TAYLAND’DA OSMANLI İZLERİ

Başkent Bangkok'ta bir caminin kapısında 93 yıldır muhafaza edilen Şanlı Osmanlı arması, kentteki Türklere hüzünle karışık gurur veriyor.

TAYLAND’DA OSMANLI İZLERİ
Söz konusu arma, Chroen Krung Caddesi 99. Sokak'taki Bang Uthit Camii'nin kapısında yer alıyor.

1916'da inşa edildiği anlaşılan camideki armada Sultan II. Abdülhamid'in tuğrası var.

Armanın ve tuğranın ilginç bir hikâyesi var. 20 yüzyılın başlarında, o zamanki adıyla Siam Krallığı'nda yaşayan Müslümanlar, İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yineleyip, Halife II. Abdülhamid'den nişane talep ederler. Talepleri kabul görür ve kendilerine numune olacak bir Osmanlı Arması gönderilir. Armanın ellerine ulaşmasından sonra ülkedeki Müslümanlar yeni yapılan camilerin giriş kapısının hemen üstüne bu armanın aynısını yapmaya çalışırlar.

Şanlı Osmanlı'nın tarih sahnesinden çekilmesi ve hilafetin kaldırılmasından sonra ise bu uygulamaya son verilir. Günümüze kadar yıkılmadan veya önemli tadilat görmeden ayakta kalabilen camilerin başında gelen Bang Uthit Camii'ndeki arma da böylece bozulmadan korunmuş olur.

Camide, Osmanlı'nın ve Türkiye'nin tarihi ve coğrafi konumunu açıklayan bir de pano bulunuyor. Caminin bitişiğindeki okulda sergilenen panoda, arma ile tuğranın tarihçeleri, önem ve anlamları açıklanıyor.

VİDEO İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2012, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER