Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse biz yıkarız' sözüne müteahhitlerden tam destek!

Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse kaçak yapı ve gecekonduları biz yıkacağız' açıklamasına sektörden tam destek geldi. Ali Ağaoğlu 'Devletin kaynak ayırmasına bile gerek yok' dedi. Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik ise 'Bugünü sektör açısından milat olarak kabul ediyoruz' diye konuştu

Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse biz yıkarız' sözüne müteahhitlerden tam destek!

Başbakan Erdoğan'ın 'Gerekirse kaçak yapı ve gecekonduları biz yıkacağız' açıklamasına sektörden tam destek geldi. Ali Ağaoğlu 'Devletin kaynak ayırmasına bile gerek yok' dedi. Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik ise 'Bugünü sektör açısından milat olarak kabul ediyoruz' diye konuştu
'Gerekirse biz yıkarız' sözüne müteahhitlerden tam destek!
Katıldığı bir televizyon programında ''kaçak yapılaşma konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışma içine gireceklerini belirten Başbakan Erdoğan'a gayrimenkul sektöründen tam destek geldi. Sektör temsilcileri, Başbakan Erdoğan'ın ''Artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız'' açıklamasını bir 'milat' olarak kabul etti.

1 MİLYON 750 BİN KAÇAK KONUT VAR
GAYRİMENKUL Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, bu açıklamanın tamamen arkasında durabilecekleri ve GYODER olarak da sürekli vurgu yaptıkları bir konuşma olduğunu belirterek, 'İstanbul'daki 3.5 milyon konutun yüzde 50'si kaçak. Türkiye genelinde de konut stokunun yüzde 40-45'inin yenilenmesi gerekiyor' dedi. Milli seferberlik gibi herkesin bu fikrin arkasında olması gerektiğinin altını çizen Gökkaya, 'Bu bir fırsattır'' diye ekledi.  Gökkaya, kat mülkiyeti kanununun da ortadan kalkabileceğinin işaretlerinin verildiğini vurgulayarak, bu kanunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. İmar haklarının transferinin de insanların yerlerinden ayrıldıktan sonra başka yerlere geçmesinde rahatlık sağlayacağını dile getirdi.

RUHSAT VEREN SORGULANSIN
KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik: Depremlerde, bu binaları inşa eden müteahhitler sorumlu tutuluyor. Kimse inşasına izin verenleri, ruhsat verenleri, denetim yapan kuruluşları sorgulamadı. Bugün karşı karşıya kalınan en önemli sorun, mevcut yapı stoku. 18 milyonluk stokumuzun yüzde 40'ı dayanıksız binalardan oluşuyor. Bu sorun, her depremden sonra çokça duyduğumuz 'geçmiş olsun' dilekleriyle ve sorunlardan bahsetmekle halledilemez. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuya gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum, sektör açısından milat kabul ediyorum.

9 MİLYON KONUT YIKILMALI
AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Sadece kaçak yapıların değil, eski binaların da yıkılması gerek. Türkiye'de 18-19 milyon konut var, bunların yüzde 70'i güvenli değil. Bina stokumuzun asgari yüzde 50'sini yıkıp yeniden yapmalıyız. Bu da yaklaşık 9 milyon konuta tekabül eder. Binaların yıkılıp yeniden yapılması için devletin kaynak ayırmasına gerek yok. Doğru planlama yapılırsa proje, kaynağını kendisi yaratır.

EN BÜYÜK ENGEL KAT MÜLKİYETİ
TEKNİK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da sağlıksız binaların yeniden inşası önündeki en büyük engelin kat müklikteyeti kanununu olduğunu belirterek, 'Böyle bir engel olmasa ve risk taşıyan binaların yüzde 80'i yenilenmiş olsaydı, devletin cebinden beş kuruş para çıkmazdı. Kat mülkiyetine ciddi bir yaptırım gerekiyor. Bu bir insanlık vazifesi, tüm bu acılar bunun bedelidir' dedi.

YÜZDE 70'İ YENİLENMELİ
VARYAP Yönetim kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş İstanbul'daki yapıların yüzde 70 oranında yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, 'Çoğu kötü malzemeyle yapılmış. En eski semtlerden başlayarak, bu dönüşüm sürdürülmeli. Tabii bunun için kat mülkiyeti kanunun acilen değişmesi gerekiyor' dedi.

Başbakan'ın sözleri milat, bu bir tarihi fırsat
DUMANKAYA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya da Başbakan'ın sözlerini bir milat olarak kabul ettiklerini ifade ederek, '99 depreminden sonra 11-12 yılda kat edemediğimiz mesafeyi, çok daha kısa sürede katetmek için bir fırsat var önümüzde. Van depremi herkese ders olmalıdır. Bürokrasi, muhalefet, belediyeler herkes bu seferberliğe katılmalı' diye devam etti.  (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER