Doktorlar Taksim'e çıktı! Muayenehanelerin kapatılmasına 'Dur' dediler

Doktorlar Taksim'e çıktı! Muayenehanelerin kapatılmasına 'Dur' dediler

Doktorlar Taksim'e çıktı! Muayenehanelerin kapatılmasına 'Dur' dediler
'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik''te yapılan değişikliklerle, muayenehanelere fiziki standartlar için verilen süre 3 Ağustos'ta doluyor.

Yönetmeliğin durdurulmasına yönelik Danıştay'dan karar çıkmazsa muayenehaneler 4 Ağustos'ta kapatılacak.

Doktorlar, Sağlık Bakanlığı'nın muayenehanelerle ilgili bu yönetmeliğini protesto etmek için bugün İstanbul Taksim’de yürüdü.

Konuyla ilgili olarak yürüyüşten önce açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, "Bilindiği üzere 3 Ağustos 2010 tarihinde yayınlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile muayenehanelerin açılma koşullarına bir dizi olumsuz kural getirilmiş; mevcut yasal, ruhsatlı durumda bulunan muayenehanelerin de bu koşullara bir yıllık süre içerisinde uyum sağlaması istendi. İnsan haklarına aykırı, bilimsellikten uzak, hekimlere ve hekimlik mesleğine karşı negatif ayrımcılık yapan ve biz hekimlerin, meslek kuruluşlarımızın, oluşmasında hiçbir şekilde yer almadığımız bu kararlara karşı hukuksal mücadeleyi bugüne dek sürdürdük ve sürdürüyoruz" dedi.

Muayenehanelerin 4 Ağustos'ta kapatılma durumuyla karşı karşıya kalacağını bildiren Prof. Dr. Gören şöyle devam etti: "4 Ağustos ülkemizde hekimlik mesleği ve hekimler açısından tarihe “KARA GÜN”olarak geçecektir. Hekimlik mesleğinin bağımsızlığı açısından muayenehanelerimizden, laboratuvar ve muayenehane açma hakkımızdan vazgeçilemez.
Sorun bugün sadece muayenehane hekimliği yaparak mesleklerini sürdüren hekimlerin sorunu değildir. Sorun, ülkemizde özgürce “iyi ve onurlu hekimlik” yapmak isteyen her hekimin sorunudur. Sorun binbir emekle kazandığımız diplomamız ve mesleğimiz üzerinde hastane patronlarından bağımsız bir inisiyatifimizin kalıp kalmayacağı sorunudur."

ETKİLENMEYEN ALAN YOK
''Programın etkilemediği hekimlik alanı yok. Böyle bir hekim topluluğu ile vatandaşın memnun olduğu söylenen sağlık hizmeti nasıl üretilir?'' diyen Gören, şu andaki mevcut durum değiştirilmezse 4 Ağustos'tan itibaren muayenehanelerin kapatılmasının söz konusu olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Gören konuşmasını şöyle bitirdi:
''Muayenehane hekimlerinin muayenehanelerinin kapatılması halinde, buradaki doktorlar nerede çalışacaklar, buraya gelen hastalar nerede çalışacaklar? Bunu düşündüğümüzde aslında amaç gayet açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Buradaki amaç hekimlerin ya kamu ya da özel hastane zincirlerinde ucuz emek olarak çalıştırmak ve buralara gelen hastaları o hastanelere yönlendirmektir. Amaç aslında ticaridir. Vatandaşa hizmet etme amacı güdüldüğü söylenmekle beraber aslında gerçek amaç, sağlığın daha da ticarileştirilmesi olayıdır. Bu şekilde bu gidişat toplumumuza hiç bir şekilde yarar getirmeyecektir. Bu Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı hayata geçirmeye çalışanların da sağlığını tehlikeye düşürecek bir gidişattır. Kendileri hastalandıkları zaman yeterince nitelikli bir sağlık hizmeti alamayacakları bir noktaya doğru sürükleniyoruz. Onun için halkımızın bunu iyi görmesi lazım.''

"SERBEST ÇALIŞMA HAKKINININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKSIN"
İstanbul Tabipler Odası yetkilileri de konuyu bir basın bülteniyle duyurmuştu. Açıklamada şunlar kaydedilmişti: "Muayenehanelere ilişkin yapılan bu bilim dışı uygulamadan 6 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan yönetmelikle laboratuarlar ve müesseseler de nasibini aldı. Yapılan düzenlemeyle yeni laboratuar ve müessese açmak imkansız hale getirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'nin kararını hiçe sayarak yönetmeliklerle fiilen hekimlerin serbest çalışma hakkını elinden alma çabasının Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın gereği ulusal ve uluslar arası özel sağlık tekellerine ve özel hastanelere ucuz iş gücü/emeği yaratmak olduğunu biliyoruz.

Bizler yapılan tüm bu düzenlemelerin derhal geri çekilmesini ve hekimlik mesleğinin doğası olan serbest çalışma hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz."

Bir sonraki aşama ise 1 Ağustos 2011 tarihinde Ankara'da Sağlık Bakanlığı'na yapılacak yürüyüş olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER