Çıplak Yunan!

Merkel'in ziyareti protestolara yol açtı Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan ziyareti ülkede ilginç protestolara neden oldu

Çıplak Yunan!
Kemer sıkma politikalarından Merkel'i sorumlu tutan Yunan halkı Nazi bayrakları açarak ve soyunarak tepkilerini dile getirdi.

Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Komisyonu ve IMF'de oluşan Troyka ile yaptığı anlaşma kapsamında önümüzdeki iki sene devletin 12.5 milyar tasarruf etmesi gerekiyor. Ancak Yunan hükümeti özellikle bütçe hedeflerini tutturamadığı için toplam 130 milyar Euro'luk mali yardımın 31 milyarlık kısımı Haziran ayından beri bekletiliyor. Geçtiğimiz hafta Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras devletin Kasım sonunda parasının biteceğini belirtmiş, bu açıklamadan hemen sonra da Angela Merkel'in Atina'ya gideceği açıklanmıştı.

Merkel özellikle kemer sıkma politikalarındaki ısrarı dolayısıyla Yunan halkı tarafından Nazi olarak niteleniyor. Cuma günü muhalefet lideri Syriza Başkanı Alexis Tsipras "Merkel buraya bizi desteklemeye gelmiyor. Yozlaşmış ve utanç kaynağı politik bir sistemi korumaya geliyor. Ona hakettiği gibi hoşgeldin diyeceğiz” diyerek halkı meydanlara davet etmişti.

Bu yüzden Atina'da bugün olağanüstü hal ilan edildi ve 6.000 polis Merkel'in geçeceği noktaları korumak üzere görevlendirildi. Dün geceden beri Atina sokaklarında yaşanan hareketlilik halkın Tsipras'ın çağrısına cevap verdiğini gösteriyor. Merkel'i protesto etmek için toplanan yaklaşık 30.000 Yunanlı polisin biber gazı ile karşılaştı.

MERKEL'İN CEKETİ TARTIŞMA YARATTI


Şehirde bu gerginlik yaşanırken görüşen liderler bir basın toplantısı düzenledi. Merkel "Buraya öğretmeye değil öğrenmeye geldim. Reformların yarattığı zorlukların farkındayım" diyerek Yunanlılar'ın gözündeki 'faşist lider' imajını biraz olsun yıkmaya çalıştı. Ancak Yunan basını Alman başbakanın sözlerinden çok kıyafetine ilgi gösterdi. Euro 2012'de Almanya ve Yunanistan arasında oynanan ve Almanya'nın sahadan 4-2 galip ayrıldığı maçta giydiği ceketin aynısını Atina'da da giyen Merkel'in 'ince mesaj' verdiği iddia edildi.

Merkel, bunun yanında Yunanistan ve Almanya'nın iki dost ülke olarak krizden beraber çalışarak kurtulacaklarını söyledi. Samaras ise "Halkımız kan kaybediyor. Buna rağmen verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2012, 23:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER