90 yıl sonra ilk bayram namazı

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'te bulunan Yeni Cami'de, 90 yıl sonra ilk kez sabah ve Ramazan bayramı namazı kılınacak.

90 yıl sonra ilk bayram namazı
90 yıl sonra ilk bayram namazı

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'te bulunan Yeni Cami'de, 90 yıl sonra ilk kez sabah ve Ramazan bayramı namazı kılınacak.

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Yeni Cami'nin bayram namazları için bundan sonra da Müslümanlara verileceğini açıkladı. Caminin bir günlüğüne de olsa bayramda ibadete açılması tarihi bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Selanik'teki Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği, kendi mescitlerinde görev yapan iki din görevlisi varken şehir dışından imam gönderilmesine itiraz etti. Dernek, Yeni Cami'nin bayram namazı için tahsis edildiğini arefe günü öğrendiklerini de bildirdi.

Selanik'teki Yeni Cami, yaklaşık bir yüzyıl sonra bayram namazı için bugün yeniden açılıyor. Şehirde Osmanlıların inşa ettiği son cami olarak kabul edilen Yeni Cami, 90 yıl sonra sürpriz bir kararla geçen Nisan ayında ilk defa Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrenci ve öğretmelerinin öğle namazını eda etmeleri için tahsis edilmişti. Yunan kamuoyunun nabzını ölçmeyi amaçlayan bu ilk girişimin ardından Yeni Cami, bugün bu defa ilk kez sabah namazı ve Ramazan bayram namazı için Müslümanların hizmetine verilecek.

Belediye Başkanı Butaris, daha önce yaptığı açıklamada, restorasyondan geçirilen Selanik Alaca İmaret (İshak Paşa) Cami'sinin bayram namazları için Müslümanlara tahsis edilebileceğini belirtmişti. Alaca İmaret'in iç ve dış mekânlarının darlığı ve tam anlamıyla hazır olmaması sebebiyle Ramazan bayramı namazı için verilemediğini söyleyen Butaris, geniş bahçesi de düşünüldüğünde Yeni Cami'nin bu amaca her bakımdan daha iyi hizmet edeceği değerlendirmesinde bulundu.

SELANİK DIŞINDAN İMAMA İTİRAZ GELDİ

Ancak Yeni Cami'de bayram namazını kıldıracak imamların Selanik yerine şehir dışından, İskeçe'den gönderilecek olmasına Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği cemaati itiraz etti.

Derneklerindeki mescitte biri tayinli iki imamları bulunduğu halde Batı Trakya gibi uzak bir yerden Yunanistan Din İşleri Genel Sekreterliği tarafından gönderilecek imamı kabul etmediklerini söyleyen Dernek Başkanı Osman İsmailoğlu, "Yeni Cami'nin verileceği arefe gününe kadar bize söylenmedi. Son teravih namazında cemaatimize mescitte namaz kılacağımızı söyledik. Bize arefe günü saat 11.30'da Yeni Cami'nin bayram namazı için tahsis edildiği e-posta ile bildirildi" ifadelerini kullandı. Başkan İsmailoğlu, kendilerine daha önce Selanik'te Müslümanların yaşadığı mahalleye daha yakın durumdaki Alaca İmaret Camisi'nin verilebileceğinin söylendiğini hatırlatarak, son anda bildirilen Yeni Cami'nin ise daha uzak bir mahallede bulunduğunu ifade etti.

BUTARİS: YENİ CAMİ DAHA GENİŞ VE RAHAT BİR YER

Bu arada, bayram namazının kılınacağı Yeni Cami'de Cihan Haber Ajansı (Cihan)'a konuşan Selanik Belediye Başkanı Butaris, şunları söyledi: "Yeni Cami, 90 yıl sonra ilk defa Bayram namazı için açılıyor. Ben bundan sonra da her dini bayramda açılmasını istiyorum. Bu bizim sadece sözde değil uygulamada da dinlere karşı hoşgörülü olduğumuzu gösteriyor. Beni ilgilendiren Selanik'in yavaş yavaş bütün dinlere karşı hoşgörülü bir şehir olma konusunda adım attığını herkese gösterebilmek."

Alaca İmaret Cami'sinin neden tahsis edilemediğine ilişkin ise Butaris, "Gelecek yıllarda Alaca İmaret Cami de verilebilir. İtirazım olmaz. Ama orası çok küçük bir mekan. Oysa Yeni Cami, çok güzel ve geniş bir yer. Şehrimizin pırlantası. Eskiden öyle demiştik ama çoğu kişi Yeni Cami'nin daha güzel bir mekan olduğunu ifade ettiler. Elimizde olanın en iyisi burası. Yarın başlayacak Müslümanların bayramını tebrik ediyorum. Dinin kavga değil insanlar arasında birlik ve sevginin kurulmasına vesile olmasını dilerim." şeklinde açıklama getirdi.

Yeni Cami'nin tahsis edildiğinin geç duyurulduğu eleştirilerine ise Selanik Belediye Başkanı Butaris, şöyle cevap verdi: "Din İşleri Genel Sekreterliği'nden Gümülcine atanmış imamıyla irtibata geçildi. Gelip gelmeyeceğini bilmediğim Atanmış Gümülcine Müftüsü'nün de davet edildiğini biliyorum. Genel olarak caminin açılacağından insanlar haberdar oldu. Selanik'te yaşayan Müslümanlar da bunu biliyor. Selanik Müslümanlar Derneği (Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği) cemaati, Nisan'da Yeni Cami'de kılınan öğle namazına katıldıkları halde, Ramazan bayram namazına katılmayacaklarını bildirdiler. Dernek başkanının Yeni Cami'nin açılacağından haberi vardı. Başkan olarak üyelerine caminin bayram namazında açık olacağını bildirmeliydi."

YENİ CAMİ BAYRAMA HAZIR

Bu arada arefe günü Yeni Cami'de süren hazırlıkları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Butaris, caminin temizliği ile ilgilenen görevlilere yardım etti.

Namaz öncesi aşırı sağcı grupların Yeni Cami'ye yapabilecekleri muhtemel bir saldırıya karşı belediye 24 saat öncesinden bir nöbetçi tahsis ederken, Yunan polisi de cami etrafında tedbir aldı. Daha önce basına yansıyan haberlerde İstanbul Fener Ortodoks Patriği Bartholomeos'un Selanik'te Osmanlı camilerinin bayram namazı için Müslümanlara tahsis edilmesine tam destek verdiği belirtilmişti.

Yunan medyasının ise çoğunluğu, en çok Osmanlı eserinin bulunduğu Selanik'e daha fazla Türk turist çekmek için de Osmanlı camilerinden bazılarının bayramlarda ibadet için tahsis edilmesine destek veriyor. "Selanik niçin Osmanlı mirasını hem de turizm gündeminin üst sıralarına taşıyarak bir turizm ürünü olarak satmasın?" diye soran Kathimerini gazetesi, Türkiye'yi örnek gösterdi ve 4 yıl önce ibadete açılan Sümela Manastırı vesilesiyle bölgenin turizm patlaması yaşadığına vurgu yaptı.

YENİ CAMİ

Osmanlı döneminde 1902 yılında İtalyan mimar Vitaliano Poselli'ye inşa ettirilen Yeni Cami (dönmeler camii olarak da biliniyor), 1925 -1963 yılları arasında müze olarak kullanıldı. Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1986 yılında restore edilen cami, halen Selanik Belediyesi tarafından sergi salonu olarak kullanılıyor.

Batı Trakya ve 12 Adalar hariç ibadet amacıyla kullanılan resmi cami bulunmayan Yunanistan'ın Atina, Selanik ve diğer şehirlerinde yaşayan Müslümanlar, ibadetlerini apartmanların bodrum katları, garajlar ve dernek gibi fiziken yetersiz mekanlarda yapmak zorunda kalıyor.

Selanik, Beyaz Kule, Alaca İmaret, Hamza Bey, Yeni ve Kışla Camileri, Cennet ve Yahudi Hamamları, Bedesten Çarşısı gibi ayakta kalabilmeyi başarmış 15'ten fazla tarihi eseri ile Yunanistan'da en çok Osmanlı yapısının bulunduğu şehir olarak biliniyor.

haber7.com

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2013, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER