Bu kızlar haklarını söke söke alacak! İsetekleri; “ücretsiz eğitim”

Şili’nin en prestijli kız okullarından Carmela Carvajal 4 aydır öğrencilerin işgali altında.. Okulda 3 yasak var: Seks, erkek ve alkol. Talepleri ise basit: Ücretsiz eğitim.

Bu kızlar haklarını söke söke alacak! İsetekleri; “ücretsiz eğitim”

Şili’nin en prestijli kız okullarından Carmela Carvajal 4 aydır öğrencilerin işgali altında.. Okulda 3 yasak var: , erkek ve alkol. Talepleri ise basit: Ücretsiz eğitim. Öğrenciler kendi müfredatlarını kendileri belirliyor, okulda yatıp kalkıyor, temizliği de kendileri yapıyor. Okulda 3 yasak var: , erkek ve alkol. Talepleri ise basit: Ücretsiz eğitim.
Bu kızlar haklarını söke söke alacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili’de yaklaşık beş ayı aşkın süredir öğrencilerin “ücretsiz eğitim” talebiyle düzenledikleri gösteriler devam ederken, ülkenin önde gelen kız okulu Carmela Carvajal da dört aydır okulu işgal eden öğrenciler tarafından yönetiliyor. Ülkenin en parlak kız öğrencilerini çeken ve mezun olan öğrencilerine üniversite kabulünü garantileyen okul mayıs ayında üniformalı öğrencileri tarafından işgal edildi. Okulun çevresindeki tel örgülere dayadıkları sıralarla kendilerine siper hazırlayan öğrenciler, önce derslerin düzenli bir şekilde yapılmasını engelledi, ardından da kendilerine burada yeni bir düzen kurdu.

Her karar oy çokluğuyla
Okulu işgal eder etmez ilk iş olarak bir oylama yapan kız öğrenciler, işgale herkesin razı olup olmadığını kararlaştırdıktan sonra kendilerine bir başkan ve sözcü seçti. Eğitim sistemine karşı kendilerine özgü bir müfredat da geliştiren öğrenciler, gönüllü öğretmenlerden ekonomiden astronomiye birçok konuda ders almaya başlarken, yoga ve salsa gibi aktiviteleri de programa ekledi. Okulda yatıp kalkan öğrencilere en büyük destek, haftasonları kampüse gelerek konser veren ünlü rock grupları...

Temizlik iş bölümüyle yapılıyor
Kapıda bir gözetmen tutan ve kendi izinleri dışında kimseyi okula almayan öğrenciler, temizlik işlerini de kendi aralarında hallediyor. İşgal altındaki okulda en büyük üç yasak, erkekler, ve alkol! İşgalin amacından sapmaması için konan bu yasaklardan sadece alkol yasağı birkaç kez bozulmaya çalışılmış ve yasağı delenler tuvalet temizliği ile cezalandırılmış. Yasalar “devlet okuldaki öğrencilerin beslenme ihtiyacını karşılamakla yükümlüdür” dediği için Eğitim Bakanlığı okula yiyecek yollamaya devam ediyor.

Polis geri almayı 10 kez denedi
Carmela Carvajal öğrencileri, polisin bugüne kadar işgallerini 10 kere sonlandırmaya çalıştığını ama 10’unda da okulu yeniden geri aldıklarını anlatıyor. Avukatları hemen yandaki binalardan birinde oturan kızlar, kendilerine karşı güç kullanan olduğunda seslenmeleri ile avukatlarının gelmesinin bir olduğunu söylüyor. Ayrıca desteğe ihtiyaçları olduğunda da cep telefonları aracılığıyla sosyal medyada arkadaşlarından yardım istiyorlar. İşgallerinin 4 aydır gücünü kaybetmeden devam ettiğini belirten kızlar, isteklerine ulaşana kadar da yılmayacaklarını söylüyor.

Öğrenciler temizlikten müfredatın belirlenmesine kadar her şeyi iş bölümüyle yapıyor.  (Milliyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER