sınıfına kadar öğrencilere verilecek sütlerin dağıtımına bugün ülke genelinde başlandı. Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde bulunan Hürriyet İlköğretim Okulu başta olmak üzere bazı okullarda bu sabah dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bir kısmında bir süre sonra karın ağrısı, kusma ve ağrı şikayetleri başladı.

Şikayetler üzerine öğrenciler ambulanslar ve diğer araçlarla kentteki özel ve diğer hastanelere götürüldü. Rahatsızlanan çocuklara burada serum verilerek, gerekli tedaviler yapıldı. Rahatsızlanıp hastanelere götürülen 158 öğrenciden büyük bölümünün tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi.

VELİLER OKUL VE HASTANELERE AKIN ETTİ

Dağıtılan sütlerden öğrencilerin zehirlendiği haberleri üzerine veliler okullar ile hastanelere akın etti. Okul ve hastane önlerinde polisler sıkı önlemler aldı. Bazı veliler çocuklarının rahatsızlanmasına tepki gösterirken, Hürriyet İlköğretim Okulu’nda rahatsızlanan öğrencilerin hangi hastanelerde bulunduğu anonsla velilere duyuruldu.

Veliler, dağıtılacak sütlerin bazı okullara günler öncesinde getirilip bıraktığını iddia etti. Bu sütlerin uygun olmayan koşullarda bekletildiğini ileri süren veliler, "Günlerce bekletilen sütler bozuldu ve bugün öğrencilere dağıtıldı. Çocuklarda bu sütlerden zehirlendi" dedi.

BAKAN DİNÇER VE EKER'DEN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bir gazetecinin ”Diyarbakır’da 50 öğrencinin sütten zehirlendiği iddiaları var. Bununla ilgili ne diyeceksiniz?” sorusunu ”Sütü daha bugün dağıttık arkadaşlar” yanıtını verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de aynı soruyu, ”Daha yeni, bu sabah başladı” sözleriyle cevapladı.

VALİ: PSİKOLJİK!

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, okullarda dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği iddiasına ilişkin, kentte bu sabah tüm çocuklara süt dağıtıldığını ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadığını söyledi.

Süt dağıtımına başlandı


Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu’nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, ”Hürriyet İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin zehirlendiği” yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır’da ilköğretim okulunda 200 bin öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

”Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu’nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.”

Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü’nün konuyu incelediğini aktardı.

Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

"FARKLI FAKTÖRLER OLABİLİR"

Farklı faktörlerin olabileceğini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:

”Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle
getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolayısıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi
bir risk yaşamaması için götürülmesi, bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor.”

Genelde anne ve babaların çocuklara evde süt içirmekte zorlandıklarını anlatan Toprak, ”Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza
teşekkür ediyorum. Diyarbakır’da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. Bir okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum. Bu yanlış olur” şeklinde konuştu.

Bu arada, Bağlar’daki Hürriyet İlköğretim Okulu’nda öğrenim gören bazı çocukların ambulanslarla hastaneye götürüldüğü, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

SİVAS

SİVAS’ta okullarda dağıtılan sütten rahatsızlanan çok sayıda öğrenci hastanelere kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü proje ile ilköğretim okullarında öğrencilere süt dağıtımına bu sabah başlandı. Sivas’ta kent merkezindeki Muzaffer Sarısözen İlköğretim Okulu ve 75’inci Yıl İlköğretim Okulu ile İmranlı İlçesi’ndeki bazı okullarda dağıtılan sütten içen öğrencilerden fenalaşanlar oldu.

Zehirlenme şüphesiyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda öğrenci, tedaviye alındı.

ANTALYA

ANTALYA’daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrenci, bu sabah okulda dağıtılan sütten zehirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da süt dağıtımına bu sabah başlandı. Dağıtımdan kısa süre sonra kent merkezindeki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’ndaki 50 öğrencide bulantı, halsizlik ve kusma görüldü.

Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1’nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü. Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi.

Program kapsamında Antalya’da 632 ilköğretim okulunda 182 bin 714 öğrenciye eğitim öğretim yılı sonuna kadar 730 bin 856 litre süt dağıtılması planlanıyor.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: ZEHİRLENME BULGUSU YOK

Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’nda ’Okul Sütü Akıl Küpü’ projesi kapsamında dağıtılan süt nedeniyle rahatsızlanarak hastanelere kaldılan öğrenciler hakkında gelen ilk doktor raporunda, zehirlenmeye ilişkin bir bulgu olmadığını söyledi. Doktor raporuna göre düzenli süt içme alışkanlığı bulunmayan çocuklarda süte bağlı bazı olumsuzlukların ortaya çıkabileceğinin ifade edildiğini kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Gülay, hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumunu İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin’in bizzat takip ettiğini söyledi.

Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu’nda okul sütü nedeniyle rahatsızlanan 50 çocuktan 30’u Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 18’i ise Atatürk Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Rahatsızlığın olduğu okulda dağıtılan sütlerin üretim tarihinin 27 Nisan, son tüketim tarihinin ise 27 Ağustos olduğu görüldü.

EDİRNE

TÜRKİYE genelinde tüm anaokulu ve ilköğretim okullarında başlatılan ’Okul Sütü’ programı kapsamında Edirne’de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlediği ’Okul Sütü’ programı çerçevesinde Edirne’deki ilköğretim okulu öğrencilerine bu sabah süt dağıtımı yapıldı.

Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı. Okul yönetimi 30 öğrencinin rahatsızlanması üzerine 112 Acil Sağlık’a haber verdi. Gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan ilköğretim öğrencileri ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Çocuklarının içtiği sütten zehirlendiğini duyan bazı veliler de koşarak okula gelerek öğretmenler bilgi aldı. Dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlandıklarını anlatan çocuklar, "Sabah süt verdiler, biz onları içtikten sonra midemiz bulandı, bazı arkadaşlarımız kustu" dedi.

Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Öğrencilerin içtiği süt kutularının üzerinde son kullanma tarihinin Ağustos ayı olduğu öğrenildi.

VALİ SÖZER: SÜTLERİ İNCELEME ALDIK

Edirne Valisi Gökhan Sözer, ilköğretim okullarına dağıtılan sütlerden içen öğrencilerin sağlık kuruluşlarında tedavi altına alındığı söyledi. Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’ndaki sütlerden numuneler alındığını ifade eden Vali Sözer şunları söyledi:

"Bugün Türkiye’ye genelinde tüm ilköğretim okullarında çocuklarımızın içmesi ve kullanması için süt dağıtımına başlandı. Edirne’de ilköğretim okullarına da dağıtıldı. Edirne merkez Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda süt içtikten sonra kusma ve bulantı şikayetiyle bize müracaat ettiler. Biz de bu çocuklarımızı durumları çok ciddi olmamakla birlikte hastanelere götürdük ve müşahade altına aldık, durumları ciddi değil. Şu anda bulantının sebebini bilmiyoruz, süt kaynaklı olabilir, okuldaki başka bir kaynaktan da olabilir. Ya da çocukların süte karşı gösterdikleri refleksten bulantı ve kusmalar meydana gelebilir. Biz hem çocuklarımızı müşahade altına aldık hem de sütlerden numuneler alarak mikrobik ve bakteriyel incelemeyi yapacağız. Şu anda kusma ve bulantının kaynağını bilmiyoruz. Tahlil sonuçlarının gelmesinden sonra sütlerde bir şey var mı o zaman öğreneceğiz. Bu sütler hijyeniktir, saklanması kolaydır. Kötü şartlarda olmadıktan sonra uzun süre saklanabilir, bir sorun yok, araştırıyoruz. Sütleri de araştırıyoruz, sütlerin kaldığı yerleri de araştırıyoruz. Sevk zincirini de araştıracağız."

ADANA

ADANA’da 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütten içen yaklaşık 200 öğrencide karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi görüldü. Öğrenciler hastanelerde tedaviye alınırken, dağıtılan sütlerin bayat olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren veliler, sağlık görevlileri ve öğretmenlere saldırmaya kalkıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ’Okul Sütü Projesi’nin yürürlüğe girdiği bugün Merkez Seyhan İlçesi Aydınlar Mahallesi’ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu’nda da süt dağıtıldı. Dağıtılan sütlerden içen yaklaşık 200 öğrenci saat 11.30 sıralarında rahatsızlandı. Öğrencilerin karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri üzerine öğretmenler ile okul yöneticileri harekete geçip, ambulans çağırdı. Çocuklarının zehirlendiğini öğrenen veliler de okula akın etti. Okul bahçesinde ağlayan, fenalık geçiren çocuklarını görünce paniğe kapılan veliler, öğretmen ve sağlık görevlilerine tepki gösterdi. Dağıtılan sütlerin bayat ve bozuk olduğunu ve ambulansların geç geldiğini öne süren bazı veliler, doktorlar ve öğretmenlere saldırmaya kalktı. Çıkan arbedeyi okula gelen polis ekipleri güçlükle önlemeye çalıştı.

İlk müdahaleleri 3 ambulansla gelen sağlık ekipleri tarafından okul bahçesinde yapılan öğrenciler, çeşitli hastanelere kaldırılıp, tedavi altına alındı.

KONYA

Konya'da da 10 öğrencinin sütten zehirlendiği bildirildi.

KIRIKKALE

KIRIKKALE kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Okul yöneticileri, 400 öğrencisi bulunan okuldaki tüm öğrencilere ilk derste bakanlıkça gönderilen sütleri dağıttıklarını ancak bazı öğrencilerin mide bulantısı belirtisiyle rahatsızlık göstermesi sonucu hastaneye kaldırdıklarını söyledi. Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahade altında tutuldukları belirtildi. Bu arada Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.

KARAKEÇİLİ’DE DE 17 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Kırıkkale’nin Karakeçili İlçesi’ndeki ilköğretim okullarında dağıtılan sütlerden içen 17 öğrenci rahatsızlanınca Karakeçili Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sütten zehirlendikleri belirlenen öğrenciler tedavi altına alındı. Karakeçili’deki zehirlenme ile Kırıkkale’de içtikleri sütten zehirlenen öğrenci sayısı 35’e çıktı.

SAMSUN

SAMSUN’un Vezirköprü İlçesi’nde, proje kapsamında dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlıklarının projesi kapsamında okullarda bugün dağıtımına başlanan sütten içen Samsun’un Vezirköprü İlçesi’ndeki 8 öğrenci, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Karkucak İlköğretim Okulu öğrencilerinden Emirhan Şahin, Kübra Demir, Muzaffer Aktaş, Emircan Yirik, Harun Akca, Merve Akca, Sefa Akca ve Rıza Gülep, Vezirköprü Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Sefa Akca’nın durumunun ağır olduğu belirtildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Özdemir, bugün başlayan projeyle ilgili olarak, "Bakanlığın yapmış olduğu süt projesi kapsamında sütleri ilçede ve bütün köylere dağıttık. 8 öğrencimizde zehirlenme vakası oldu. Şu anda mideleri yıkanıyor. Kesin sonuç belli değil" dedi. Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

KAYSERİ'DE VEKİLLER ÖĞRENCİLERE SÜT DAĞITTI

KAYSERİ’de ilköğretim okullarında süt dağıtımı törenle başladı. Düzenlenen törene katılan AK Parti Kayseri milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, Yaşar Karayel ve İsmail Tamer de öğrencilere süt dağıttı. Melikgazi İlçesi Köşk Mahallesi’nde Erbosan İlköğretim Okulu’nda düzenlenen süt dağıtım törenine, Kayseri Vali Yardımcısı Halil İbrahim Çomaktekin, AK Parti Kayseri milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, Yaşar Karayel ve İsmail Tamer ile Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Çalışkan, Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, İçanadolu ve Güneydoğu bölgelerinin süt ihalesini kazanan firmalardan olan Gülsan Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu katıldı.

Vali Yardımcısı Halil İbrahim Çomaktekin, Kayseri’de 512 okulda 121 bin 335 öğrenciye haftanın 5 günü süt dağıtılacağını söyledi. AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksuzkaya’da hükümet olarak gençlerin ve çocukların eğitimine büyük önem verdiklerini belirterek, ”Önce okullarda ücretsiz kitap dağıtımı yapıldı. Daha sonra tablet bilgisayar dağıtımına başladık. Şimdi de Türkiye genelinde okullarda süt dağıtımı yapılıyor. Çocuklarımızın eğitimi kadar sağlıklı beslenmesi de bizim için çok önemli. Çocuklarımız süt içsin, sağlıklı beslensin. Süt üreticimizin de ürünleri değer kazansın istiyoruz. Türkiye genelinde 32 bin 574 okulda 7 milyon 200 bin öğrencimize her gün süt dağıtılacak” diye konuştu. Konuşmalardan sonra öğrencilere sınıflarında süt dağıtımı yapıldı. AK Parti’li milletvekilleri de öğrencilere süt dağıtıp, onlarla sohbet etti.

ÇİFT KOL NAKLİ YAPILAN CİHAN TOPAL SÜT DAĞITTI

TÜRKİYE’de ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal, ülke genelinde tüm anaokulu ve ilköğretim okullarında başlatılan ’Okul Sütü’ programı kapsamında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ile birlikte öğrencilere süt dağıttı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliği ile ülke genelinde 32 bin 574 okulda, 7 milyon 200 bin öğrenciye 200 mililitrelik kutular içinde süt dağıtımına bugün başlandı.

2011-2012 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar ’Okul Sütü Akıl Küpü’ sloganı ile yapılacak süt dağıtımı programı, Antalya’da Cengiz Topel İlköğretim Okulu’nda tanıtıldı. Buradaki süt dağıtımında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin ve Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin’e, Türkiye’nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal da eşlik etti.

Protokol üyeleri ile birlikte çocuklara süt dağıtan Cihan Topal, çocukların sağlığı açısından büyük öneme sahip böyle bir programda yer almaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Program kapsamında Antalya’da 632 ilköğretim okulunda 182 bin 714 öğrenciye program süresince 730 bin 856 litre süt dağıtımı yapılacak.

Süt dağıtım programının ardından Cihan Topal, Aydın’da elleriyle topladığını belirttiği erikleri Vali Altıparmak’a ikram etti.       (Vatan)

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2012, 14:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109