Araç Çekme Sorunu Meclise Taşındı

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ KADİR GÖKMEN ÖĞÜT'ÜN TRAFİK VAKIFLARININ ARAÇ ÇEKME UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ‏

 Araç Çekme Sorunu Meclise Taşındı
Büyük şehirlerde her gün yüzlerce araç, Trafik Vakıfları tarafından hatalı park ettiği gerekçesiyle yediemin otoparklarına çekilmektedir.  Özellikle İstanbul ve Ankara gibi kentlerde yaşayanlar konuyla ilgili büyük sıkıntı duymaktadır. Park ihlali yaptıkları için araçların yediemin otoparklarına çekilmesine vatandaşların yanı sıra tüketici dernekleri ve sivil toplum kuruluşları da tepki göstermektedir. Çekiciler çoğu zaman aracı kaldırırken trafik sıkışıklığına sebep olmaktadır. Araçların çekilmesi esnasında zarar görmesi ve bu zararın çekici tarafından verildiğinin ispatlanamaması da en çok dile getirilen sıkıntılar arasında. Ayrıca aynı park ihlalini yapan araçlar içerisinde hangi aracın neye göre çekildiği de sıkça soruluyor.

Bu doğrultuda,
1) İstanbul ve Ankara'daki Trafik Vakıflarının vakıf senetlerinde araç çekmekle ilgili bir madde yer almıyor. Ayrıca Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair 5072 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin b bendinde “Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz.” diye hükmediyor. Bu bilgi ışığında Trafik Vakıflarının araç çekme ile ilgili uygulamalarının yasal dayanağı nedir? 5072 Sayılı Kanun'a dayanarak suç işlemekte değiller midir?

2) Vatandaş aracını almak üzere otoparka gittiği zaman 10 TL otopark ücreti, 60 TL çekici ücreti olmak üzere toplam 70 TL para ödüyor. Araçların çekildiği otoparklarda kredi kartı ile ödeme yapılamıyor sadece nakit ödeme kabul ediliyor. Bir çok kamu kurum ve kuruluşunda, belediyelerde, devletin resmi organlarında kredi kartı ile ödeme yapılabilirken neden yediemin otoparklarında aynı uygulama geçerli değildir?

3) Aynı park ihlalini yapan araçlar içerisinde hangi aracın neye göre çekildiğine hangi kriterlere göre karar veriliyor?

4) İstanbul ve Ankara'daki Trafik vakıflarının uygulamaları kapsamında 2002'den itibaren yıllar itibariyle çekilen araç sayısı kaçtır; bu yolla elde edilen gelirler yine yıllar itibariyle ne kadardır?

5)Bu gelirler nereye harcanmaktadır ve bu harcamaları kimler denetlemektedir?


İstanbul'dan Çekicileri Kim Çekecek

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2012, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER