Hükümetten ‘paket yağmuru’ yılbaşına kadar açıklanıyor

Hükümet, yılbaşına kadar açıklaması planlanan kritik paketler üzerindeki çalışmalarını hızlandırdı. Kayıtdışıyla Mücadele Paketi, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Paketi, İstihdam Paketi, Teşvik Paketi ile ilgili bakanlıklarda hummalı şekilde sürdürülen çalışmaların bir an önce tamamlanması ve ardından yılbaşına kadar paketlerin birer birer açılması planlanıyor.

Hükümetten ‘paket yağmuru’ yılbaşına kadar açıklanıyor
Hükümetten ‘paket yağmuru’
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kayıtdışıyla Mücadele Paketi, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Paketi, İstihdam Paketi, Teşvik Paketi’ne ilişkin kritik noktaları VATAN’a açıkladı.

Hüküme, 2012 yılına girerken ekonominin hemen her alanında radikal düzenlemeler içerecek bir “paket” yağmuruna hazırlanıyor. Ekonomiyle ilgili bakanlıklarda hummalı şekilde sürdürülen çalışmaların bir an önce tamamlanması ve ardından yılbaşına kadar paketlerin birer birer açılması planlanıyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz teşvik sisteminden, yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük yeni önlemlere kadar çok sayıda kritik kararın ipuçlarını VATAN’a açıkladı. Yılmaz, hazırlanmakta olan Orta Vadeli Program’la ilgili genel yaklaşımlarını da “hedeflerimiz ihtiyatlı olacak” sözleriyle özetledi. Bakan Yılmaz, hazırlığı sürdürülen kritik paketlerle ilgili şunları anlattı:

TEŞVİK PAKETİ: Teşvik Paketi’ni yılsonuna kadar çıkaracağız. Ancak şurası önemli, sistemde kavramsal çatı değişmeyecek. Mevcut sistemde güzel bir çerçeve var. Bölgesel, sektörel ve genel olmak üzere.

Öte yandan büyük sektörlerle ilgili bir başlık var. Bu 12 sektör değişebilir. Daha farklı sektörler gelebilir. Mevcut sektörler çıkabilir. Biz buna cari açık odaklı bir yaklaşımla yeniden bakacağız.

- Bir de bölgesel boyut var. 26 bölgeyi ve sektörleri tek tek yeniden gözden geçireceğiz. Bazı iller daha fazla teşvik alan farklı teşvik bölgelerinde yeralabilir. Orada asıl tartışma şu. Bölgesel yapı ve il yapısını tartışıyoruz. Mevcut teşvik sistemimiz 26 ekonomik bölgeyi baz almış durumda. Fakat aynı bölgede birbirinden oldukça farklı gelişmişlik düzeyine sahip iller oluyor. Yani 3 ilden oluşan bir bölgede, iki ilin gelişmişliği birbirinden oldukça farklı olabiliyor. Bu durumda olan illeri de yenibaştan ele alacağız.

- Burada çok önemli olan konu şu: Yatırımcılar, yeni bir teşvik sistemi geliyor dilerek yatırımlarından caymasın, ertemesin. Getireceğimiz yeni teşvik düzenlemesini muhtemelen Haziran, Temmuz yani yaz aylarından başlatacağız. Yani geçerliliğini bu tarihten başlatacağız. Teşvik kararnamesi çıkmadan yatırıma başlayanlar da bundan yararlanacaklar. Bu yüzden kimse yatırımını ertelemesin.

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ PAKETİ: Bürokratik engelleri azaltıcı bir paket olacak. Cari açığın finansmanında kaliteyi artırmamız gerek. Bunun için de bir paket hazırlıyoruz. Bürokratik engelleri azaltıcı, yatırımın önündeki engelleri kaldırıcı bir takım düzenlemeler yapılıyor. Belirsizlikler varsa onları netleştirecek şeyler yapılacak. Somut içeriği bürokrasi tarafından çalışılıyor. Bu yıl sonuna kadar Meclis’e göndermeyi planlıyoruz. Bu bir kanun tasarısı olacak.

- Adalet mekanizmasıyla ilgili bir takım önlemler içinde olabilir. Adalet sistemimizde yatırımları engelleyici düzenlemeler varsa hukuk sistemimiz yargı sistemimizle ilgili bunları çözmemez gerek. Biliyorsunuz bazen örneğin bir özelleştirme uygulaması yapılıyor. Yargı tarafından 5 sene sonra bir karar veriliyor. İleri gidemiyorsunuz geriye gidemiyorsunuz, bir belirsizlik oluşuyor. Yani hukuk sitemini, belirsizliği azaltıcı hale getirmemiz gerekiyor ki, yatırımlar endişe edilmeden yapılabilsin. Siz de yatırımcı olsanız yarın ne karar çıkacağı belli olmayan konuda yatırım yapmazsınız. Hukuk sistemine, yargı sistemine ilişkin bir takım düzeltici düzenlemeler bu yatırım ortamını iyileştirme paketinin içinde yeralacak.

İSTİHDAM PAKETİ: İşgücü piyasalarını ne kadar esnek hale getirirseniz, eğitim verimliliğini artırırsanız o derece istihdamı artırıyorsunuz. Biz istihdam paketine çok boyutlu yaklaşacağız. Sadece esneklik meselesi olmayacak, aynı zamanda kalifiye işgücü yetiştirilmesi, mesleki eğitim kursları oluşturmaya dönük tedbirler getireceğiz. Yılbaşına gelmeden açıklarız.

Orta Vadeli Program hedefleri temkinli olacak

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programa ilişkin de şu bilgileri verdi: “Büyümede ilk yarıda çift haneyi aştık. İkinci yarı bu kadar yüksek olmayacak. Hem baz etkisinden dolayı hem de ekonominin biraz soğumasından dolayı. Büyümede bir miktar yavaşlama olacağını söylemekle birlikte bu yılsonunda büyümenin yüzde 6’nın üzerinde olacağını düşünüyorum. Yüzde 6’nın altında olmaz. Orta Vadeli Programda bunu daha bir netleştireceğiz. Orta Vadeli Program’daki hedeflerimiz ihtiyatlı olacak. 2012 için IMF’nin yüzde 2.5 tahminini düşük buluyorum. Ama dünyadaki konjonktür nedeniyle orta vadeli programda ihtiyatlı şekilde hareket etmek istediğimiz için, 2012 öngörülerimiz daha ihtiyatlı olacak. Büyüme öngörümüz de temkinli olacak. Çeşitli senaryolara karşı hazırlıklı olmak istiyoruz.17 Ekim’de bütçenin Meclise gitmesi gerekiyor. OVP’nin de ondan önce açıklanması gerekiyor. Biz bunu mutlaka süresi içinde açıklayacağız.”  (Vatan)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER