Afet bölgesinden facia haberi geldi. sel 3 can aldı, 5 kayıp

Antalya, Manisa ve Denizli'de 3 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Antalya'da ise 5 kayıp kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor. Antalya'da 1000 dekar alan sular altında kaldı.

Antalya, Manisa ve Denizli'de 3 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Antalya'da ise 5 kayıp kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor. Antalya'da 1000 dekar alan sular altında kaldı. Antalya adeta afet bölgesine döndü. Meteoroloji'den yapılan uyarıya göre başta Marmara olmak üzere tüm yurt yağışlı havanın etkisi altına girecek. Batı Karadeniz'in batısı, Marmara ve Kuzey Ege'de fırtına bekleniyor. İstanbul'da sıcaklık 11 derecelere kadar düşecek.
Türkiye genelinde sel suları 3 can aldı.

Antalya’da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli rüzgar ve yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Serik ilçesi’ne bağlı Gebiz Beldesi’nin Haskızılören Köyü’nde meydana gelen sel sonrası 6 kişi kayboldu. Sel nedeniyle bölgede ulaşımın sağlandığı 3 köprü yıkılırken, bazı köylerle de telefon bağlantısı kesildi. Bölgedeki kayıp vatandaşların bulunması için arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi.

KAYIPLARIN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ



Antalya’nın Serik İlçesi Gebiz Beldesi’ne bağlı Haskızılören Köyü’nde kaybolan 6 kişinin kimlikleri belirlendi. Haber alınamayan kişilerin Hasan Bulut, Hulusi Kutlu, Fatma Kutlu, Ayşe Beşbaş, Süleyman Çelik ve Meryem Çelik olduğu açıklandı.

KAYIPLARDAN 1’İNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Antalya’nın Serik İlçesi Gebiz Beldesi’ne bağlı Haskızılören Köyü’nde aşırı yağış nedeniyle kaybolan 6 kişiden Ayşe Beşbaş’ın cesedi bulundu. Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, Beşbaş’ın cesedinin Haskızılören Köyü’nde bulunduğunu, diğer kayıp 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ayşe Beşbaş’ın kayıp olanlardan Fatma ve Hulusi Kutlu’nun kızı olduğunu, İstanbul’dan anne ve babasının ziyaretine geldiği belirtildi.

Facianın havadan görüntüsü
video için tıklayın


MANİSA'DA DA CAN ALDI

Manisa Gördes'te 1 kişi öldü, enkaz altındakilere ulaşılmaya çalışılıyor

HAVADAN GIDA KOLİLERİ

Gebiz Orman İşletme Şefliği’nin bahçesinden havalanan orman helikopterleri, köprülerin yıkımı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı köylere havadan gıda kolileri atıyor.

SEL DENİZLİ’DE CAN ALDI

Denizli’de de şiddetli yağmur hayatı olumsuz yönde etkilerken, Çameli İlçesi’ne bağlı Karabayır Köyü’nde oluşan sel sularına kapılan 60 yaşındaki Sıdıka Gümüş yaşamını yitirdi.

Sağanak yağmur Ege ve Akdeniz’deki birçok ilde olduğu gibi Denizli’de yaşamı felç etti. Yağış, özellikle Çameli, Kale ve Tavas ilçelerinde etkili oldu. Çameli İlçesi’ne bağlı Karabayır Köyü’nde dere yatağı aşırı yağış sonucu taştı. Ahırını sel sularının doldurduğu gören Sıdıka Gümüş, 4 ineğini kurtarmak için ahıra girdi. Bu sırada sel suları ahırı doldurdu. 4 çocuk annesi Gümüş, sel sularına kapılıp can verirken, 4 ineği de telef oldu. Köyde bazı evler de sel sularından etkilenerek hasar gördü.

Tavas İlçesi’nin Ebecik Köyü’nde de çoban Bayram Albaş’a ait 20 küçükbaş hayvan dere yatağından taşan sel sularına kapılarak telef oldu.

Kale İlçesi’ne bağlı Köprübaşı Köyü’nde ise bir süt toplama merkezi ile akaryakıt istasyonunda sel nedeniyle hasar oluştu. Demirciler Köyü’nde ise bir hidroelektrik santralinde hasar meydana geldi.

37 YILLIK REKOR KIRILDI

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, son 24 saat içinde havalimanı bölgesine metrekareye 300 kilogram yağış düştüğünü, fırtınanın hızının da saat 21.42’de 78 kilometre olarak ölçüldüğünü söyledi. Duman, "25 Şubat 1974 yılında bölgeye 232 kilogram yağış düşmüştü, yani 37 yıl sonra 24 saatte bu kadar yağış düştü" dedi. Bu rakamların "Rekor değer" olduğunu belirten Bölge Müdürü Duman, Antalya kent merkezine 36 kilogram yağış düştüğünü, fırtınanın ise 76 kilometreyi bulduğunu belirtti. Duman, orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın bugün ve yarın da devam edeceğini söyledi.

PAMUK VE NARENCİYE ÜRÜNLER

Şiddetli yağış, fırtına yüzünden kentte bugün okullar tatil edilirken, şehrin birçok bölgesinde tarım arazileri zarar gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, hasatı başlayan pamuk ve narenciye ürünleri ile yeni dikimi yapılan seralarda zok ciddi zararlar oluştuğunu, ancak henüz net zararın ortaya çıkarılamadığını, hasar tespit çalışmalarının il genelinde sürdürüldüğünü söyledi. Erçin, özellikle Aksu’nun Güloluk, Solak bölgelerindeki tarım arazilerinin etkilendiği vurguladı.

HAVALİMANI TRAFİĞİ NORMALE DÖNÜYOR

Dün geceden itibaren etkili olan sağanak yağış ve fırtına yüzünden 60’ın üzerinde uçuş trafiğinin etkilendiği Antalya Havalimanı’nda uçuşlar bugün sabahtan itibaren normale dönmeye başladı. Havalimanı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, uçuşların sabah saatlerinden itibaren normale döndüğünü ve iptal edilen uçuşların yoğun bir şekilde yapılmaya başlandığını söylendi. Vali Yardımcısı Yavuz, "Bu süreç içerisinde mahsur kalan yolcuların yemek ve dinlenme ihtiyaçları yüklenici firmalar tarafından giderildi" dedi.

TEKİRDAĞ’DA CADDELER GÖLE DÖNDÜ

Tekirdağ’da gece başlayan yağmur, öğle saatlerinde etkisini artırdı. Yağış nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü.

Hava sıcaklığının 11 derece olduğu Tekirdağ’da, saatteki hızı 32 kilometreyi bulan rüzgarla birlikte etkili olan yağmur yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağmur nedeniyle rögarlar taşınca cadde ve sokaklar göle döndü. Trafikte ise uzun araç kuyrukları oluştu.

Marmara Denizi’nde etkili olan ve 2 metreyi bulan dalgalar nedeniyle çok sayıda şilep ve tanker, Tekirdağ açıklarına demir attı. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağmur yağışının akşam saatlerine kadar etkili olacağını bildirdi.

VALİ ALTIPARMAK: 6 KAYIPTAN BULUNAN YOK

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, kentte etkili olan sağnak yağış ve fırtınayla igili son durum hakkında bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenledi. Vali Altıparmak, meteorolojik verilerden hareketle Cuma günü en son uyarıları yaptıklarını söyledi. Yağışın yoğun olacağı muhtarlıkların tek tek aranarak Pazar günü için dere yataklarındaki evlerini boşaltılması ve eteklerdeki seralardan uzak durulmasını istediklerini aktaran Vali Altıparmak, bu çerçevede okullarını tatil edildiğini söyledi.

Yapılan çalışmalarda 50’nin üzerinde vatandaşın kurtarıldığını ve bizzat kendisinin saat 06.00’dan itibaren selin etkili olduğu Antalya’nın Isparta sınırında bulunan Haskızılören Köyü’nde olduğunu dile getiren Vali Altıparmak, son durumla igili şu bilgileri verdi:
"Sera bölgesinde epey zararımız vardı, buna üzülüyorduk, 3 köprü ve 2 menfezimiz yıkılmıştı, buna üzülüyorduk. Ama Haskızılören Köyü’nü görüp oradaki 6 can kaybımızı bizzat yerinde teşhis ve tespit edince üzüntümüz daha da arttı. Hakikaten felaketin boyutu orada çok daha net görülüyor. Bu çerçevede 6 vatandaşımızdan hâlâ ulaşabildiğimiz herhangi bir kimse yok. 20’nin üzerinde evimiz, sağlık ocağımız, muhtar, köy konağı yerinde en ufak iz dahi kalmamış durumda. Hasar gören 4- 5 evin kısmi olarak alanda kaldığını görüyoruz. Bu 20 evin bulunduğu alan dere yatağı haline gelmiş durumda."

ULAŞILAN KİMSE YOK

Kayıp 6 kişinin isimlerini Süleyman Çelik, Meryem Çelik, Hasan Buluk, Fuat Bulut, Ayşe Beşbaş, Hulusi Bulut olarak açıklayan Vali Altıparmak, "Birine ulaşıldı diye bilgi gelmişti. Ben de köydeydim. ’Bir tanesine ulaştık’ dediler ama sonraki tespitlerimizde ulaşılamadığı anlaşılmış durumda" dedi. Vali Altıparmak kayıp 6 kişinin yıkılan evlerin içinde sele kapıldıklarını düşündüklerini söyledi.

ANTALYA MİLLETVEKİLLERİ BÖLGEDE

Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekilleri Menderes Türel ve Gökçen Enç, Antalya’nın Serik İlçesi’nin Gebiz Beldesi’ni Akçapınar Köyü’ne bağlayan ve yıkılan beton köprüde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Türel’in ardından CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal da aynı köprüye gelerek yöre sakinlerinden bilgi aldı. Sarı çizmelerini giyen ve beraberinde Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Gürkut Acar olan Baykal, "Çok hazin bir tablo yaşıyoruz, yağmur bölgeye büyük zarar vermiş" dedi. Gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirten Baykal, olağandışı iklimler için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini, bölgede 2 bin dönümlük sera ve nar bahçelerinin sular altında kaldığını öğrendiğini söyledi. Baykal, şöyle konuştu:

"Hükümetin dikkatini çekmek istiyoruz. Derhal buraya ilgi gösterilmeli, biran önce yaşanan sorunlarının telafi edilmesi için acil eylem planı yapılmalı. Gerekli maddi destek çiftçiye sağlanmalı. Hükümet burayı afet kapsamında değerlendirmeli. 14 köyün ulaşımını sağlayan 3 köprü tahrip olmuş. Türkiye’nin imkanları kaynakları var, her alanda maşallah harcama yapıyoruz, burada da yapmalıyız."

FOTOĞRAFI ÇEKİLDİKTEN 4 SAAT SONRA SULARA GÖMÜLDÜ

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde Kumbahçe sahilinden yaklaşık 200 metre açıkta bulunan, bugün saat 14.00 sıralarında DHA muhabirleri tarafından görüntülenen ve batma tehlikesi içinde olan 13 metre uzunluğundaki tek direkli ’Belgin 2’ adlı yelkenli gezi yatı, saat 17.45 sıralarında sulara gömüldü.

Bodrum’da şiddetli lodos ve sağanak yağışın bu gece ve sabaha karşı da etkili olacağı belirtilerek, Bodrum Belediyesi ve Liman Başkanlığı yaptığı anonslarla denizcileri ve vatandaşları uyardı.

KEMER’DE ÖNCE YAĞMUR SONRA DOLU YAĞDI

ANTALYA’da dün akşamdan beri etkili olan ve yaşamı olumsuz etkileyen sağanak yağmur, Kemer İlçesi’nde de etkili oldu. Yağmur aralıklarla sürerken, akşam saatlerinde de dolu yağışı etkili oldu.

Antalya’nın gözde tatil merkezi Kemer’de öğleden sonra etkili olan yağmur, turizm sezonunu kapatmayan tatilcilere zor anlar yaşattı. Gün boyu havanın kapalı olduğu Kemer’de saat 15.00 sıralarında şiddetli yağmur etkili oldu. Yaklaşık 2 saat etkisini sürdüren yağmur, daha sonra yerini doluya bıraktı. Kuvvetli rüzgarın da etkisini hissetirdiği ilçedeki tatilciler, zor anlar yaşadı. Alışveriş için çarşı-pazar dolaşan turistler, yağmurdan kaçmak için mağazaların girişlerine sığındı. Bu anın tadını çıkarmak isteyen bazı turistler ise yağmurda dolaşmayı tercih etti.
Yağmur araç trafiğini de olumsuz yönde etkiledi. Yollarda biriken yağmur suları nedeniyle trafik yer yer durma noktasına geldi. Yağmur nedeniyle güçlükle ilerleyen araçlar, uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Yağmurun yarın da ilçede etkili olması bekleniyor.   (Vatan)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER