Konya, Kültürü, Tarihi ve Gezilecek Yerleri

Mevlana kültürüyle özdeşlemiş bir kent olan Konya’da keşfedilecek değerler ve hayatınızda en az bir kere yaşamanız gereken etkinlikler bulunuyor.

Konya, Kültürü, Tarihi ve Gezilecek Yerleri
Konya, Kültürü, Tarihi ve Gezilecek Yerleri

Mevlana kültürüyle özdeşlemiş bir kent olan Konya’da keşfedilecek değerler ve hayatınızda en az bir kere yaşamanız gereken etkinlikler bulunuyor.

Çatalhöyük, 14 yerleşim katından oluşan ve M.Ö. 5500 yıllarına tarihlenen bir antik bölgedir. İlk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılarla bilinen yerleşik hayatın başlangıcı olduğu kabul edilen bu bölge, insanlık tarihine ve yaşayışına ışık tutan çok önemli bir yerdir. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan Çatalhöyük kalıntıları mutlaka görmeniz gerekenler arasındadır.

Eski Anadolu’nun en önemli bölgelerinden biri olan Karahöyük, M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanan bir yerleşimdir. Ayrıca Kilistra Antik Kenti de yüzlerce yıl yerleşimlerin bulunduğu bir bölgedir. Kapadokya’yı andıran doğal biçimli yapıları ile Haç planlı şapel, Sümbül Kilise, Büyük Su Sarnıcı ve Şırahaneler, günümüzde hala ayakta olan eserleridir.

Bir diğer önemli yerleşim bölgesi de Sille’dir. Bölgede bulunan yapılara ek olarak Sille Aya Elena Müzesi, resimler ve oymalarla süslenmiş bir sanat eseridir.

Kubadabad Sarayı, İvriz Kaya Anıtı, Ak Manastır, Eflatunpınar Hitit Anıtı ve Selçuklu Köşkü de faerklı dönemlere ait, görmeniz gereken, değerli yapıları oluşturur.

Konya’nın yüzyıllardır birikimlerle birlikte gelişen kültürüne ait izleri ve eserleri görebileceğiniz pek çok müze de bulunuyor. Mevlana, Karatay, Atatürk, Etnografya, Arkeoloji, Koyunoğlu, İnceminare müzeleri ile Sırçalı Medrese ve Nasrettin Hoca Türbesi, ziyaretinizde sizlere birbirinden değerli sırlar verecek merkezlerdir.

İslam inancının geliştiği ve Mevlana düşünüşüyle harmanlandığı kent olan Konya’da, bu doğrultuda pek çok eser bulunur. Şems-i Tebrizi, İplikçi, Alaaddin, Selimiye, Kapu camileri ile Yeşil, Sultanlar, Gömeç Hatun türbeleri, daha pek çok örnekleriyle sizleri bekliyor. Özellikle şehirle özdeşleşmiş ve bir Selçuklu eseri olan Yeşil Türbe, Mevlana’nın ve babasının da ebedi istirahat yeridir.

Pek çok doğal oluşumlu mağaranın da bulunduğu Konya’da, gizli kalmış yer altı bölgelerini keşfedebilirsiniz. Yerköprü, Körükini, Tınaztepe, Balatini gibi birçok mağara, sizleri bekliyor.

Gezileriniz sırasında biraz yorgunluğunuzdan arınmak isterseniz Sultan, Meram ve Mahkeme hamamlarına uğrayabilir, ardından eşsiz Konya lezzetleriyle tanışabilirsiniz. Bamya çorbası, etli ekmek, kuru kabak sarması, fırın kebabı, çebiç, bulgurlu domates kurusu gibi yemekler ile sacarası, lor tatlısı, vişneli tirit gibi tatlılar, geleneksel restoranlarda sunuluyor.

Eşsiz şehir ve doğa manzaraları içinse adresiniz Alaaddin Tepesi, Meram Bağları, Karapınar Çölü ile Beyşehir, Meke, Akşehir ve Tuz gibi daha pek çok gölden biri olabilir.

Türkiye’nin yüzölçümü olarak en büyük kenti olan Konya’nın bir sonraki misafirleri siz olabilirsiniz!

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER