Karpuzdan Cips Yaptı, Avrupa’ya İhraç Ediyor
Yıl boyunca tüketilebilen bu doğal karpuz cipsi, İngiltere, Fransa ve Hollanda’ya ihraç edilmeye başlandı.
Tunceli’den Avrupa’ya: Karpuz Cipsiyle Gelen Girişimcilik Hikayesi
Turizm sektöründe 23 yıl boyunca İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde işletmecilik yapan Salim Tufan, üç yıl önce köklerine dönerek Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine yerleşti. Doğaya ve yerel üretime duyduğu ilgiyi girişime dönüştüren Tufan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı hibe ile modern bir meyve kurutma tesisi kurdu.
Tesiste elma, armut, incir gibi klasik ürünlerin yanı sıra bölgeye özgü 23 farklı meyve kurutuluyor. Ancak en dikkat çekici inovasyon, susuz tarım yöntemiyle yetiştirilen Hıdıroz karpuzundan elde edilen doğal cips oldu. Bu karpuz, Çemişgezek’in mikroklimasında yetişiyor ve yüksek aromasıyla biliniyor.
Avrupa Pazarıyla Buluştu
Tufan’ın geliştirdiği kurutma tekniği sayesinde karpuz cipsi yıl boyunca tazeliğini koruyor. Katkı maddesi içermeyen, tamamen doğal bu ürün İngiltere, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa pazarında sağlıklı atıştırmalık olarak rağbet görüyor.
Salim Tufan Ne Diyor?
“Karpuzun sadece yaz meyvesi olmadığını göstermek istedik. Yerel tarımı destekleyen, katma değerli bir ürün ortaya çıkardık. Avrupa’dan gelen talepler bizi daha da motive ediyor.”