Japonlar yoğurdun anavatanını öğrendi

Belgesel çekimi için Türkiye'ye gelen Japon televizyoncular, yoğurdun anavatanının Türkiye olduğunu öğrenince belgesele bununla ilgili bölüm ekledi.

Japonlar yoğurdun anavatanını öğrendi

Japon belgesel ekibine eşlik eden Turist Rehberleri Birliği üyesi tur rehberi Burak Küçükoğlu, Japon ekibe Edirne'yi gezdirerek tarihi ve turistik mekanlarla ilgili bilgi verdi.

Japon ekiple yemek kültürü hakkında da konuşan rehber Küçükoğlu, Edirne'nin meşhur tatlarından ciğer ve köfteyle birlikte yoğurt ikram edildiğini anlatırken Japonların yıllardır yoğurdun anavatanı olarak Bulgaristan'ı bildiklerini öğrendi.

Bunun üzerine, belgesele, yoğurdun Türkler tarafından bulunduğunun anlatıldığı bölüm eklendi.

Tur rehberi Küçükoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Japonya'nın önemli televizyon kanallarından Fuji Televizyonu'ndan 3 kişilik belgesel ekibinin doğudan batıya Türkiye'yi tanıtan belgesel çekmek üzere geldiğini söyledi.

Belgeseli tamamlamak üzere Edirne'ye gelen konuk belgesel ekibinin Türkiye hakkında bilinen bir yanlışı düzelttiğini ifade eden Küçükoğlu, şunları kaydetti:

''Kendilerine Edirne'nin başta UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii olmak üzere pek çok tarihi ve turistik mekanı gezdirdim, bilgi verdim. Sohbet sırasında Japon ekibin yoğurdun anavatanını Bulgaristan olarak bildiğini duyunca bu bilginin yanlış olduğunu belirttim ve bunu belgesele ekleyerek Japon kamuoyundaki yanlışın düzeltilmesini istedim. Onlar da yoğurdun Türklere ait bir gıda olduğunu belgesellerine ekleyerek, yoğurdun tanıtıldığı bölümler çekti. Belgesel önümüzdeki ay gösterime girecek.''

Japon belgeselcilere yoğurdu tanıtan Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Derneği Başkanı Bahri Dinar, tur rehberinin bir yanlışın düzeltilmesine katkıda bulunduğunu ifade ederek, ''Tur rehberi arkadaşımız sayesinde tüm Japonların yoğurt konusunda bildiği yanlış düzeltilecek. Yoğurt Orta Asya'dan bu yana bizim milli gıdamızdır, Avrupa'ya da buradan yayılmıştır. Ne mutlu ki bunu tüm Japonlara anlatmış olacağız'' dedi.

-Yoğurt ilk olarak Orta Asya'da yapıldı-

Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şafak Yıldırım ise diğer tüm dillerde de adı Türkçesi gibi olan yoğurdun dünyaya Orta Asya'dan yayıldığını söyledi.

Yoğurdu Balkan ve Avrupa coğrafyasına göç eden Türk kavimlerinin götürdüğünü ifade eden Yıldırım, ''Yoğurdun ilk olarak Türklerin hakimiyetinde bulunan Orta Asya'da yapılmaya başlandığı ve göçebe Türkler tarafından Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa'ya yayıldığı görüşü yaygın kabul görmektedir. Araştırmalarda, eski Türk kavimlerinin hayvanlarından elde ettikleri sütleri hayvanlarının deri tulumlarında muhafaza etmeleri sonucu sıcaklığın yükselmesiyle sütün kendiliğinden fermente olarak yoğurda benzeyen bir ürün oluşturduğu belirlenmiş, bu da günümüz yoğurtçuluğunun başlangıcı kabul edilmiştir'' diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2012, 21:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER