Ferdi Özbeğen hayatını kaybetti

İlaçla uyutulan ve tedaviye yanıt vermesi beklenen ünlü sanatçı Ferdi Özbeğen, tedavi gördüğü hastanede dün gece hayatını kaybetti.

 Ferdi Özbeğen hayatını kaybetti
Özbeğen’in ölüm haberi sanat camiasını yasa boğdu.Doğançay, deprem bilimci Ahmet Mete Işıkara, edebiyatçı İsmet Kür ve Toktamış Ateş’ten sonra bir ölüm haberi de sanat dünyasından geldi.

Pazar günü solunum yetmezliği şikâyetiyle fenalaşan, kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Türk müziğin güçlü sesi Ferdi Özbeğen, dün akşam yaşamını yitirdi. 12 yıldır prostat kanseri nedeniyle tedavi gören 72 yaşındaki sanatçının doktorları öğlen saatlerinde Özbeğen’in enfeksiyon nedeniyle hayati tehlikesinin olduğunu açıklamışlardı.

Özbeğen’in prostat kanserine işaret eden Doç. Dr. Ülkü Aygen Türkmen, “İçinde bulunduğu hastalığı nedeniyle üzerine eklenen bir enfeksiyon durumu var. Altta yatan hastalığı da onu olumsuz etkilemekte ve hayati riskini artırmakta. Elimizden geldiğince onu tekrar hayata bağlayabilmek için tedavisine devam ediyoruz” demişti. 

İlaçla uyutulan ve tedaviye yanıt vermeye başlar başlamaz yavaş yavaş uyandırılaması planlanan sanatçı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Özbeğen dün 21.15’te  hayata gözlerini yumdu. Sanatçının manevi oğlunun da ölüm haberini duyunca fenalaştığı belirtildi.

Özbeğen’i ölmeden birkaç saat önce hastanede ziyaret eden Selami Şahin  “Piyanist modelini Türkiye’de ilk gerçekleştiren Ferdi Özbeğen’dir. Çok üzgünüm” derken Demet Akbağ twitter sayfasına, ‘Aaahhh Ferdi Özbeğen sende mi? Nur içinde yat”, şarkıcı Bengü “3 yaşında ilk mırıldandığım şarkı... Ondan öğrendim... Ondan çok şey öğrendim... Çok üzgünüm... Melek Ferdi Özbeğen... Nurlar yağsın üzerine”, Mustafa Sandal “Maalesef kötü bir haber daha aldık. Ferdi Özbeğen’i kaybetmişiz başımız sağolsun. Allah rahmet eylesin. Unutulmayacak önemli bir değerdi”, Ferhat Göçer, “Ferdi Özbeğen hayatını kaybetti. Müzik dünyamızda tanıdığım en özel, en güzel üstadlardan biriydi. Toprağı bol, mekânı cennet olsun”, Ata Demirer, “Çocukluğumun Bursa’sında tanıdım Ferdi Özbeğen’i. Babamın plakçı dükkânında ilk onun sesi kazındı belleğime. Yıllar sonra tanışmak kısmet oldu.

Tanıdığımda hayal kırıklığına uğramadığım nadir ünlülerden biriydi. Kendi gitti, plakları var yadigar. Nur içinde yatsın. Ayrıca Ferdi Özbeğen plaklarını tekrardan temizleyip piyasaya sunmuşlar gayet temiz ve değerli kayıtlar tavsiye ederim” mesajlarını yazdı.

FERDİ ÖZBEĞEN KİMDİR?

1941'de doğan sanatçı, anaokulu ve ilkokul birinci sınıfı şişli Terakki Vakfı Özel Işık Koleji'nde okumasına rağmen, İzmir Özel Türk Koleji'nden mezun olur. Çocukluktan beri düşlerini süsleyen Hariciyeye girebilmek adına üniversite eğitimi için ıstanbul'a gelir. İktisat Fakültesinde başlayan üniversite macerası kısa sürer. Babasının 1963 yılındaki vefatına bir takım aile içi sorunlar da eklenince yüksek öğrenim hayatı yarım kalır.

 Müziği denemeye karar veren sanatçı, 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği "Altın Mikrofon" yarışmasına katılır. Böylece 1963'te başlayan ve bir ömür sürecek müzik yolculuğuna kesin olarak çıkmış olur. Yarışmadan sonra kendi orkestrasını kurar ve eserler üretmeye başlar. 1974 yılında ıstanbul Çınar otelinde çalıştığı sırada, otelin greve gitmesiyle orkestrası dağılır. Sanatçı bundan sonra müzik yolculuğuna tek başına devam etmek zorunda kalır. 1977 yılında ilk albümünü çıkarır. Ülkü Aker, Osman ışmen ve Yaşar Kekeva ile uzun yıllar beraber çalışacakları bir yola adım atarlar.

 Güçlü bir sese sahip olmasının yanında Türkçeyi kusursuz kullanması ve bunu şarkılarına yansıtmasıyla da dikkat çeken Özbeğen, "Sohbet" adlı plağıyla Altın Plak ödülünü, "Mutluluklar" ile de Platin Plak ve Altın Piyano ödüllerini alır.

Müzikal yaşamı boyunca Türkçe Sözlü Hafif Müzik, Fantezi Müzik, Türk Sanat Müziği gibi türlerin tam kesişim noktasında bulunmuş ve bu türlerin tamamını seven insanların gerçekten zevk alarak dinledikleri bir sanatçı olmayı başarmıştır.

Müzik kariyerine 28 albüm sığdıran başarılı sanatçı son olarak eski eserlerinden seçilmiş 18 şarkıdan oluşan "Cansuyum" adını verdiği albümü 2006 yılında çıkarmıştır. Albümlerinin yanı sıra pek çok derleme ve aranjman çalışmalarına da yer veren Özbeğen, "Best Of" albüm çıkarma modasına uyarak, aynı yıl içerisinde 400 eser arasından seçtiği 25 şarkıdan oluşan bir de "Ferdi Özbeğen Best Of" albümü yapmıştır.

FERDİ ÖZBEĞEn ÇARKILARI

A Gülüm
Aferin Sana
Ağla Halime
Ah Benim Şarkılarım
Aldırma Gönül
Alladı Pulladı
Anılar Canlandı
Anla Ki Yaşıyorsun
Anlarsın Ya
Artık Hayatımı Yaşıyorum Ben
Ayaz Geceler
Aynı Gün Aynı Yerde
Ayrılıkta Ne Buldun
Barış Şarkısı
Başım Dönüyor
Bekleyeceğim
Belli Olmaz
Ben Anlamam
Ben Askinla Bir Tutsak
Ben O Zaman Ölürüm
Beni Yak
Bilemezsin Ki
Bir Şarkımız Vardı
Birisine Birisine
Boş Vere Boş Vere
Böyle Ayrılık Olmaz
Bu Sarkiyi Söyle
Bu Sevda Bu Şehre Sığmaz
Bu Şarkıyı Dinle
Büklüm Büklüm
Çalmayın Artık
Çıkmaz Sokak
Çıra Gibi
Davacı Değilim
Deli Gibi Sevdim
Dert Şarkısı
Dilek Taşı
Diyemedim
Dönsen Bile
Dün Gece Ki Yağmurda
Eline Dizine Gözüne
Eski Dostlar
Gelende Yandı Gidende Yandı
Giderse Gitsin
Gitme Kal Bu Şehirde
Gönül Defteri
Göz Göre Göre
Gülmek Için Yaratilmis
Gülünce Gözlerinin İçi Gülüyor
Hadi Gel Sevişelim
Hani Beni Unutamazdın
Hatıralar Ağladı
Hayallerim
Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile
Her Gece
Hiç Şansın Yok
İçimdeki Bir His
İnanma
İstersen
İşte Bu Bizim Hikayemiz
Kader Ayırdı Bizi
Kadere Bak
Kaderimde Hep Güzeli
Kandil
Kendimle Hasaplaştım
Kıskansın Eller
Kim Arar
Kim Ne Derse Desin
Kime Ne Kime Ne
Kimler Geldi Kimler Geçti
Koca Dünya
Kopamıyorum
Korkuyorum
Kulakların Çınlasın
Kurduğum Hayaller
Kurumuş Bir DKurumuş Bir Dal Gibiyim al Gibiyim
Mutluluğun Bedeli
Mutluluk Şarkısı
Nasıl Geçti
Ne Ki Bu
Ne Olur
Neden Kaçtın Uzaklara
O Gece
O Günler
Olmaz Olmaz
Öyle Küçük Ki Dünya
Özlenen Sevgiliye
Piyanist
Rüyalarda Buluşuruz
Sana Söylüyorum
Sarhoş
Sarhoş Olunca
Satmışım Anasını
Sefan Olsun
Senden Sonra
Seni Hala Seviyorum
Seni Sevmek İçin Ölmem Mi Lazım
Sensiz Yıllarda
Sevdim Bir Genç Kadını
Seviyorum Delicesine

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2013, 07:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER