Güler Sabancı, Yeni parlamentonun yapması gereken, sivil anayasasını oluşturmaktır

Güler Sabancı, Yeni parlamentonun yapması gereken, sivil anayasasını oluşturmaktır

Güler Sabancı, Yeni parlamentonun yapması gereken, sivil anayasasını oluşturmaktır
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, ''Yeni parlamentonun yapması gereken ilk ve en önemli iş, Türkiye'nin ilk sivil anayasasını oluşturmaktır'' dedi.    

 Sabancı Üniversitesinden 2010-2011 akademik yılında mezun olan 595 lisans, 129 yüksek lisans ve 11 doktora öğrencisi törenle diplomalarını aldı.

 Üniversitenin Tuzla Yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan Güler Sabancı, büyüyen ve gelişen Türkiye'nin, dünyada ve yakın coğrafyasındaki rolünün daha çok tartışıldığı günümüzde, bu kadar genç ve pırıl pırıl insanı bir arada görmenin geleceğe dair umutları çoğalttığını belirtti.

Sayıları 5 bine yaklaşan Sabancı Üniversitesi mezunlarının, gerek akademik dünyada gerekse iş hayatında söz sahibi ve lider olmaya başladıklarının altını çizen Sabancı, bu yıl ilk defa Sabancı Üniversitesi mezunlarından akademik kadrolara katılanlar olduğunu söyledi.

Sabancı, ileri ki günlerde resmi açılışının gerçekleşeceği Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (SUNUM) dünyada bilim ve teknolojinin bugün geldiği nokta olan nanoteknoloji alanında, tüm yaşamı etkileyecek öncü uygulamaları içeren araştırmalara ev sahipliği yapacağını kaydetti.

Konuşmasında gençlere seslenen Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zaman zaman zor seçimlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte o zaman üniversitenizi ve size verilmeye çalışılan evrensel değerleri hatırlayın. Bilginin gücü, insan hakları, kadın erkek eşitliği, özgür düşünce ve bireye saygı gibi. Burada öğrendiklerinizi, kazandığınız değerleri, tanıdığınız örnek kişileri hatırlayın. Sabancı Üniversitesi'nde öğrendiğiniz değerlerle, çağdaş bireyler olarak tüm topluma katkı sağlayacaksınız. Şu anda içinde bulunduğunuz ruh halini hep hatırlayın. Başarı mutluluk demektir ve en büyük mutluluk da çağdaş bireyler olarak topluma sağlayacağınız katkılar olacaktır. Yaşadığımız çağın ideal bireyleri, insan haklarına duyarlı, çevreye karşı sorumlu, sürdürülebilirlik konusunu merkezi felsefesi haline getirmiş kişilerdir. Cesaretinizi bu değerlerden alacaksınız. Yeni, çağdaş bir Türkiye'yi sizler yaratacaksınız.''

Sabancı, seçim sürecinin geride bırakıldığını, seçime katılımın yüzde 87, temsilin ise yüzde 95 olduğunu ve çok iyi bir parlamento oluştuğunu kaydederek, şöyle konuştu:

 ''Yeni parlamentonun yapması gereken ilk ve en önemli iş, Türkiye'nin ilk sivil Anayasasını oluşturmaktır. Bu yeni Anayasa, biraz önce bahsettiğim çağdaş değerleri göz önünde bulundurarak, birey odaklı olmalıdır. Ülkemizin, insanı odağa alan bireysel hak ve özgürlükleri öne çıkaran, gerçek anlamda liberal ve demokratik bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. İnsan odaklı bir çerçevede, Türkiye'nin tüm sorunlarını çözebiliriz. Teker teker sorunları tartışmak ve çözümü zorlaştırmak yerine, daha büyük bir ideal için, yani yeni, çağdaş, sivil bir anayasa yapmak için çalışmalıyız. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Türkiye seçmeni seçimlerde görevini yaptı, şimdi artık sıra seçilenlerde'' diye konuştu.

Törende, 2010-2011 akademik yılında mezun olan 735 öğrenciye diplomaları Güler Sabancı ve Üniversite'nin Rektörü Prof. Dr. Nihat berker tarafından verildi.

Bu yıl Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi birincisi Ömercan Yüksel, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi birincisi Semih Üslü, Yönetim Bilimleri Fakültesi birincisi ise Buse Büket oldu.

Törende ayrıca, 2006'da vefat eden Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürsel Sönmez adına verilen ödüller de sahiplerini buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER