Kehribarın içindeki 70 milyon yıllık sır böyle çözüldü!

Tam 70 milyon yıldır kehribarın içinde sıkışmış halde keşfedilen bu tüy, böcek ve hatta örümcek ağları, büyük bir gizemi çözüyor.

Kehribarın içindeki 70 milyon yıllık sır böyle çözüldü!
Kanada'nın batısında bulunan ve tarihleri günümüzden 70 milyon yıl öncesine kadar dayanan kehribarların içinde hapsolmuş halde bulunan tüyler, bilimadamlarına çok önemli bir sırrı çözmelerinde yardımcı oluyor.

Ağaçlardan akan kehribarların içerisine sıkışan böcek ve örümcek ağlarının yanı sıra kuş tüyüne benzer yumuşak ve renkli tüylerin de ortaya çıkarılması, milyonlarca yıl önce yaşayan dinozorların şimdiye dek tasvir edildiklerinden farklı olabileceklerini ortaya çıkardı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden Mark A. Norell, "Artık, derileri pulla kaplı, donuk renkli hayvanlardan ziyade, tüylü ve daha renkli bir geçmiş yaşandığına dair su götürmez kanıtlarımız var" diyor.

Oldukça basit yapıda olanlardan, çok karmaşık yapıya sahip olanlara dek bulunan tüm tüyler araştırılıyor ve günümüzdeki kuşların tüyleriyle karşılaştırıyor.

Fosillerde bulunan kimi tüylerin, dinozorların nesli tükenmeden öncesine kadar günümüzdeki şekline doğru evrimleştiğini gösterdiğini söyleyen Norell, uçamayan dinozorlara ait basit yapılı tüylerin yanı sıra, tamamen uçuş ve pike yapmak gibi yetilere yönelik evrilmiş tüylerin de bulunduğunu sözlerine ekliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER