ABD VE MÜTTEFİKLERİ SURİYE İÇİN DÖNÜŞÜM PLANI KONUSUNDA ANLAŞTI

ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD’nin Avrupa, Türkiye ve Arap dünyasındaki müttefiklerinin Suriye için siyasi dönüşüm planı üzerinde çalışma başlatma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

ABD VE MÜTTEFİKLERİ SURİYE İÇİN DÖNÜŞÜM PLANI KONUSUNDA ANLAŞTI


Yetkili, anlaşmayla Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad’ın güçlü müttefiki Rusya’nın da Esad’ın iktidarı terk etmesi için yürütülen bu geniş kapsamlı diplomatik çabaya katılmaya ikna olmasının umulduğunu söyledi.

     Yaklaşık 40 yıldır süren Esad rejimine son verilmesi konusu, çarşamba günü İstanbul’da, içlerinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton’ın da bulunduğu Dışişleri Bakanları ve üst düzey yetkililerin kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği toplantıda ele alındı.

     ABD’li yetkiliye göre Clinton, Esad sonrası dönüşüme rehberlik edecek bir dizi prensip ortaya koydu. Ancak ne Rusya ne de Çin buna benzer bir fikir öne sürdü ve her ikisi de Suriye hükûmetine karşı küresel yaptırımlara veya Libya’daki gibi askerî bir müdahaleye olan muhalefetlerini sürdürdüler.

     İsminin açıklanmasını istemeyen Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili ise,“Lattakia ve Hama’da bugün yaşanan olaylar da dâhil olmak üzere, Suriye’de devam eden korkunç şiddeti göz önüne alarak grup pek tabii ki Esad rejimine ve ona destek verenlere karşı baskıyı artırma konusunu ele aldı.” dedi.

     Yetkili, Clinton’ın, İngiltere, Fransa, AB, Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer 11 ülkeden Dışişleri Bakanları veya üst düzey yetkililerden oluşan gruba her zamanki mesajlarını tekrarladığını söyledi. Mesaj uluslararası bütünlük, yaptırımların artırılması, muhalefete koordine biçimde yardım edilmesi ve Esad’ın iktidarı bırakmasının sağlanması gerekliliğini içeriyor.

     Yetkililer gelecek hafta Suriyeli muhaliflerle görüşmek üzere Türkiye’ye geri dönecekler. 70 hükûmetin katılacağı Suriye’nin Dostları Toplantısı ise 6 Temmuzda Paris’te gerçekleşecek.

     Çin’in resmî haber ajansı Xinhua, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile gerçekleştirdiği zirvenin hemen ardından yayımladığı haberde, “Çin ve Rusya, Suriye krizinin askerî dış müdahaleyle sona ermesine yahut rejimin zorla değiştirilmesine şiddetle karşı çıkmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

     Pekin’de konuşan Rusya Dışişleri Bakanı ise uluslararası eylem için karşıt bir öneri getirdi ve Suriye konusunda bir konferans toplanmasını ancak bu konferansın konusunun Annan planına uymaları için muhalif gruplara baskı yapılması şeklinde olmasını teklif etti.

     Sergey Lavrov, ABD’nin ve müttefiklerinin yaptıkları Suriye’nin Dostları toplantılarını, “sadece Suriye Ulusal Konseyi ve onun radikal taleplerini desteklemeye adandığı” gerekçesiyle eleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2012, 08:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER