Fitch Türkiye'yi değerlendirdi

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Londra'da yaptığı toplantıda Türkiye'yi değerlendirdi.

Fitch Türkiye'yi değerlendirdi
Fitch Türkiye'yi değerlendirdi

Fitch'in Londra'da yaptığı toplantıda cari işlemler açığında kalıcı bir azalma, düşük enflasyon, daha fazla doğrudan yabancı yatırım Türkiye'nin notunda bir artırımı tetikleyeceğini söyledi. Fitch Türkiye'nin zayıf noktası olarak tasarruf oranlarını gösterdi.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Londra'da yaptığı toplantıda Türkiye'yi değerlendirdi. Türkiye ekonomisine dair olumlu ve olumsuz yönlerin ortaya koyulduğu toplantıda Türkiye'nin cari işlemler açığının 2013'de yüzde 6.5 olmasını beklentisine yer verildi.

Türkiye'nin cari işlemler açığının 2014'de yüzde 7 bekleyen Fitch,  Türkiye'nin ana zayıflığı düşük tasarruf oranları ve yüksek cari işlemler açığı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kredi notunun gelecek 3 yılda düşürülmesi olasılığı yüzde 18 olarak açıklayan Fitch gelecek 1 yılda düşürülmesi olasılığının ise yüzde 10 olduğunu belirtti. Ülkenin kredi notunun gelecek 1 yılda artırılması olasılığı yüzde 20 gören kuruluş gelecek 3 yılda artırılması olasılığı yüzde 40 olarak açıkladı.

Not artırımı için Türkiye, dış şoklara karşı kırılganlıkların, politik risklerin üstesinde gelmesi gerektiğini belirten kuruluş ekonomideki dayanıklılık ihracattaki büyümeden kaynaklandığına dikkat çekti.

Türkiye'nin yabancı portföy girişlerine bağımlılığı bir kırılganlık olduğu kaydedilirken net dış borç rasyoları BBB notuna sahip ülkelerden daha iyi olduğuna dikkat çekildi.

Kuruluş Türkiye'nin yüzde 6 olan yapısal açığında küçük iyileşme beklerken yüzde 6 olan yapısal açığı, kredi notunu BBB-'de sınırladığı belirtildi.

Türkiye ekonomisinin 2013'de yüzde 3.8 büyümesini beklenirken 2014'de yüzde 4.5 büyümesini beklentisi dile getirildi.

Cari işlemler açığında kalıcı bir azalma, düşük enflasyon, daha fazla doğrudan yabancı yatırım Türkiye'nin notunda bir artırımı tetikler denilirken, cari açıkta önemli iyileşme beklenmediği de kaydedildi.

Kasım ayındaki not artırımından bu yana Türkiye'deki gelişmeleri olumlu bulan Fitch, Türk ekonomisinin şoklara karşı kırılgan olduğu ve oynaklığın devam edeceği uyarısında bulundu.

Türk ekonomisinde yeniden dengelenme çalışmalarının olduğu kaydedilirken, ödemeler dengesi krizinin Türkiye'nin notunda indirim için tetikleyici olabileceğine dikkat çekildi.

Fitch Türkiye'nin önündeki en büyük siyasi riskin de, Suriye krizinin içine çekilmesi olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2013, 23:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER