İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. Köprü ihalesi yapılıyor

3. köprünün de içinde bulunduğu 6 milyar dolarlık Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilecek Kuzey Marmara Otoyol Projesi'nin ihalesine 18 firmanın katılması bekleniyor.

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. Köprü ihalesi yapılıyor

İstanbul Boğazı'na yapılması öngörülen 3. Köprü'nün ihalesi Karayolları Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilecek. 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu bileşenleri 'suç mahalinde' kitlesel eylem bir eylem yaparak 'Yaşam ihaleye çıkarılamaz' diyecek. 3. köprünün de içinde bulunduğu 6 milyar dolarlık Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilecek Kuzey Marmara Otoyol Projesi'nin ihalesine 18 firmanın katılması bekleniyor.

3. Köprü ihalesi yapılıyor

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre, Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu üyeleri dün İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde ortak toplantı düzenleyerek yarın saat 12.30’da gerçekleştirilecek eyleme katılım çağrısı yaptı. Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası, Halkevleri temsilcilerinin de katıldığı toplantıda platform adına açıklama yapan Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar “Bizler ormanlarımızı, mahallelerimizi, su havzalarımızı ve yaban hayatını kısacası yaşamı savunmamak ve AKP’nin ‘İstanbul cinayetine tam teşebbüs’ suçunu işlemesine hayır demek için suç mahalinde olacağız” dedi. 3. Köprü’nün trafik sorununa çözüm olmayacağını yıllardır bilimsel verilerle kanıtladıklarını ifade eden Bayrakdar projenin İstanbul’un sağlıklı kentsel gelişimine telafisi olmayan zararlar vereceğini vurguladı

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Burak Atalar üçüncü köprü ile ilgili internette arama yapıldığında en çok sonucun emlak sitelerinde çıktığına dikkat çekerek “Üçüncü köprü bir ulaşım projesi değil, emlak projesidir” dedi.

2 milyon ağaç kesilecek

Meslek odaları, sivil toplum kuruşları, akademisyenler, hukukçular tarafından oluşturulan platform 3. Köprü’ye karşı olma nedenlerini şöyle sıralıyor:

“Projenin yüzde 12’lik bölümünü aslında orman olan ancak 2-B olarak anılan arazilerinden oluşuyor. Sadece köprünün yapımı sırasında, 2 milyon ağaç kesilecek. 3. Köprüyle birlikte İstanbul ormanlarının üçte biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Dere yataklarının taşması sonucunda seller yaygınlaşacak; içme suyu havzalarının kirlenmesi ve erozyonla birlikte barajlardaki su oranının düşmesiyle İstanbul’un su sorunu daha da ağırlaşacak.”

Dava süreci tamamlanmadı

İhalenin dava süreci tamamlanmadan gerçekleştirilmesi de tepki çekti. Orman Mühendisleri Odası tarafından İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne, İBB tarafından 2010 yılında onaylanan 1/25 bin ölçekli İstanbul ili Kuzey Marmara Otoyolu Nazım Planı’na açılan yürütmeyi durdurma davasında, mahkeme en son 29 Temmuz 2011’de bilirkişi atanması yönünde ara karar vermişti. Orman Mühendisleri Odası tarafından 28 Eylül 2011’de bilirkişi ücretinin yatırılmasına karşın mahkeme tarafından bilirkişi ataması yapılmadı. Dava sürerken ihale tarihi açıklandı. 15 Ağustos günü yayımlanan Resmi Gazete’de 23 Ağustos olarak açıklanan ilk ihale tarihi 10 Ocak 2012 olarak değiştirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER