İşte Antalya'da 6 kişiyle birlikte yok olan o köy

Şiddetli yağış ve fırtına Balıkesir, Manisa, Denizli'de dört can aldı... Antalya'da sel suları altı kişiyi yuttu... 3 kişinin cesedine ulaşıldı... 3 kişi hala kayıp. Yağışlar Türkiye genelinde toplam 7 can aldı. 9 milyon alabalık telef oldu.

İşte Antalya'da 6 kişiyle birlikte yok olan o köy

Şiddetli yağış ve fırtına Balıkesir, Manisa, Denizli'de dört can aldı... Antalya'da sel suları altı kişiyi yuttu... 3 kişinin cesedine ulaşıldı... 3 kişi hala kayıp...Manisa'da meydana gelen göçükte dede-torun hayatını kaybetti... Denizli'de ineklerini kurtarmak isteyen kadın sel sularına kapıldı... Yine Denizli'de selin sürüklediği çöpler alabalık havuzlarını doldurdu, 9 milyon alabalık telef oldu. Yağışlar Türkiye genelinde toplam 7 can aldı. Antalya'da 6 kişinin kaybolduğu köy ise tanınmaz hale geldi.
İşte 6 kişiyle birlikte yok olan o köy
KAYIPLARDAN 3’ÜNCÜ CESET DE BULUNDU

Antalya Valiliği Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamada Serik İlçesi’ne bağlı Gebiz Beldesi’nde yapılan arama çalışmaları sonucu 3 kişinin cesedine ulaşıldıği bildirildi. Bölge arama çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada, 81 yaşındaki Fatma Kutlu’nun cesedinin teşhis edildiğini, bulunan erkek cesedinin de 85 yaşındaki Hasan Bulut’a ait olduğunun kesinleştiğini kaydetti. Açıklamada, "Gebiz Beldesi’nin Hacıosmanlı Köyü Ermedin Mevkii’nde kimliği henüz tespit edilemeyen 80 yaşlarında bir erkek cesedine de ulaşılmıştır" denildi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

Hasan Bulut, Fatma Kutlu, Ayşe Beşbaş

EFES ANTİK KENTİ'Nİ SU BASTI

HAVA DÜZELİNCE FİYATLAR DA DÜŞER      

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Şube Müdürü Rıza Uysal, halde sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 20 oranında bir artış olduğunu söyledi. Şube Müdürü Uysal, bu artışın nedeninin sel nedeniyle zarar gören sera ve tarım alanlarından kaynaklanmadığını, aşırı yağış nedeniyle giden sebze ve meyve oranındaki düşüşün fiyat artışına neden olduğunu söyledi. Yaylada bir kaç gündür ürün toplanmadığını, ürün toplansa bile aşırı yağış nedeniyle sebze meyvenin hale giremediğini belirten Uysal, "Ankara ve İstanbul hallerinden yapılan zam açıklamaları, Antalya’yı bilmeden yapılıyor" dedi.    

MARMARA ADASI'NI SU BASTI

Halde yaşanan fiyat artışının zarar gören seralardan kaynaklı olmadığının altını ısrarla çizen Şube Müdürü Uysal, gerek Antalya Valiliği’nin gerekse Meteoroloji’nin uyarıları neticesinde özellikle sera üretimi yapan çiftçilerin gerekli önlemi aldığını söyledi.

Fiyat artışının dönemsel olduğunu hava koşullarının normale dönmesiyle ürünlerinin piyasa fiyatını bulacağını kaydeden Şube Müdürü Uysal, "Yaylada aşarı yağış nedeniyle üreticiler, bir kaç gündür ürün toplayamıyor. Bu nedenle hale gelen meyve sebze sayısında bir düşüş var. Bu da dolayısıyla fiyatlara yansıyor. Havaların düzelmesi ile mahsul tarlalardan toplanır ve fiyatlar olması gereken seviyelere geriler" diye konuştu.


SEL BÖLGESİ YÜZDE 1’İNİ OLUŞTURUYOR

Antalya’da etkili olan sağnak yağış ve selde merkeze bağılı Aksu İlçesinin Günoluk, Alaylı, Gökdere köyleri ve Solak mahallesinde 45 bin dekar sera ve pamuk tarlası zarar gördü. Selin vurduğu tarım alanı kentin toplam alanlarının sadece yüzde 1’nini oluşturuyor. Antalya Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 2011 tarihli Antalya Tarım Master Planı’nda yer alan verilere göre Antalya’nın 2 milyon 87 bin 426 dekarlık toplam yüzölçümünün, yüzde 20’ sini tarım alanları oluşturuyor. Kentin yüzde 20’ sini oluşturan 4 milyon 143 bin 256 dekarlık tarımsal alanın 2 milyon 312 bin 294 dekarlık alanı aktif olarak kullanılıyor. Aktif kullanılan alanın 232 bin 43 dekarında açık tarla, 206 bin 619 dekar alınında ise örtü altı yani sera üretimi yapılıyor.

VALİ YARDIMCISI BÖLGEDE

Pazar gecesi felaketin yaşandığı Haskızılören Köyü’nde incelemelerde bulunan Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ise bölgede 45 evin tamamen veya kısmen, Haskızılören İlköğretim Okulu, köy camii, sağlık ocağı ve köy konağının sel sularından etkilenerek kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Köylülerin yıkılan evleri ve diğer zararlarına ilişkin Başbakanlık’tan 4 kişilik bir inceleme ekibinin geldiğini dile getiren Vali Yardımcısı Eren, devlet olarak tüm imkanları ile felaketin yaralarının sarılması için ilgili tüm kurumları ile felaket bölgesine intikal edildiğini ve önce acil yapılması gerekenlerin yerine getirileceğini, ardından da köylülerin yıkılan evlerinin yapımı gibi yaraların sarılacağını kaydetti. Yaşanan felaketi 100 yılda bir yaşanan felaket olarak nitelendiren Eren, teknik incelemeler sonucunda gerekirse ilköğretim okulu, cami ve evlerin yeniden aynı yerlere yapımına izin verilmeyebileceğini söyledi.

ELEKTRİK VE TELEFON YOK

Felaket bölgesine olay gecesinden itibaren elektrik verilemiyor. Cep telefonlarının da çekmediği köyde yakınları kaybolan vatandaşlar ise gözyaşları içinde yakınların cenazelerinin bulunmasını bekliyor. Selde babası Hasan Bulut’u kaybeden Osman Bulut, yağış sırasında babasının evinde olduğunu ve 200 metre aşağıdaki kendi evinden eşini alıp geri döndüğünde babasının evinin yıkıldığını, gözünün önünde sel sularının babasını alıp götürdüğünü ama birşey yapamadığını söyledi.

Bölgede insanlar kadar birçok hayvanın da telef oluğu görüldü. Sel sularında annelerin kaybeden 4 küçük kedi yavrusu bölgede arama-kurtarma çalışmalarına katılan ekipler tarafından kakaolu kek verilerek beslendi. Sel felaketinin şokunu yaşayan minik kedi yavrularının yanı sıra, çok sayıda keçi, köpek gibi hayvanların da telef olduğu görüldü. Dere yatağında bulunan ilköğretim okulunda ise felaketin izleri zemin kattaki sınıflarda sel sularının duvarda asılı olan Atatürk portresine kadar yükseldiği görüldü. Okul, köy camii ve sağlık ocağına boyu bir metreye ulaşan çamurlar doldu ve kullanılamaz hale getirdi.    (Hürriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER