Sanal dünyadan 2 saat kopmak çıldırttı

Önceki gece internette yaşanan 2 saatlik ‘esrarengiz’ kopukluk saç baş yoldurdu. Hacker grubu Anonymous ile RedHack, kesintinin yaptıkları saldırıdan dolayı olduğunu açıkladı. Ancak Türk Telekom iddiaları yalanladı.

Sanal dünyadan 2 saat kopmak çıldırttı

Sanal dünyadan kopmak çıldırttı
Önceki gece internette yaşanan 2 saatlik ‘esrarengiz’ kopukluk saç baş yoldurdu. Hacker grubu Anonymous ile RedHack, kesintinin yaptıkları saldırıdan dolayı olduğunu açıkladı. Ancak Türk Telekom iddiaları yalanladı.

Burak KARA imzalı VATAN Gazetesinin haberi; Sanal dünyadan kopmak çıldırttı İstanbul başta olmak üzere ’nin belirli bölgelerinde internette ciddi bir sorun yaşandı. Geniş bant internet hızında saat 22.00 civarında başlayan kesinti, tüm TTNET abonelerini devre dışı bıraktı, ancak diğer servis sağlayıcılar ve operatörlerin hizmetlerinde sorun yaşanmadı. İnternet kesintisi başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere bir çok bölgede yaşandı. Kesinti bölgeden bölgeye değişmekle birlikte 50 dakikadan 120 dakikaya kadar devam etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde de yer yer ve bölge bölge kesintiler yaşandı.Saç baş yolduran kesinti sosyal medyada büyük bir isyanın kopmasına yol açınca, Türk Telekom ancak 2 saat sonra sorunu çözebildiklerini açıkladı.

Sistemde sorun çıktı

Türk Telekom’dan yapılan açıklamada fiber altyapının yayılımı ve her noktaya ulaştırılmasına aracılık eden MPLS (Multi Protocol Label Switching) sisteminin kurulumu sırasında sorun çıktığı, yaşanan bu sorundan dolayı da tüm sistemin etkilenip ülke genelinde birçok ilde kesintiler olduğu belirtildi. Sabit bağlantılarda yaşanan sıkıntı cep telefonu operatörlerinin şebekelerinde yaşanmadı. Redhack Grubu (Kızıl Hackerlar) sabah saatlerinde sürpriz bir çıkış yaparak sistemde yaşanan kesintinin dolaylı müsebbibi olduklarını açıkladılar. RedHack’in iddiasına göre, kesinti Anonymous ile birlikte yaptıkları saldırıdan kaynaklanıyor. TTNet bu saldırılarla saldırılarla baş edilemeyince de Türkiye İletişim Başkanlığı (TİB), internet yurt dışı çıkışları kapattı. Türk Telekom yetkilileri böyle bir şeyin söz konusu olmadığının altını çizdi. TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, kesintinin siber saldırıyla bir ilişkisi bulunmadığını belirterek, sorunun servis sağlayıcının teknik altyapısından kaynaklandığını söyledi.

Gündüz kaos olurdu

İnternetin gece değil de gündüz kesilmesi halinde Türkiye’de hayatın durmasının mümkün olduğunu belirten uzmanlar başta hastaneler, hava taşımacılığı, bankacılık, finans, data iletişiminde kaos yaşanacağını kaydettiler. Kesintinin 22’den sonra yaşanmasını ise “şans” olarak değerlendirdiler. 2007 yılında Estonya’nın e-devlet alt yapısına saldırı olduğunu hatırlatan uzmanlar, Estonya’da sistemin 1-2 gün çalışmadığını, ülkenin milyar dolarları bulan zarar açıkladığını, bunun üzerine NATO’nın siber saldırıları terör katogorisine sokup “Siber Terör Merkezi” kurduğunu belirttiler.

TİB: Saldırı oldu engelledik

Bir süre önce Türkiye’deki kamu kurumlarının internet sitelerine siber saldırı düzenleyeceğini duyuran Anonymous bünyesinde hareket eden hacker’lar, saat 20.00 sıralarında Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki web sitelerine “DDOS” adı verilen internet erişimini engellemek için harekete geçti. TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, 20 siteye yaklaşık 2 saat süren siber saldırı sonrası amaçlarına ulaşamayan Anonymous grubunun eylemlerine son vererek geri çekildiğini vurgulayıp, saldırıdan söz konusu internet sitelerinin etkilenmediğini bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2012, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER