Şifresi olmayan kablosuz internet başınızı derde sokabilir!

New York'ta komşusu onun açık kablsozu internet ağından çocuk pornosu indirdiği için FBI baskınına uğrayan kişinin başına gelenler, kablosuz internette şifre tartışmasını alevlendirdi.

Şifresi olmayan kablosuz internet başınızı derde sokabilir!

Evinin salonunda yüzüstü yatırılmış, üzerine silahlar doğrultulmuş olmanın şaşkınlığını yaşarken, aynı zamanda, ‘’çocuk cusu!’’ ‘’cu!’’ diye aşağılamalara maruz kalınca sabahın köründe FBI ajanlarının evini bu şekilde basmasının muhtemel sebebini anlamakta gecikmedi. New York eyaletinin Buffalo şehrinde hafta içinde yaşan bir olay internet mahremiyetindeki tehlikeye yeniden dikkatleri çekti. FBI radarları, sözkonusu adresten önceki gece binlerce görüntünün ‘download’ edildiğini tespit etmişlerdi. Adı açıklanmayan Buffalo sakininin başına bela açan ise yeni aldığı kablosuz internet ‘router’ı olmuştu. Her defasında yeniden şifre kurmaktan bıkan Buffalo sakini, bu kez şifre kurmamış, ve kendi kablosuz internetinden internete giren bir sapığın kurbanı olmuştu.



Buffalo’daki şahsın suçsuz olduğunun anlaşılması tam 3 gün aldı. 3 gün sonra şahsın komşusu John Luchetti tutuklandı.



Bu olay akıllara Florida’nın Sarasota şehrinde benzer bir FBI baskınına uğrayan başka masum birini getirdi. FBI sözkonusu şahsın kablosuz internet sinyalinden 10 milyon çocuk su fotoğrafının indirildiğini tespit edince baskın yapmıştı.



Kablosuz internetinizi bir baskasının da kullandığını farketmek zor. Genellikle bunun en önemli belirtisi, bağlantı hızınızdaki yavaşlık. Uzmanlar, profesyonel ‘hacker’ların sadece wireless interneti kullanmanın ötesine geçip, bilgisayar sahiplerinin tüm kişisel bilgi ve trafiğini kontrol edebildiğine dikkat çekiyor. Almanya’da geçen yıl Yüksek Mahkeme, üçüncü kişilerin yasadışı kullanımı halinde wireless router’ın sahibinin de para cezasına çarptırılması içtihadında bulunarak bir ilke imza atmıştı.



Dünyada 201 milyon evde kablosuz internet var



Wi-Fi Alliance tarafından, 18 yaşından büyük 1054 Amerikalı üzerinde yapılan bir kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 32’si internete kendilerine ait olmayan bir Wi-Fi üzerinden bağlandıklarını itiraf ettiler. Dünyada 201 milyon civarında evde Wireless internet bulunduğu tahmin ediliyor.



Açık internet felsefesine inananlar da var



Bütün bu risklerine rağmen, wireless router’ını komşularının kullanımına açık bırakmayı felsefi bir tercih olarak görenler de var. Kendi evindeki kablosuz interneti de şifresiz olan Elektronik Öncüler Vakfı başkanı Rebecca Jeschke de bunlardan biri. Jeschke, ‘’Kamusal kablosuz internet herkesin yararına v eve ben de bunun parçası olduğum için mutluyum. Birçok insan da öyle…’’ şeklinde konuşuyor.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER