ERZİNCAN'lı 19 yaşındaki mucitten LPG'li bisiklet!

ERZİNCANLI 19 yaşındaki Taha Çıldır, bisikletine önce motor taktı, ardından LPG sistemi kurdu. Çıldır, elektrikle de gitme özelliğine sahip hale getirdiği bisikletini, istediği zaman da pedalla kullanabiliyor.

ERZİNCAN'lı 19 yaşındaki mucitten LPG'li bisiklet!
Küçük yaşta köylerine gidiş gelişlerde babasının kullandığı motosikletin sürekli arıza yapmasıyla motosiklet tamirine merak saran 19 yaşındaki Taha Çıldır, önce eski bisikletine 49 CC’lik motor taktı. Ardından da LPG düzeneği kurdu. Başarılı olduğunu gören Taha Çıldır, sistemi geliştirerek yeni aldığı bisikletine hem benzinle hem de LPG ile çalışan motor yaptı. Çıldır, bisikletinin ön tekerleğine de elektrikli motor taktı. Hem benzin, hem LPG, hem de elektrikle gidilebilen bisiklet, istenildiğinde pedalla da kullanılıyor.

Lise mezunu olan Taha Çıldır, aynı ekipmanı herhangi bir bisiklete monte edebildiklerini ve bu işlem sırasında da bisikletin hiçbir özelliğinin kaybolmadığını söyledi. Çıldır, "Bisiklete koyduğumuz yakıt deposunun yanında bir de piknik tüpü monte ettim. 100 kilometrede 4 TL’lik benzin tüketen bisiklet, 1 TL’lik LPG ile 100 kilometre gidebiliyor. Saatte 75 kilometreye kadar hızlanma kapasitesi olan motobisikletimizde biz 40 kilometre hız sınırı koyuyoruz. Çünkü bu araç hız için değil kısa mesafelerde rahat ve ferah bir yolculuk için veya bisikleti kullanırken yorulduğunuz taktirde kullanılmak üzere tasarlandı" diye konuştu.

Motosikletin çalışma sistemi hakkında da bilgi veren Çıldır, "Bu araçların en güvenli yönü fren sistemleri. 4 ayrı fren sistemi ile güvenliğe önem verdik. İki motor freni bulunan aracımızda aynı zamanda kampana fren sistemi mevcut. Canınız istediği zaman sistemi devre dışı bırakıp, bisikletinizi pedal çevirip rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Yolda giderken pedal çevirmekten çok yorulduğunuz anda sistemi tek hamle ile devreye sokup, motor yardımıyla yolunuza devam edebiliyorsunuz" dedi.

Bu sistemi daha da geliştirmek istediğini söyleyen Çıldır, çalışmasının projesini çizdirmek istediğini belirtip destek istedi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER