Kürt partilerden Bağdat'a ultimatom

Kuzey Irak'taki Kürt partiler, tartışmalı bölgelerde Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin tasfiyesini amaçlamakla suçladıkları Dicle Operasyon Birlikleri'nin lağvedilmesi için Bağdat hükümetine 7 gün süre verdi.

Kürt partilerden Bağdat'a ultimatom
Kerkük’teki Kürt partileri, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el Maliki ’nin yanı sıra meclise birer mektup göndererek yaz sonunda Kerkük ve Diyala’da güvenliği sağlamak üzere Maliki hükümetinin kurduğu birliğin lağvedilmesini istedi. Kerkük’te dün düzenlenen gösteride de Dicle Operasyon Birlikleri protesto edildi. Kürt yönetimi, merkezi hüümeti Dicle birlikleri aracılığıyla tartışmalı bölgeleri denetim altında tutmaya çalışmakla suçluyor.

Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Marzani de, dün Kürt partilerle yaptığı toplantıda, söz konusu birliğin bölgede istikrarı tehdit ettiğibni belirtti. Dicle Operasyon Birlikleri’nin durdurulması için Cumhurbaşkanı Talabani’yle de görüştükklerini kaydeden Barzani, “Bu birlik Irak Anayasası’na tamamen aykırı” dedi.

TALABANİ DE TEPKİLİ Bir süre önce Süleymaniye’ye giden Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin de Dicle Operasyon Birlikleri’ne tepki olarak Bağdat’a dönmeyebileceği öne sürüldü. Kürt bölgesinde yayımlanan Hawlati gazetesi, Dicle Birlikleri’nin Talabani’yi de kaygılandırdığını öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2012, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER