Güneş’in kızkardeşini buldular

Rusya, ABD ve Avustralya’dan bilim adamları grubu tarafından tahminen güneş ile aynı gaz-toz bulutundan oluşan yıldız bulundu.

Güneş’in kızkardeşini buldular
Güneş’in kızkardeşini buldular

Rusya, ABD ve Avustralya’dan bilim adamları grubu tarafından tahminen güneş ile aynı gaz-toz bulutundan oluşan yıldız bulundu.

Astronomların kanısınca Güneş’in “kızkardeşinin” çevresinde dünya ve güneş sistemine dahil diğer gezegenlere benzer gezegenlerin bulunduğu tanmin edilebilir. Yeni bulunan yıldız ve çevresi konulu incelemeler Güneş sistemine benzer sistemlerin oluşum mekanizması hakkında daha net bilgiler elde etmek olanağını verecek.

Rusyalı ve Batılı uzmanların katımlımı ile sürdürülen incelemeler iki global soruya cevap bulunmasına yardım edebilir. Uzayın neresinde dünyadışı yaşamın varolduğuna ilişkin kanıtlar bulunabilir? Güneş sistemi nasıl oluşmuştur? Şimdilik yalnız “Evrenin neresinde Güneşin akrabaları var?” sorusuna cevap bulundu. Bir grup bilim adamları Güneş’in kızkardeşini buldulan. Anlaşılan bu yıldız Güneş ile aynı gaz-toz bulutlarından oluşmuş. HD 162826 yıldızı Güneş’ten 110 ışık yılı ötesinde Herkül takımyıldızında bulunuyor. Bu yıldız Güneş’ten %15 oranında daha büyüktür. Bilim adamları tarafından ABD’de “The Astrophysical Journal” dergisinde yayınlanacak konu ile ilgili yazı hazırlandı.

Söz konusu yıldız çıplak gözle görülmez. Dürbün vasıtası ile iyi görülen yıldız, Vega yıldızı yakınında bulunuyor. Bilim adamları, HD 162826 yıldızı yakınında dünya gibi gezegenlere benzer küçük uyduların bulunduğuna ihtimal veriyorlar. Fakat aralarında Jüpiter gibi dev gezegenler bulunmıyor, her halde.

“Güneş’in kızkardeşi”ni bulmak için astronomlar 30 yıldızın ışınımının tayflarını ve yörünge hareketinin özelliklerini incelediler.

Bilim adamlarının kanısınca bu incelemeler Güneş sisteminin ve buna benzer diğer sistemlerin nasıl oluştuğunu anlamada yardımcı olacak. Bundan başka uzayın dünyadışı yaşamın var olduğuna ihtimal verilebildiği yerlerini saptamak daha kolay olacak. Planlandığına göre gelecekte Güneş’in “kız kardeşlerinin” yörünge parametreleri incelenecek ve bu yıldızların zaman geçtikçe evrimleşmesi süreci modellenecek. Bu sayede Samanyolunda bu yıldızların oluştuğu yeri saptamak mümkün olacak.






Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2014, 23:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER