Yazar kasa dönemi bitiyor

Maliye`nin yeni uygulamasıyla yazarkasa-POS`lar tarih olacak, yerini GİB`e anında bildirim yapan cihazlar alacak.

Yazar kasa dönemi bitiyor
Yazar kasa dönemi bitiyor

Maliye`nin yeni uygulamasıyla yazarkasa-POS`lar tarih olacak, yerini GİB`e anında bildirim yapan cihazlar alacak.

Türkiye, kayıt dışı ile mücadele kapsamında tarihinin en büyük dönüşümüne hazırlanıyor. 3 milyona yakın esnaf ve KOBİ`yi ilgilendiren dönüşüm kapsamında hâlihazırdaki tüm yazarkasa ve POS cihazları tarih olacak. Bunların yerini `Yeni Nesil Ödeme Kayıt Sistemi` adı verilen, yazarkasa ile POS`u tek bir alette toplayan cihazlar alacak. Ancak esnafın henüz uygulamadan haberi yok. Resmi verilere göre yeni nesil yazarkasaya geçenlerin oranı henüz yüzlerle ifade ediliyor. Hal böyle olunca 3 ay gibi kısa bir sürede dönüşümün nasıl gerçekleşeceği de merak konusu oldu. Esnaf odaları "Temmuzda kaos olur" uyarısı yapıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise daha önce ertelediği uygulamadan geri adım atmayı düşünmüyor.

Kayıt dışına kökten çözüm

İnternete bağlı yeni nesil akıllı kasalar Maliye Bakanlığı`na anında bildirim yapacak. Vergi denetim müfettişleri de masa başından tek bir tuşla denetim yapabilecek. Yeni sistemle fiş de tarih oluyor. Gelirini düşük gösterip vergi kaçırma dönemi bitecek. Başta avukat ve doktorlar olmak üzere birçok serbest meslek sahibine sıkı denetim gelecek. Yeni sistem, POS üreticilerini heyecanlandırdı. Yabancıların yanı sıra yeni nesil yazarkasaları yerli firmalar da üretmeyi başardı. Vera firması Türkiye`de ilk kez Maliye Bakanlığı`nın istediği özelliklere sahip olan cihazı üretiyor.

Özel projelerimiz olacak

Konuya ilişkin çalışma yürüten bir diğer banka ise Akbank. Bankanın Ticari ve KOBİ Bankacılığı`ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür "Konuya ilişkin özel çalışma ve projelerimiz bulunuyor" dedi.

Uygulama için geri sayım başladı

Konuyla ilgili yasal düzenlemenin temelleri 2010`da atıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı`nın "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı" çerçevesinde başlatılan çalışmalar 2011`de yasalaştı. Hazırlanan 3100 Sayılı Kanun`un 69 ve 70 No`lu tebliğlerinde konuya ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Yasanın uygulamaya geçiş tarihi ise 1 Temmuz 2013 olarak belirlendi. İlk etapta seyyar-POS cihazı kullanan mükellefler yeni sisteme geçiş yapacak. Aşamalı olarak tüm işletmelerin yeni cihaza geçmesi planlanıyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2013, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109