Büyük Af Geliyor!

Torba Yasasına Ek olarak etraflı büyük bir af geliyor.Son dakikada bir farklılık olmazsa, evvelki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş etraflı bir af maddesi eklenecek.

Büyük  Af Geliyor!
Büyük  Af Geliyor!

Torba Yasasına Ek olarak etraflı büyük bir af geliyor.Son dakikada bir farklılık olmazsa, evvelki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş etraflı bir af maddesi eklenecek.

Son yılların en etraflı af paketi için düğmeye basıldı. Son dakikada bir farklılık olmazsa, evvelki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş etraflı bir af maddesi eklenecek. Afla tekrardan yapılandırılacak borcun toplam hacmi 100 milyar TL’yi aşıyor. 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri de af paketinin kapsamı dahilinde. Pakete hangi borçların gireceği ve ne kadarlık bir faiz silmesi yapılacağı hususunda son sözü, Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Meclise sevk edilen tasarıda, kamu borçlarında faizlerin silinmesi ve tekrardan yapılandırılmasına ait sınırlı bazı düzenlemeler var. Bunların başında da genel sıhhat sigortası prim borçları bulunuyor . Tasarıya göre, günümüze kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından akabinde 3 aylık yeni bir hak verilecek. Genel sıhhat sigortası prim borçlarını ödemeyenlere de yeni bir imkan tanınacak. Bahsi geçen kişiler 4 ay içinde başvurursa, borçlarının faizleri silinecek ve bu borçlar 12 ayda ödenecek şekilde tekrardan yapılandırılacak. 2013 senesi ya da evvelki bir tarihe ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal emniyet takviye primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.

BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK

Şayet kamu borçlarına getirilecek af düzenlemesinin bununla sınırla kalmayacağı öğrenildi. SGK’nın sigorta prim alacağının 75 milyar TL, Bağ-Kur prim alacağının 28 milyar TL, Genel Sağlık Sigortası Prim alacağının da 11 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. İşsizlik sigortası primi, idari para müeyyidesi , damga vergisi, asgari işçilik fark primlerinin de eklenmesiyle rakam 110 milyar TL’ye yaklaşıyor. Bütün bu alacak paketi için de, tek maddelik bir düzenleme hazırlığı yapılıyor.

SGK’nın alacaklarında faizi silecek ve ana para ödemesini taksitlere bağlayacak düzenlemede, 2008 senesi örneği akla geliyor. 2008 senesinde çıkarılan yasal düzenlemeyle, borcun faizinin yüzde 85’ine kadarlık bölmü silinmişti. Düzenlemeyle alakalı çalışmaların tamamlanmasının peşinden , AKP- AK Parti ’li milletvekillerinin önerge vererek konuyu meclise taşıması planlanıyor. Af maddesi son dakikada bir farklılık olmazsa, taşeronluğu içeren torba kanun tasarısının maddelerine eklenecek ve temmuz ayından önce yasalaşacak. Yaz aylarında da uygulamaya girecek. Yasal düzenlemenin çıkmasının peşinden , vatandaşlara başvuru için 3 aylık gibi bir zaman tanınabileceği vurgulanıyor.

Türkiye’de her 2 ya da 3 senede biriken kamu alacaklarına yönelik bir tekrardan yapılandırma yapılıyor. Bürokrasinin dönem dönem karşı çıktığı tekrardan yapılardırmaların en sonunda 2011’de 6111 sayılı kanunla yürürlüğe girmişti.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2014, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER