Bernanke'den Mali Uçurum Uyarısı

Kongre ve Obama yönetimi eğer Cuma gününe kadar bütçe açığını azaltma konusunda alternatif bir plan üzerinde anlaşmazsa, federal devlet harcamalarında 85 milyar dolarlık otomatik kesintiler devreye girecek.

Bernanke'den Mali Uçurum Uyarısı
Bernanke'den Mali Uçurum Uyarısı

Kongre ve Obama yönetimi eğer Cuma gününe kadar bütçe açığını azaltma konusunda alternatif bir plan üzerinde anlaşmazsa, federal devlet harcamalarında 85 milyar dolarlık otomatik kesintiler devreye girecek.

Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, politikacıların anlaşamaması durumunda bu denli büyük kesintilerin bir anda yürürlüğe girmesinin, Amerika’nın ekonomik toparlanma süreci için büyük tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Washington’da yaklaşan otomatik kesintileri önleme konusunda ilerleme sağlanamadı. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’ye göre, kesintiler ekonomik büyümeyi ciddi şekilde yavaşlatacak: “Ekonomik ilerleme yavaşlarsa bu kısa vadede yalnızca iş ve maaş kaybına yol açmayacak, aynı zamanda bütçe açığının reel bazda düşürülmesini de yavaşlatacak.”

Uyarılara rağmen siyasiler birbirlerini suçlamaktan başka birşey yapmıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’e göre top, Başkan’da ve Demokrat Parti’nin kontrolundaki Senato’da: “Temsilciler Meclisi daha önce iki adım attı. Senato üstüne düşeni yapmadan üçüncü adımı atmamız beklenemez.”

Devlet harcamalarında otomatik kesintiler, federal bütçenin yüzde 3’üne eşit. Kesintiler, savunma harcamalarını; sınır güvenliğinden, gıda denetimine kadar birçok devlet hizmetini aksatabilir.

Beyaz Saray, federal devlet harcamalarında kesinti ve vergi indirimleri arasında denge kurulmasında ısrar ediyor.

Başkan Obama da otomatik kesintilerin keyfi ve sorumsuz bir yaklaşım olacağını söylüyor: “Bu kesintilerin yapılması şart değil. Kongre az bir ödünle kesintileri istediği zaman önleyebilir.”

Cumhuriyetçiler’e göre Obama tribünlere oynuyor.

Louisiana Valisi Bobby Jindal Başkan’ı halkı korkutmakla suçluyor: “Başkan halkı korkutmaktan vazgeçmeli. Bütçeyi bu kadar rezalete yol açmadan da yüzde 3 oranında azaltabilirsiniz. Kimse hayati sağlık hizmetlerinden ya da gıda denetimlerinden yoksun kalmak zorunda değil.”

Ekonomist William Gale’e göre, Cumhuriyetçiler’in devlet harcamalarında genel kesinti konusundaki ısrarı gerçeklerden çok uzak: “Şu anda konuşmamız gereken şey ekonominin ve harcamaların canlandırılması. Kesilmesi değil.”

Cumhuriyetçiler, hangi harcamalarda kesinti yapılacağı konusunda son kararı yönetime bırakma işareti veriyor. Ama uzmanlar, Cumhuriyetçiler’in bu kararı siyasi bahanelerin arkasına gizleyeceğine, kararın ekonomik sonuçları konusunda doğrudan Başkan’ı sorumlu tutacaklarına dikkati çekiyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2013, 15:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER