Merkez, ateşi yükselen dövize çift daldı! Döviz alımı durdu, karşılıklar düşürüldü!

Merkez, ateşi yükselen dövize çift daldı! Döviz alımı durdu, karşılıklar düşürüldü!

Merkez, ateşi yükselen dövize çift daldı! Döviz alımı durdu, karşılıklar düşürüldü!
Son günlerde hızla yükselen döviz piyasasına Merkez Bankası müdahale etti. TCMB, daha önce 10 milyon dolar düşürdüğü günlük döviz alım ihalelerine bugün itibariyle ara verme kararı aldı. Banka, 10 milyon dolarlık indirimden sonra günlük 30 milyon dolarlık alım ihalesi yapıyordu. Uzmanlar alınan bu kararın miktar olarak fazla etkili olmayacağını fakat psikolojik anlamda etki etmesini beklendiklerini ifade ediyor.

Piyasa uzmanları ayrıca, bu hamlenin ardından faiz koridorunu daraltmasını bekliyor. Bu politikayla birlikte TL'deki değer kayıplarının tersine dönebileceği ifade ediliyor.

"STRATEJİMİZİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Avrupa ülkelerinin kamu borçlarına ilişkin sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli kararlar alınmıştır.  Alınan kararların uygulanmasının ve piyasalara yansımasının izleneceği önümüzdeki günlerde döviz alım ihalelerine ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu çerçevede 25 Temmuz 2011 (bugün)’den başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verilmiştir.

Döviz alım ihalelerine ilişkin stratejimiz önümüzdeki dönemde tekrar değerlendirilebilecek ve söz konusu ihalelere yeniden başlanabilecektir."

TCMB, DÖVİZDE ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINI DA DÜŞÜRDÜ
Bu hamleyle 590 milyon dolar likidite sağlanması hedefleniyor.

Banka'nın 'zorunlu' açıklaması ise şöyle:
"Bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltılmış, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gidilmeyerek yüzde 12 olarak sabit tutulmuştur.

Söz konusu düzenleme 22 Temmuz 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 5 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacaktır. Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 590 milyon ABD doları likidite sağlanmış olacaktır."


HARARET DÜŞTÜ
Merkez'in kararları ilk aşamada döviz üzerinde şok etkisi yarattı. 1.74'ü zorlayan dolar, hamlelerin ardından 1.71'in altına kadar geriledi. 2.49'a yaklaşan Euro ise 2.45'e kadar geriledi. Borsada ise, negatif trend bir anda terse döndü. İMKB 100 Endeksi ilk seansı yüzde 0.50 yükselişle 60.104 puan seviyesinden tamamladı.

Geçen haftayı yüzde 3.15 oranında artarak 1.7020 lira seviyesinden kapatan ABD Doları, haftaya 1.7010 liradan başladı. Açılışın ardından hızlı bir yükselişle önce 1.7200 lirayı aşan dolar, daha sonra 1.7300 liraya kadar yükseldi.

Bu arada güne 2,4390 liradan başlayan ve 2.4840 liraya kadar çıkan Euro da şu dakikalarda 2.4570 liradan satılıyor.

Öğleden sonraki işlemlerde ise dövizdeki yükseliş eğiliminin sürdüğü gözleniyor. Saat 14:40 itibariyle dolar 1.72, Euro ise 2.47 lira seviyelerinde bulunuyor.

"MERKEZ RİSKİN ÖNÜNÜ ALDI"
Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç
"Merkez Bankası'nın her iki müdahalesi de hem çok doğru hem de zamanlama açısından yerinde müdahaleler oldu. Türkiye'nin bir cari açık problemi var. Fakat bu problem bir baş ağrısı olarak nitelendirilebilir. Halbuki dolar ve Euro'nun temsil ettiği ekonomilerde kanser başgöstermiş durumda. Bu nedenle kanserli ekonomilerin para birimlerindeki talep, büyük risk taşıyordu. Fakat Merkez Bankası, yerinde bir kararla bu riskin önünü almış oldu."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER