2012 Türkçe Olimpiyatları başlıyor: Açılış programını Beyazıt Öztürk sunacak

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 30 Mayıs'ta Four Seasons'ta yapılacak muhteşem bir açılışla başlıyor.

2012 Türkçe Olimpiyatları başlıyor: Açılış programını Beyazıt Öztürk sunacak

Beyazıt Öztürk'ün sunuculuğunu yapacağı açılış programına, sanat, spor, siyaset ve iş dünyasından birçok ünlü sima katılacak.

Bu yıl 10.su düzenlenecek olan olimpiyatlar için 135 ülkeden gelen bin 500 öğrenci 15 gün boyunca Türkiye'nin farklı şehirlerinde yine unutulmaz anlar yaşatacak, "İnsanlık el ele, bayram o bayram ola" sloganıyla Türkçe sevdalılarını coşturacak.

İstiklal Marşı ile başlayacak açılış programında ilk konuşmayı Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam yapacak. Güney Afrika reklam filminin yıldızı Nicolas'ın hikâyesini anlatacağı gecede, dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrenciler katılımcılara, farklı renk ve desenlerden oluşan bir şölen sunacak. Azerbaycanlı Sema Sultanova ve Mısırlı Sara Galid "Aziz İstanbul", Endonezyalı Patton Otlivio Latuperissia 'Ötme Bülbül', Türkmenistanlı Selbi İlyasova "Bir Teselli Ver", Tanzanyalı Münir Abdu 'Dudu Dudu', Moldovalı Ştefan Roşcovan 'Yiğidim Aslanım', Azerbaycanlı Ayten Uluhanova ''Güneşi içenlerin Türküsü' ve şarkı faslının son bölümünü de merakla beklenen Pakistanlı Arslan Naser, Ahmet Kaya'dan 'Giderim' parçasıyla dinleyicilere unutulmaz anlar yaşatacak. Açılışta Avustralyalı öğrenciler Erzurumlu Kaleli Hasan'ı canlandıracak. Azerbaycanlı öğrencilerin sunacağı Kafkas Halk oyunlarından sonra gece, olimpiyat şarkısı ile sona erecek.

Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada büyük ilgi ile karşılanan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bu yıl başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 41 il ve 65 sahnede yer alacak.

 
19 Mayıs Stadyumu, ilk kez olimpiyat öğrencilerini misafir edecek

Ankara 19 Mayıs Stadyumu, ilk kez olimpiyat öğrencilerini misafir edecek stadyumlar arasında olacak. Başkent'te 2 Haziran'da 19 Mayıs Stadyumu'nda yapılacak halka açık gösterilere 50 bin civarında kişi bekleniyor. Stadyum dışında etkinlik düzenleyecek iller arasında yer alan Muğla'da gösteriler 'Bodrum Antik Tiyatro'da, Tekirdağ'da 'Sahil Festival Alanı'nda', Edirne'de ise 'Tarihi Kırkpınar Er Meydanı'nda gerçekleştirilecek. Öğrenciler okuma, yazma, genel kültür, şiir ve şarkı gibi 20 civarında alanda yarışacak.

Her ülke farklı bir kültür, her kültür farklı bir dünya...

Türkçe Olimpiyatları kapsamında geçen senelerde Ankara Altınpark'ta düzenlenen Kültür Şöleni, bu yıl 600 bin ziyaretçi hedefiyle İstanbul Fuar Merkezi'ne taşındı. 1 Haziran'da Taksim Meydanı'nda Kültür Şöleni açılışı gerçekleşecek şölene 135 ülkeden gelen öğrenciler ülkelerinin tarihî, turistik ve sanatsal zenginliklerini tanıtacak. Şölen kapsamında düzenlenen etkinliklerde, öğrenciler ülkelerini tanıtan stantlar hazırlayacak. Bu stantlarda ülkeleriyle ilgili görsel ve basılı materyallerin yanı sıra kültür zenginliğini yansıtan objeler de sergilenecek.

Üç gün süren sahne etkinliklerinde öğrenciler şarkı, şiir, folklor oyunları ve özel becerileriyle canlı performans gösterecek. Ülke stantlarını ziyaret edenler, hem öğrencilerle tanışma ve konuşma imkânı buluyor hem de ilgili ülkelere dair geniş bir bilgi alabilecek.

41 ilde Anadolu insanı ile buluşacaklar

5 Haziran'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının değerlendirdiği Şarkı Finali'nin ardından 6 Haziran'da Ankara Spor Salonu'nda ise Şiirin Yıldızları Finali yapılacak. 9 Haziran'da Ankara Spor Salonu'nda ödül töreni, 14 Haziran'da ise Ali Sami Yen Spor Kompleksi TT Arena Stadyumu'nda muhteşem kapanış töreni gerçekleştirilecek. Birincisi geçen yıl yapılan Naat Programı'nın ikincisi ise bu yıl 16 Haziran'da Ülker Sports Arena'da.

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Fotoğraf Sergileri

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının tarihi sürecini anlatan fotoğraf sergileri üç büyük şehirde açıldı.

Türkçe Olimpiyatları serüveninden bugüne kadar akıllarda kalan, 300 fotoğraf İstanbul, Ankara ve İzmir'in çeşitli mekânlarında sergileniyor.

İstanbul; Atatürk havalimanında 72, Taksim'de 50 ve Maksem cumhuriyet Sanat Galerisi dış mekânda 40, Ankara Esenboğa Havalimanında 72 ve İzmir Adnan Menderes Havalimanında ise 32 fotoğraf olimpiyat severlerin ziyaretine 20 Haziran tarihine kadar açık olacak.


Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2012, 22:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER