Avrupa dünyada en hızlı ısınan kıta; 

Avrupa dünyada en hızlı ısınan kıta; sıcaklık normalden iki kat daha fazla artıyor.

Avrupa dünyada en hızlı ısınan kıta; 

Avrupa dünyada en hızlı ısınan kıta; 
Avrupa dünyada en hızlı ısınan kıta; sıcaklık normalden iki kat daha fazla artıyor.

İki üst düzey iklim izleme kuruluşu, Avrupa'nın en hızlı ısınan kıta olduğunu ve sıcaklıkların küresel ortalamanın yaklaşık iki katı arttığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'in Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği'nin iklim ajansı Copernicus, Avrupa'nın en hızlı ısınan kıta olduğunu duyurdu. 

Ortak hazırlanan raporda, bu kıtada sıcaklıkların küresel ortalamanın yaklaşık iki katı arttığı belirtildi. 

Raporda iklim krizinin insan sağlığı, buzulların erimesi ve ekonomik faaliyetler üzerindeki sonuçları konusunda uyarıda bulunuldu.

Diğer yandan İskandinavya ve İzlanda'da sıcaklıkların ortalamanın altında olduğu kaydedildi. 

Copernicus direktörü Carlo Buontempo, "2023 yılında yüz binlerce insan aşırı iklim olaylarından etkilendi ve bu da kıta düzeyinde en az on milyarlarca euro olduğu tahmin edilen büyük kayıplardan sorumlu oldu" dedi.

Raporda kıtanın iklim değişikliğinin etkilerine yanıt olarak rüzgar, güneş ve hidroelektrik enerji gibi yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırmak için hedefli stratejiler geliştirme fırsatına sahip olduğu kaydedildi. 

Avrupa Komisyonunda Copernicus'tan sorumlu başkan yardımcısı Elisabeth Hamdouch, "Avrupa, rekor sıcaklıklar, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, buzullarda buz kaybı ve kar yağışı eksikliği gibi aşırı iklim olaylarının yaşandığı ve sıcaklıkların arttığı bir yıl daha geçirdi" dedi.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER