“Film İçin 20 Yıl Bekledik”

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Sinema Söyleşileri programında bu ayki konusu Hür Adam filmi oldu.

“Film İçin 20 Yıl Bekledik”
Tiyatro ve sinema oyuncusu Zuhal Öztürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşen programın konukları; Hür Adam filminin başrol oyuncusu Mürşüt Ağa Bağ ve filmin senaristleri Mehmet Uyar ve Ahmet Çetin oldu.

“Film İçin 20 Yıl Bekledik”

Gösterime girmeden tartışmaları da beraberinde getiren filmin senaristlerinden Mehmet Uyar, bu projenin gerçekleşmesi için 20 yıl beklendiğini ve bu uzun yılların ardından filmin çekim aşamasına geçildiğini ifade etti. Filmin diğer senaristi Ahmet Çetin ise filmin senaryosunun ortaya çıkarılması için Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili uzun soluklu araştırmalar yaptıklarını aktarırken, tarihte önemli izler bırakmış olan bu önemli şahsın hayat felsefesini anlamaya çalıştıklarını aktardı.

“Sabrı Öğrendim”

Filmin baş rol oyuncusu olan Mürşit Ağa Bağ ise, böyle bir karakteri oynamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederken, “Büyük bir sorumluluk aldım ama bu sorumluluktan asla korkmadım” dedi. Ağa Bağ, film öncesi Said Nursi’yi tanımadığını ama rol teklifi geldiğinde içinde bulunduğu sorgulama anlarına ışık tuttuğunu söyledi. Ağa Bağ konuşmasında, oynağı rolle topluma faydalı olmak istediğinin altını çizerken, gelecek tepkilere de hazır olduğunu açıkladı. Ağa Bağ, “Zor ve bir o kadar da cesaret isteyen bir roldü.

Rolü kabul ederken çevremden gelebilecek tüm tepkilere ise hazırdım. Bu değerli şahsı tam anlamıyla yansıtabilmek için uzun çalışmalarım oldu. Onu anlamaya ve hissetmeye çalıştım. Bu hissediş, o dönem beni sakatlığa kadar sürükleyecek olan sağlık sorunlarımı bir yana itmemi sağladı. Çekim sırasında duyduğum fiziksel acı, bana daha fazla sabırlı olmayı öğretmişti. Bu acı bu değerli şahsın çektiği acıların yanında bir hiçti. Bu rol bana çok şey kazandırdı ve umarım toplumda bu değerli şahsı daha iyi anlama şansına ulaşmıştır” dedi.

Filmin senaristlerinden Ahmet Çetin, Mürşit Ağa Bağ’ın Bediüzzaman Said Nursi’yi iyi tanıyabilmek ve onu yansıtabilmek için geceleri dahi çalıştığını aktarırken, oyuncunun çekimler öncesi yirmi kilo verdiğini söyledi. Çetin, senaryo aşaması boyunca Said Nursi’yi kimin oynayacağının merak konusu olduğu ama sonuçta seçilen oyuncunun bu önemli şahsiyeti başarıyla beyaz perdeye taşıdığını belirtti.   Mehmet Uyar ise konuyla ilgili olarak, “Bu büyük şahsiyeti sinema karelerine sığdırmak bizim için çok zordu. Büyük bir hassasiyet içinde başlattığımız bu çalışma başrol oyuncusu ve tüm kadro ve aynı zamanda sonuç itibariyle başarılı bir çalışma oldu” dedi.    
Program katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER