Washington Post, 'Türkiye, ABD'den casus uçak istedi'

Washington Post, Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta PKK ile mücadele için Obama Yönetiminden, ABD güçleri Aralık ayında tamamen Irak'tan çekildiğinde Predator insansız hava araçlarından oluşan bir filonun, Irak'tan İncirlik Üssü'ne kaydırılmasını istediğini, talebin incelendiğini, ABD'li askeri yetkililerin ise anlaşmadan yana olduklarını yazdı.

Washington Post, 'Türkiye, ABD'den casus uçak istedi'
Washington Post gazetesi, Craig Whitlock imzası ile yayımladığı geniş haberinde "Obama Yönetimi, Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta terör ile mücadele operasyonları için Predator insansız hava araçları filosunun Türkiye'ye konuşlandırılması talebini inceliyor. Bu yöndeki bir karar, bir diplomatik ittifakı güçlendirebilir ama ABD'yi bölgesel bir ihtilafın içine daha da sürükler" diye yazdı.
 

"Predator için yeni bir üs bulunmazsa ortaklık sona erer"

Irak'ta kullanılan bu araçlarla sağlanan bilgilerin 2007 yılından beri PKK'ye karşı ortak mücadele çerçevesinde Türkiye ile paylaşıldığını kaydeden gazete, "Ancak, Predator araçları için yeni bir üs bulunmaması halinde terörle karşı mücadeledeki bu ortaklığın, Irak'taki tüm ABD güçlerinin ülkeden ayrılması öngörüldüğü 31 Aralık'ta son bulabileceği"ni kaydetti.

"Üst düzey ABD'li askeri yetkililerine göre, Obama yönetimi, Türkiye'nin talebi konusunda henüz bir karar vermedi" diyen gazete, Wikileaks belgelerini anımsattığı haberinde Türkiye'nin PKK ile mücadelede "Predator araçları, U-2 casus uçakları ve diğer ABD'li istihbarat kaynaklarına büyük ölçüde bağımlı hale geldiği"ni öne sürdü.
 

"Predator misyonları Türkiye ile ilişkileri güçlendirdi"

Washington Post, Kuzey Irak'taki "Predator misyonları"nın, Türkiye ile ilişkileri güçlendirirken, ABD'yi "yerel bir savaşa açık bıraktığı" yorumunu da yaptığı haberinde "ABD hükümeti, PKK'yi resmen terör örgütü olarak nitelerse de grup, Amerikan çıkarlarını hedef almadı" dedi.

Gazeteye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Michael Hammer, "Predator" araçlarının rolüne ilişkin soruları yanıtlamayı reddetmekle birlikte, "Türkiye, çok eskiden beri ABD'nin bir müttefiki ve ortağıdır ve Türkiye'nin PKK ile mücadelesini, çeşitli işbirliği yöntemleriyle desteklemeyi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Hammer, "Türkiye'nin, Irak'ın ve ABD'nin ortak düşmanı olan PKK ile mücadelede Irak ile Türkiye arasında işbirliğinin sürdürülmesin destekliyoruz" sözlerine ekledi.
Washington Post, Pentagon sözcüleri ve Washington'daki Türk Büyükelçiliğinin herhangi bir yorumda bulunmak istemediklerini de belirttiği haberinde Türkiye ile PKK arasındaki çatışmaların son haftalarda kötüleştiğini, 1984 yılından bu yana 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğine işaret etti.
 

" Türkiye, Predator araçlarının İncirlik'e kaydırılmasını istedi"

Haberde "Görüşmelerin kamuoyuna henüz duyurulmadığı için ismi açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD askeri yetkilisine göre, Türkiye, bu yıl Obama Yönetimi'nden Predator araçlarını, ortak ABD-Türk askeri tesisi olan İncirlik Hava Üssü'ne kaydırılmasını talep etti. Yetkili "Onların Türkiye'ye konuşlandırılmasını ve bizim bu araçları oradan sınırın diğer tarafındaki Irak'ta uçurmamıza izin vermek istiyorlar" diye konuştu.

Gazete, insansız hava araçlarının Irak'ta uçmayı sürdürmesi için ABD'li veya Türk yetkililerin, Irak'tan resmen izin isteyip istemediğinin ya da Bağdat'ın, araçlar Irak'a girdiğinde görmezlikten geleceğinin belli olmadığını da yazdı.
 

"ABD'li askeri yetkililer anlaşmadan yana"

Buna karşın, Irak'ın araçların faaliyetlerini engellemek için yapabileceği pek bir şey olmadığını da belirten gazete, şöyle devam etti:

"ABD askeri yetkililer, PKK ile itilafın kontrol dışına çıkmasını önlemek amacıyla Türkiye ile insansız hava aracı anlaşmasından yanadır. ABD ile işbirliğinin, Türkiye'nin, PKK'yi yok etmek için Kuzey Irak'taki daha büyük saldırılarını lanse etmekten kaçınmasını sağladı." Aynı üst düzey askeri yetkili de "Bizim kaygımız orada bir insani felaketin olmasıdır" sözlerini de kullandı.

Washington Post, Kuzey Irak'taki Kürt liderlerini, PKK'ye karşı daha sert bir çizgi almaya cesaretlendiren Washington'un birçok açıdan iki müttefik arasında sıkıştığını, güçlü Amerikan yanlısı olan Kuzey Iraklı Kürt liderlerinin Kürt olan PKK'ye baskılamaya isteksiz olduğunu kaydetti.
 

"Türkiye bastırıyor"

Haberinde WikiLeaks belgelerine de atfen Ankara'da ABD'li ve Türk yetkililerinden oluşan bir ortak istihbarat biriminin 2007 yılından bu yana 24 saat faaliyet gösterdiğine dikkat çekilirken "Predator" araçlarının PKK kamplarına ilişkin elde ettiği istihbaratın iletildiği birimin faaliyetinin ilk yılında Türkiye'ye 200'den fazla sınır ötesi hava ve top saldırısını düzenlemeye olanak sağladığı öne sürüldü.

PKK ile mücadelede yapılan bu işbirliğinin ABD-Türk askeri ilişkilerinin iyileşmesini sağladığını belirten gazete, Türk yetkililerinin aynı zamanda da daha çok işbirliği için "ısrarla bastırdığını" yazdı.
 

"Kongre onay vermedi"

Türkiye'nin ayrıca ABD'den silahlı insansız hava araçlarını satın almak için çalıştığını, bu çerçevede Pedrator aracının daha büyük ve daha modern bir versiyonu olan MQ-9 Reaper araçlarını talep ettiğini kaydeden gazete, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bush ve Obama yönetimleri, talebe destek verdi ama Kongre, şimdiye kadar onaylamaktan kaçındı. Bazı Kongre üyeleri, Ankara'nın, ABD'nin yakın bir müttefiki olan İsrail ile kötüleşen ilişkileri nedeniyle Türkiye'ye hava araçların satılmasına isteksiz."

"Türkiye'ye silahlı araçların satılmasında PKK riski"

Washington Post gazetesi, haberinin son bölümünde de "Türkiye'ye silahlı insansız hava araçlarını satmak, başka riskleri de içeriyor. PKK liderleri, ABD'yi, Türkiye'ye 'özel öldürücü hava araçları' sağlamaması uyarısıyla ABD'ye karşı kamuoyu önünde üstü kapalı tehditlerde bulundular" diye yazdı.

Haberde, sızdırılan ABD'li belgelere dayanılarak da PKK lideri Murat Karayılan'ın 2010 yılında bir mülakat sırasında "ABD, bu hava araçları Türkiye'ye verirse ve bu araçlar bizi vurursa, ABD'yi sorumlu tutarız. Bu ABD, doğrudan bu savaşa karıştığı anlamına gelir" dediğine dikkat çekildi.   (Cumhuriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER