Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Bakan Günay’ın mesajı şöyle:  27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü vesilesi ile tüm tiyatro sanatçılarımızı ve tiyatroya gönül ve emek verenleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Tiyatroyu, üzerinde yaşadığımız Anadolu topraklarının uzun tarihindeki kültürel miras ve kültürel devamlılığın önemli unsurlarından biri olarak değerlendiriyorum. Binlerce yıl önceki bir antik Roma tiyatrosunda oynanan tragedyaların, 19. yüzyılda İstanbul’da sergilenen meddah gösterilerinin kökeni olduğuna ve birbirlerinden önemli unsurları ödünç aldığına inanıyorum. Cumhuriyet döneminde Muhsin Ertuğrul, Cüneyt Gökçer, Bedia Muvahhit gibi ustalarla her geçen gün gelişen Türk tiyatrosu da, geçmişi belki de on binlerce yıl önceye dayanan bu köklerden beslenmiştir ve beslenmeye devam etmektedir.

Tiyatro bireylerin kendine ve yaşadığı topluma karşı sorumluluklarını da hatırlatan etkili bir sanat durumundadır. Topluma bir ayna tutarak onunla ilgili olumlu ve olumsuz her gerçeği oyunlar aracılığıyla yine topluma yansıtmakta, bunu yaparken de insanlığın daha iyiye doğru gitmesi ile ilgili önemli mesafelerin kat edilmesine katkıda bulunmaktadır. Tiyatro sanatçılarının yuttukları her “sahne tozu” toplumsal yaşamı daha da güzelleştirmektedir.

Bakanlık olarak, diğer sanat dallarında olduğu gibi hem bir görev hem de toplumsal sorumluluk olarak tiyatronun gelişmesine özel bir önem veriyor, ülkemizdeki tiyatro imkânlarını arttırmak doğrultusunda çalışıyoruz. Bu çerçevede somut gelişmeler yaratmaya çabalıyoruz. Örneğin; 2003’ten bu yana açtığımız 35 yeni devlet tiyatrosu sahnesi ile sahne sayımızı 58’e ulaştırdık. Bu yılın sonuna kadar 4 ilimizde daha yeni tiyatro sahnelerinde temsiller verilmeye başlanacak. 2001-2002 sezonunda 4063 olan devlet tiyatroları temsil sayısı 2009-2010 sezonunda 5624’e ulaştı. 2001-2002 sezonunda 1.014.057 olan devlet tiyatroları izleyici sayısı yüzde 61,8 artarak 1.641.139’a yükseldi. 2002’de 59 olan özel tiyatro sayısı 2010’da 138’e erişirken, özel tiyatrolara verilen destek 2002’de 850 bin TL’den 3,5 milyon TL’ye çıktı.

Bu düşüncelerle, değerli tiyatro sanatçılarımızın, yazarlarımızın ve tüm tiyatro çalışanlarının Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyor, aramızdan ayrılmış olanları ise saygı ve rahmetle anıyorum.”


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER