“Halide Edip Adıvar Kalıplara Sığdırılamaz”

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yeni sezonda gerçekleştirilen ilk program Zeytinburnu’nun Edebi Sakinleri adlı söyleşi programı oldu.

“Halide Edip Adıvar Kalıplara Sığdırılamaz”
Programda; Zeytinburnu ilçesinde bulunan mezarlıklarda ebedi istirahatlarını yapmakta olan; sanat, fikir, kültür ve tasavvuf büyükleri alanlarında uzman kişiler de davet edilerek bir kez daha hatırlanıyor. 

Tarih bilincinin oluşması ve toplumsal hafızamızda kaybolan geçmişi canlandırmanın amaçlandığı programın bu sezonki ilk konusu; gerek düşünceleri ve gerekse romanları ile Cumhuriyet dönemi Türk fikir ve edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden olan Halide Edib Adıvar oldu.

Moderatörlüğünü Edebiyatçı ve Yazar Mehmet Nuri Yardım’ın yaptığı programa edebiyat dünyasına gönül vermiş ve birçok önemli çalışmaya imza atmış olan Gazi Altun konuk edildi.
“Halide Edip Adıvar Kalıplara Sığdırılamaz”

Halide Edip Adıvar’ın hayatı ve eserleriyle bir kadın olarak birçok alanda ilkleri başardığına vurgu yapan Gazi Altun,  yazarın Cumhuriyet döneminin en önemli kadın önderlerinden biri olduğunu  söyledi. Altun konuşmasına şunları ekledi:  “Adıvar bazı kesimler tarafından belli kalıplara sığdırılmaya çalışılıyor. Oysa o tek bir şeyle ifade edilemeyecek kadar büyük bir zenginliğe ve farklılığa sahip. Bu zenginliği ve farklılığı hem eserlerinde hem de hayatında görmek mümkün. 

“Kadın Yazarlara Öncülük Etmiştir”

Altun konuşmasında, Adıvar’ın yaptığı çalışmalarla hem kendi çağındaki hem de daha sonra ki kadın yazarların artmasını sağladığını ve bu anlamda bir önder niteliğini de kazandığını ifade etti.  Adıvar’ın bir kadın olarak özellikle Milli Mücadele döneminde gösterdiği gayreti ve dönemi en iyi şekilde okumanın ise dönemin sancılarını en yakından yaşayan Adıvar’ın eserlerinden öğrenilebileceğini vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER