Çocuk Gelinler Şiirleştirildi

Adnan Yetimi Çocuk Gelin’i şiirleştirdi, Kağızman’lı Halk Ozanı Adnan Yetimi, toplumun kanayan yarası olan çocuk gelinler için bir şiir yazdı.

Çocuk Gelinler Şiirleştirildi
Çocuk Gelinler Şiirleştirildi

Adnan Yetimi Çocuk Gelin’i şiirleştirdi, Kağızman’lı Halk Ozanı Adnan Yetimi, toplumun kanayan yarası olan çocuk gelinler için bir şiir yazdı. Yetimi mahlası ile şiirler yazan Adnan Durdağı tanık olduğun bir hikâyeyi duyarlı yüreği ile şiirine taşıdı. Çocuk yaşta kocaya verilen kızların yaşadığı acıyı, sıkıntıyı dile getirdiği beş kıtalık Çocuk Gelin adlı şiirini yazdı.

Çocuk Gelin adlı şiiri yazan Adnan Durdağı aslen Kağızmanlı olup 1954 yılında Iğdır'da doğdu. Eğitimine Iğdır’da başladı. Kars'ta ve Kağızman’da okudu. Askerlik görevini ifa ettikten sonra 1977 Yılında Devlet Memurluğu görevine başladı. Bu arada Anadolu Ünüversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Yurdun çeşitli yerlerinde Devlet Memurluğu, Şeflik, Malmüdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Halen İzmir Kemalpaşa Malmüdürlüğünde Malmüdürü olarak görev yapmaktadır. Adnan Durdağı ortaokul yıllarından bu yana şiir yazmaktadır.

Şairin yazdığı şiirleri çeşitli dergi gazetelerde, internette, radyo ve televizyonlarda yayınlandı ve yayınlanmaktadır. Şair küçük yaşta yetim kaldığından dolayı halk ve divan şairlerinin kullandıkları mahlas geleneğine uyarak hece vezniyle yazdığı şiirlerinde Yetimi mahlasını kullanmaktadır. 2003 Yılında "Düşümdeki Dünya" isimli bir şiir kitabı yayınlamıştır.

Geri kalmış bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizin ve toplumumuzun kanayan yarası olan çocuk yaştaki kız çocukları ; Kimisi cahillikten, kimisi fakirlikten kimisi de gerek berdel usulü, gerekse başlık parası için erken yaşlarda evlendirilmektedir.

Maalesef üzülerek görmekteyiz'ki bunlarının çoğunun sonu hüsranla sonuçlanmakta ve gerçek yaşamda bunların sayısının  azımsanmayacak boyutlarda olduğudur.

Dileğim anne ve babalar ile çevrenin bu konuda daha dikkatli daha duyarlı olacağıdır.

Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarından sadece birisinin yaşanmış gerçek hayat öyküsünden esinlenerek “ÇOÇUK GELİN” isimli bir şiiri yazmaya çalıştım.

Şiir tadında bir dünya dileğim'le.

Adnan DURDAĞI



ÇOCUK GELİN


Küçük yaşta gelin oldun çileyle

Evliliğe kabus ile başladın

Yol bilmezdin farkın yoktu köleyle

Acıları yüreğine aşladın

 

Çocuk iken çocuk ile tanıştın

Anne oldun annelere karıştın

Haklı iken haksızlarla barıştın

Yıl oldu günlerin tezden yaşlandın

 

Sövüldün dövüldün her dem horlandın

Genç bir beden iken erken çorlandın

Zulüm ile yaşamaya zorlandın

Cehennem narında yandın haşlandın

 

Çok ızdırap çektin çok azap gördün

Zalim insanlara hayatın verdin

Elem le keder le mutsuzluk derdin

Sevilmedin düşman gibi dışlandın

 

Körpe bir goncaydın açmadan soldun

Dertlerle yoğruldun gam ile doldun

Adnan Yetmi’ye bir şiir oldun

Felek vurdu seni her gün taşlandın


Adnan DURDAĞI




ADNAN DURAĞI'NIN DİĞER ŞİİRLERİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 18:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER