Türk Kahvesi mi Boşnak Kahvesi mi?

Osmanlı devletinin hüküm sürdüğü ülkelerde yayılan kahve, birçok ülkede “Türk kahvesi” olarak adlandırılmaya devam ediyor.

Türk Kahvesi mi Boşnak Kahvesi mi?
Türk Kahvesi mi Boşnak Kahvesi mi?

Osmanlı devletinin hüküm sürdüğü ülkelerde yayılan kahve, birçok ülkede “Türk kahvesi” olarak adlandırılmaya devam ediyor.

Türk Kahvesi mi Boşnak Kahvesi mi? Bulgaristan, Sırbistan, Slovenya, Macaristan, Romanya, İran ve hatta İsrail’de “Türk Kahvesi” olarak adlandırılmaya devam eden geleneksel kahveyi Türk karşıtlığının öne çıktığı bazı ülkelerde “Türk kahvesi” olarak sipariş etmek hoş karşılanmayabiliyor.Örneğin 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren ve milliyetçiliğin Türk karşıtlığı üzerine bina edildiği Ermenistan’da bu kahveye Ermeni kahvesi deniliyor.
 
1974′te adadaki Türklere yönelik etnik temizlik girişimine son veren Türk askeri müdahalesini “işgal” olarak adlandıran Kıbrıslı Rumlar ise kahveyi “kypriakos kafes” yani Kıbrıs kahvesi olarak adlandırıyor.
 
Benzer şekilde Yunanistan’da ise 1974′e kadar Türk kahvesi olarak bilinen içeceğe Kıbrıs’taki anlaşmazlıklardan bu yana “elleniko” deniliyor.
 
Aynı şekilde Karadağ’da da bir garsona Türk kahvesi var mı diye sorduğunuzda “Kuvana kafa” (pişirilmiş kahve) olduğu şeklinde cevap alınabiliyor.
 
Peki ya Boşnak Kahvesi?
 
Osmanlı’dan kalma geleneklerin önemli ölçüde korunduğu ve herhangi bir şekilde Türk ya da Müslüman karşıtlığının mevzubahis olmadığı Bosna Hersek’te de ilginç bir şekilde siyah çaya “Türk çayı” denilirken kahve “Boşnak kahvesi” olarak adlandırılıyor.

www.zambak.ba
 
Boşnak Kahvesinin Hazırlanışı Farklı

 
Boşnak kahvesi hazırlanırken Türk kahvesinden farklı olarak kahvenin üzerine sıcak su ilave ediliyor ve şeker katılmıyor. Köpürene kadar ocakta ısıtılan kahve, daha sonra cezveyle ve kulpsuz fincanla servis ediliyor.
 
‘Geleneksel Osmanlı Kahvesi’ Sloganıyla Türk Pazarında
 
Bosna Hersek merkezli gıda firması “Vispak”, geçtiğimiz yıl “Geleneksel Osmanlı Kahvesi” sloganıyla Türkiye pazarına açıldı.

“Bosnia Kahve”nin tanıtımı için birçok ilde Guinnes rekorlar kitabına giren 650 litre kapasiteli dev cezveyle ücretsiz kahve servisi yapılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2013, 19:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER